Το Κορώνι Μαγαρά είναι μια νέα σχετικά περιοχή της πόλης του Ηρακλείου και βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της πόλης.
Μέχρι και πρίν απο 10 χρόνια ήταν αραιοκατοικημένη με παλιά σπίτια.
Η οικοδομική άνθηση των προηγούμενων χρόνων έφερε το Κορώνι Μαγαρά να αποτελείται πλέον απο πολυτελής κατοικίες.
Εναι χτισμένη η περιοχή μεταξύ λόφου και λάκκου εξού και οι μεγάλες κλίσεις των δρόμων της περιοχής.
Στην περιοχή σώζεται κατηφορικά από το τέρμα της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου (πρώην Ακαδημίας). ένα τετράγωνο κτίσμα, στεγασμένο με θόλο ανοικτό με καμάρα από τη δυτική πλευρά. Μπροστά από το μαγαρά περνούσε ένας μουλαρόδρομος που οδηγούσε στο Ηράκλειο από τα γειτονικά χωριά και τις διάφορες περιοχές του Κανλί Καστελίου.
Ο άλλος μεγάλος ιστοριοδίφης μας Στέργιος Σπανάκης, στο βιβλίο του “Η ύδρευση του Ηρακλείου”, μια έκδοση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τμήμα Ανατολικής Κρήτης), μας ενημερώνει σχετικά:
Είναι μια κρήνη του 17ου αιώνα η οποία μέχρι και πρόσφατα έτρεχε νερό και ήταν πολύ σημαντική ειδικά για τους ταξιδιώτες που περνούσαν από εκεί για να ξεδιψάσουν.
“Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα οι καστρόπορτες του Ηρακλείου, του Λαζαρέτο, η Καινούργια Πόρτα και η Χανιώπορτα, έκλειναν ύστερα από τη δύση του ήλιου και άνοιγαν το πρωί. Οι “στρατολάτες” που δεν πρόφθαναν να μπουν στην πόλη έμεναν σ’ αυτά τα καταλλύματα όπου διανυκτέρευαν, προστατευμένοι από τη βροχή και το κρύο το χειμώνα.
Γύρω στους τοίχους ήταν κτισμένα πεζούλια, όπου μπορούσαν να καθίσουν και να κοιμηθούν ακόμη, ώσπου να ξημερώσει. Είχαν βρύση με τρεχάμενο νερό για να ποτίζουν τα ζώα των. Παρόμοια κτίσματα είναι και οι γνωστοί “Κουμπέδες” στον παλιό δρόμο προς το Ρέθυμνο.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου