Η περιοχή της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης, βρίσκεται στην νήσο Κρήτη, στην ανατολική πλευρά της Πόλης του Ηρακλείου, του Δήμου Ηρακλείου. και απέχει περί το 1 Km από την κεντρική πλατεία Ελευθερίας.
Η περιοχή αποτέλεσε ξεχωριστή συνοικία και ονομάσθηκε και επίσημα «ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» το 1986 με την υπ/ αριθμόν 427/25-11-1986 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και τα όρια της έχουν επαναπροσδιοριστεί σύμφωνα με την 359/2-8-1990. Η περιοχή συνορεύει δυτικά με το Μπεντεβή, τις Πατέλες και το Πόρο, νότια και ανατολικά με τη Φιλοθέη και τον Άγιο Ιωάννη και βόρεια με το Κατσαμπά.
Είναι ένα νέο προάστιο της πόλης μας, αφού ξεκινά η πρώτη εγκατάσταση μόνιμων κατοίκων μετά το 1960. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μετόχια και «εξοχικά» με ελιές και αμπέλια, στάβλοι, και νταμάρια εξόρυξης πέτρας για τις ανάγκες οικοδομικών δραστηριοτήτων της πόλης του Ηρακλείου.
Η παλιά ονομασία της περιοχής προπολεμικά ήταν «Χρυσοπηγή», ή «Πατέλλα» και αργότερα το βόρειο τμήμα της «Νταμάρια» και το νότιο τμήμα της «Καμπεροσαλή Μετόχι». Η σημερινή ονομασία προέρχεται από τον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Η Συνοικία αποτελεί ένα νέο προάστιο της πόλης μας, αφού ξεκινά η πρώτη εγκατάσταση μόνιμων κατοίκων μετά το 1960. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μετόχια και «εξοχικά» με ελιές και αμπέλια, στάβλοι, και νταμάρια εξόρυξης πέτρας για τις ανάγκες οικοδομικών δραστηριοτήτων της πόλης του Ηρακλείου.
Η παλιά ονομασία της περιοχής προπολεμικά ήταν «Χρυσοπηγή», ή «Πατέλλα» και αργότερα το βόρειο τμήμα της «Νταμάρια» και το νότιο τμήμα της «Καμπεροσαλή Μετόχι». Η σημερινή ονομασία προέρχεται από τον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης,του Δήμου Ηρακλείου, ξεκίνησε την λειτουργία του με την εκλογή του πρώτου Δ.Σ. την 3-10-1985. Από τότε υπηρετεί με πάθος τον πολιτισμό και την πνευματική - κοινωνική - περιβαλλοντική ανάπτυξη και αναβάθμιση της Συνοικίας μας. Αισθανόμαστε απόλυτα περήφανοι όταν αναφερόμαστε στο έργο του Συλλόγου μας στην μέχρι τώρα πορεία του στο χρόνο.
Η ανιδιοτελής προσφορά του Συλλόγου στους κατοίκους της συνοικίας μας και η διεκδίκηση των στόχων μας δεν προέρχονται ως μάννα εξ ουρανού, αλλά ύστερα από έντονη, κουραστική, επίπονη και συντονισμένη προσπάθεια.
Η γενική κατάσταση της περιοχής πριν το 1985, δεν μπορεί με λόγια να περιγραφεί, παρά με μία λέξη. Τριτοκοσμική και κυριολεκτούμε. Ελάχιστοι χωματόδρομοι, το πλάτος των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 3-4μ. (ασφαλτικά δεν υπήρχαν), φωτιστικά σώματα ανύπαρκτα, ονομασίες δρόμων και περιοχής ανύπαρκτοι, υποτυπώδες δίκτυο ύδρευσης με αποτέλεσμα να έχουμε νερό κάθε 15-20 ημέρες, ανύπαρκτο δίκτυο αποχέτευσης και όμβριων υδάτων, ανύπαρκτη αστική λεωφορειογραμμή, ανύπαρκτα σχολεία, νηπιαγωγεία, πάρκα, παιδικές χαρές, , αθλητικό κέντρο, Κ.Α.Π.Η., πολιτιστικό πολύκεντρο, Κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης και Έκφρασης, Συνεδριακό Κέντρο, ελάχιστα τηλέφωνα, πολύ δύσκολη η ρευματοδότηση, μία μικρή εκκλησούλα 65μ2, δεν γνωρίζαμε τι ήταν κάδοι απορριμμάτων και απορριμματοφόρα, ούτε ταξί δεν έφταναν στα σπίτια μας, η σκόνη να μας πνίγει το καλοκαίρι και η λάσπη τον χειμώνα, ούτε συζήτηση για ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, με αποτέλεσμα η αυθαίρετη δόμηση να οργιάζει και οι καταληψίες ανεμπόδιστα να πληθαίνουν μέρα με την μέρα και η περιοχή να βρίσκεται χωρισμένη σε κομματικά στρατόπεδα (μόδα της τότε εποχής που όμως δεν εξυπηρετούσαν την περιοχή παρά μόνο τα συμφέροντα κάποιων που τους εξυπηρετούσε το "διαίρει και βασίλευε") .
Η παραπάνω κατάσταση και μέσα από αυτό το άσχημο κλίμα, που πολύ περιληπτικά περιγράψαμε παραπάνω, μιας περιοχής που δεν απέχει ούτε 1000μ. από το κέντρο της, όταν μάλιστα από αυτή την πόλη, ξεκίνησε ο πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός πριν από 5.000 χρόνια (!!!), μια χούφτα 3-4 κατοίκων της, ( που είχαν πρόσφατα εγκατασταθεί σε αυτή), ανέλαβαν την πρωτοβουλία να λειτουργήσουν ένα Πολιτιστικό Σύλλογο, με στόχο την πολιτιστική – πνευματική – κοινωνική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, με σύνθημα που παραμένει ζωντανό μέχρι και σήμερα
«ΕΝΩΜΕΝΟΙ – ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ – ΔΥΝΑΤΟΙ».
Σήμερα όλα έχουν αλλάξει, πολλά από τα παραπάνω προβλήματα είτε λύθηκαν είτε βαίνουν για επίλυση, νέα δημιουργούνται και έτσι προχωράμε δυναμικά για το μέλλον.
Όπως χαρακτηριστικά λένε οι παλαιότεροι, την περιοχή μας ποτέ δεν την είχε επισκεφτεί Δήμαρχος της Πόλης ή Νομάρχης ή άλλος εκπρόσωπος ή παράγοντας πολιτικού φορέα μέχρι και το 1985, έτος που λειτούργησε ο Πολιτιστικός Σύλλογός μας. Ο πρώτος μάλιστα Δήμαρχος που επισκέφτηκε την Συνοικία μας μετά από πρόσκληση του Συλλόγου μας ήταν ο Μανώλης Καρέλης, την 15-7-1986!!!.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης είναι μέχρι και σήμερα, η δυνατή, μαζική, διεκδικητική και ενωτική φωνή των κατοίκων της ομώνυμης Συνοικίας του Ηρακλείου και σε αυτόν οφείλονται όλα όσα μέχρι σήμερα έχουν γίνει και αυτά ομολογουμένως είναι πάρα πολλά
http://www.psaa.gr/
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου