Ο Θεοχάρης Δετοράκης έφυγε από τη ζωή στα 87 του χρόνια - Την Κυριακή το "αντίο" στη μεγάλη προσωπικότητα της Κρήτης
Ο Θεοχάρης Ε. Δετοράκης (γεν. 1936), ήταν ομότιμος καθηγήτης βυζαντινής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολυτάραχη ιστορία της τον έστρεψε νωρίς στην έρευνα και στη μελέτη των κρητικών πραγμάτων.
Η Κρήτη βρισκόταν στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και υπηρετήθηκε παράλληλα με τη βυζαντινή φιλολογία.
Ήταν ευφήμως γνωστός κρητολόγος και είχε δημοσιεύσει περισσότερες από πενήντα εργασίες, που αναφέρονται σε κρητολογικά θέματα, ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά, και λαογραφικά.
Τα ειδικά επιστημονικά ενδιαφέροντά του ήταν η Βυζαντινή Υμνογραφία και Αγιολογία και η Ιστορία της Κρήτης. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής ήταν «Oι άγιοι της πρώτης βυζαντινής περιόδου της Kρήτης και η σχετική προς αυτούς φιλολογία (Aθήναι 1970)».
Το φθινόπωρο του 1985 του απονεμήθηκε το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης "για την ποιότητα και τη έκταση της επιστημονικής του προσφοράς".
Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε Πρόεδρος της Eταιρίας Kρητικών Iστορικών Mελετών, Eταίρος της Eταιρείας Bυζαντινών Σπουδών, Άρχων Mέγας Πρωτονοτάριος της Aγίας και Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας (Oικουμενικό Πατριαρχείο) και έχει τιμηθεί επίσης με Βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.
Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για την απώλεια του Θεοχάρη Δετοράκη
«Με θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Θεοχάρη Δετοράκη, μια προσωπικότητα με σπουδαία συμβολή στον πολιτισμικό και πνευματικό πλούτο του νησιού μας.
Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αντλούσε έμπνευση από την ιδιαίτερη πατρίδα του, οδηγώντας τον να ασχοληθεί έντονα με τη μελέτη της Κρήτης μας. Η ακαδημαϊκή και συγγραφική του πορεία συνόδεψε την πολύπλευρη δράση και προσφορά του, βοηθώντας τα μέγιστα στην προβολή του τόπου μας.
Ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία και πολυπράγμων, διετέλεσε Πρόεδρος της Eταιρίας Kρητικών Iστορικών Mελετών, ενώ του απονεμήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου το τιμητικό βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», το 1985. Πορεύτηκε στη ζωή του, πάντοτε με ευσυνειδησία και φιλότιμο, αφήνοντας πίσω βαριά κληρονομιά.
Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».
Με αφορμή τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη ο Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης προέβη στην ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:
“Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια ενός μεγάλου Κρητικού, ενός σπουδαίου ανθρώπου των Γραμμάτων και με μοναδικό έργο για τον πολιτισμό και τον πνευματικό πλούτου του νησιού.
Ο θάνατος του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη άφησε ένα κενό, αλλά κληροδότησε στο νησί μας μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον για την Βυζαντινή Υμνογραφία και Αγιολογία και την Ιστορία της Κρήτης, μας έδωσαν περισσότερες από πενήντα εργασίες για ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά και λαογραφικά θέματα.
Είναι έργο υψηλής ποιότητας και αξίας που δικαιολογημένα του χάρισε το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου και την Προεδρία της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.
Πορεύτηκε στη ζωή του με σεμνότητα. Δίδαξε το ήθος και την αγάπη για τον τόπο του. Η κληρονομιά που μας άφησε είναι πολύτιμη.
Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.”
Συλλυπητήρια από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωση του, επισημαίνει την μεγάλη προσφορά του διακεκριμένου Πανεπιστημιακού Θεοχάρη Δετοράκη στα γράμματα, την επιστήμη, τον Πολιτισμό της Κρήτης και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Συγκεκριμένα στην δήλωση του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρει:
«Με σπουδαία διαδρομή στην επιστήμη, αφήνοντας μια μοναδική σφραγίδα στα γράμματα, στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, ο Ομότιμος Καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας μεγάλο κενό στην οικογένειά του, στην κοινωνία της Κρήτης και στην επιστημονική κοινότητα. Για πολλά χρόνια, ακούραστος στην επιστημονική έρευνα, συνέγραψε μοναδικής αξίας βιβλία και συγγράμματα για την Κρήτη και τη Βυζαντινή Φιλολογία.
Ως Περιφέρεια Κρήτης, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου