Τα Βάρβαρα, είναι ένας χυλός που ετοίμαζαν οι πιστοί την παραμονή της εορτής της Αγ. Βαρβάρας και τον μοίραζαν ανήμερα στους πιστούς, υπέρ υγείας.
Η συνταγή αυτή είναι από την Άνδρο, της πολύ καλής μου φίλης Δέσποινας, που την φτιάχνει κάθε χρόνο, από οικογενειακή παράδοση...
Όπως μου εξήγησε, στο σερβίρισμα ρίχνουμε από πάνω χοντροκομμένα αμύγδαλα (ασπρισμένα), καρύδια, σπόρους ροδιού, λίγο ανθόνερο και το μοιράζουμε σε φίλους και γνωστούς...
Βάρβαρα - το έθιμο της Αγίας Βαρβάρας
Υλικά
• ½ κιλό σιτάρι
• 3½ λίτρα νερό
• ½ κούπα ζάχαρη
• 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ που το διαλύουμε σε κρύο νερό και το προσθέτουμε κατά το τέλος του βρασίματος
• 1 κούπα (όχι γεμάτη) σταφίδες ξανθές
----
• ½ κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα
• ½ κιλό καρύδια
• 1 ή 2 ρόδια (τους καρπούς)
• 200 γραμ. ανθόνερο (από το φαρμακείο)
Εκτέλεση
Πλένουμε από το βράδυ και βάζουμε σε νερό για να μαλακώσει, το σιτάρι.Αν και τα σημερινά σιτάρια του εμπορίου, δεν χρειάζονται αυτή την διαδικασία και χυλώνουν εξίσου, αν μετά το πλύσιμο, τα βάλουμε κατευθείαν να βράσουν.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, το νερό και τα αφήνουμε να βράζουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνει ένας χυλός, σαν σούπα.Λίγο πριν (10 λεπτά περίπου) τα κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την ζάχαρη και το κορν φλάουερ.Σερβίρουμε σε μπολ και ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο. Ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια.Τρώγονται εξ ίσου ευχάριστα, είτε ζεστά, είτε κρύα.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, το νερό και τα αφήνουμε να βράζουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνει ένας χυλός, σαν σούπα.Λίγο πριν (10 λεπτά περίπου) τα κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την ζάχαρη και το κορν φλάουερ.Σερβίρουμε σε μπολ και ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο. Ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια.Τρώγονται εξ ίσου ευχάριστα, είτε ζεστά, είτε κρύα.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου