Ανησυχητικές διαπιστώσεις στην Ημερίδα ENCLAVE του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου»

«Στα εκατό ανήλικα παιδιά-θύματα κακοποίησης στη χώρας μας, θα προχωρήσουν σε αποκάλυψη τα επτά, κι από αυτά ίσως τα καταφέρουν μόλις τα δύο, καθώς ο μηχανισμός που ενεργοποιείται μετά την καταγγελία της κακοποίησης είναι συνθλιπτικός, σηματοδοτώντας έναν Γολγοθά που για τα παιδιά σημαίνει έναν δευτερογενή επανατραυματισμό».

Η παραπάνω ιδιαίτερα ανησυχητική διαπίστωση προέκυψε στη διάρκεια της πολύ σημαντικής ημερίδας που πραγματοποίησε στο Ηράκλειο ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» ο οποίος είναι επικεφαλής εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος ENCLAVE (με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντίστοιχων Φορέων από Ιταλία, Ισπανία, Εσθονία, Βέλγιο) το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ανάγκης προστασίας των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης και της αποφυγής δευτερογενούς θυματοποίησης τους μετά την καταγγελία, όπως κατέδειξε έρευνα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες που διαπίστωσε τα κενά στην εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

«Είναι ιερό καθήκον να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα παιδιά, ειδικά στην Κρήτη, έναν τόπο με σημαντικές ιδιαιτερότητες, όπου πολλοί βλέπουν αλλά λίγοι μιλούν ή ζουν με αρρωστημένα στερεότυπα. Γιατί δεν έμαθαν ποτέ ότι η βία κάνει κύκλους. 

 


Το παιδί θέλει αγάπη και ενδιαφέρον, η αδιαφορία δεν συγχωρείται» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του «Συνδέσμου μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» κα. Μαίρη Παχιαδάκη.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Όλγα Θεμελή επισήμανε ότι αν τα παιδιά-θύματα ήξεραν τι θα ακολουθήσει μετά την αποκάλυψη, δεν θα μας μιλούσαν ποτέ, μην αντέχοντας να επιβιώσουν σε ένα σύστημα με δαιδαλώδεις διαδικασίες, δεκάδες ανθρώπους χωρίς ειδική εκπαίδευση και διαρροή τον καταθέσεων στα ΜΜΕ. 

 

«Οι διεθνείς πρακτικές θέλουν τη χρήση ενός δομημένου Πρωτόκολλου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τα Σπίτια του Παιδιού, από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Στην Ελλάδα έχουν προβλεφτεί πέντε, μεταξύ αυτών και στο Ηράκλειο αλλά υπολειτουργεί μόνο αυτό στην Αθήνα. Μολονότι νομοθετούμε, δεν εφαρμόζουμε με αποτέλεσμα στον έλεγχο που παίρνουμε ανά πενταετία από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να βαθμολογούμαστε κάτω από τη βάση» συμπλήρωσε.

Για το Πρόγραμμα ENCLAVE, τις Οδηγίες για Οργανισμούς Υποστήριξης Θυμάτων, τις ανάγκες και την εκπαίδευση των επαγγελματιών καθώς και την ανάγκη για συνεργασία και τις προτάσεις Στρατηγικής, ανέλυσαν ο Συντονιστής Έργων του Συνδέσμου Νικόλας Μ. Σπετσίδης και η ψυχολόγος του Φορέα κα. Σοφία Θανασούλα.

 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........