Μην σας μπερδεύει η παρακάτω εικόνα του. Δεν βρισκόμαστε στο Μαϊάμι αλλά στο Λακκί της Λέρου, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει -σε ρυθμούς art deco- στον Μεσοπόλεμο. Πρόκειται για την: «πιο παράξενα όμορφη πόλη της Ελλάδας», σύμφωνα με το BBC, που θυμίζει έντονα πίνακες του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο «κληροδότημα» της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων.
Οι μεγάλοι δρόμοι και οι επιβλητικές πλατείες, περιβάλλονται από μεγάλα δημόσια κτίρια, όπως το συγκρότημα της υπαίθριας αγοράς με το κυκλικό αίθριο και τον πύργο του ρολογιού, η εκκλησία, το σχολείο, το θέατρο, το νοσοκομείο, οι στρατώνες, αλλά και τα «παλατσίνα», οι κατοικίες που στέγαζαν Ιταλούς αξιωματικούς.
Όλα τους, μ’ απλές αλλά εντυπωσιακές προσόψεις, λευκούς τοίχους, καμπύλες και χτιστά παραθυράκια. Ενα μίγμα art deco και Bauhaus που καλείται στην αρχιτεκτονική ρασιοναλισμός, διεθνισμός ή ορθολογισμός.
Το ενδιαφέρον του Μουσολίνι για τα Δωδεκάνησα είναι γνωστό, κατά την περίοδο της φασιστικής δικτατορίας του (1922-1943), ειδικά για την Λέρο που θεωρούσε «κλειδί» για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι κορυφαίοι Ιταλοί αρχιτέκτονες της εποχής, Ροντόλφο Πετράκο και Αρμάντο Μπερναμπίτι, σχεδίασαν τη νέα πόλη με εντολή του Μουσολίνι, εκεί που έως τότε ήταν μία μεγάλη ακατοίκητη έκταση με έλη.
Οι αρχιτέκτονες άντλησαν την έμπνευσή τους από τους πίνακες του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, τη γεωμετρία των αρχαίων ναών και τον αισιόδοξο νεωτερισμό της art deco, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα από τα πιο τολμηρά και μοναδικά πειράματα του 20ού αιώνα στον τομέα της αρχιτεκτονικής και του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Το γεγονός πως η πόλη κατασκευάστηκε με εντολή του Μουσολίνι και κτήριά της στέγαζαν τα γραφεία και τις δραστηριότητες του φασιστικού κόμματος και νεολαίας, είχε ως αποτέλεσμα το Λακκί να απαξιωθεί μεταπολεμικά γνωρίζοντας την εγκατάλειψη και την αδιαφορία.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, φαίνεται πως κάτι αλλάζει αφού όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τη σημασία της πόλης ως μέρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα το κινηματοθέατρο, το ξενοδοχείο και το συγκρότημα της αγοράς έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα μνημεία, ενώ φιλοδοξία της δημοτικής Αρχής Λέρου είναι να καταστήσει ολόκληρη την πόλη, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
«Εχθές το βράδυ ονειρεύτηκα ότι ξαναπήγα στο Λακκί»
H σκηνοθέτης Ιωάννα Ασμενιάδου-Φωκά, με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη, βρέθηκε για πρώτη φορά στην Λέρο το 1995. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο Λακκί «μαγεμένη από την διαφορετικότητά του» όπως λέει. Το 2018 μέσα από το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ: «Portolago – Φαντάσματα στο Αιγαίο» προέβαλε και έκανε γνωστή τη μοναδική ιστορία και αρχιτεκτονική του Λακκιού.
Mε μία έντονή δόση νοσταλγίας -αλλά και μελαγχολίας- το ντοκιμαντέρ στάθηκε στη σημερινή εικόνα των κτηρίων της πόλης, πολλά από τα οποία στέκουν ξεχασμένα και μισογκρεμισμένα, επιχειρώντας παράλληλα να ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξή τους.
To Λακκί στον χάρτη
Το Λακκί βρίσκεται στο Β.Α. του ομώνυμου όρμου και αριθμεί 1.990 κατοίκους. Αν φτάσετε στην Λέρο με πλοίο από τον Πειραιά, θα είναι η πρώτη εικόνα που θα δείτε και θα σας εντυπωσιάσει. Αν πάλι φτάσετε αεροπορικώς, έτσι και αλλιώς ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο ξακουστό Portolago, που θα βρείτε γραφικά καφέ και εστιατόρια για όλα τα γούστα.
Ξεκινήστε τη γνωριμία σας με το Λακκί, από την προκυμαία με θέα το γαλάζιο της θάλασσας. Τέρμα δεξιά βρίσκεται το δημοτικό σχολείο Λακκίου, που είχε χτιστεί το 1936. Δίπλα ακριβώς είναι το ιταλικό τελωνείο. Λίγο πιο πίσω βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στη θέση της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου.
Στο κέντρο περίπου της παραλιακής λεωφόρου Πλωτάρχου Πλέσσα βρίσκεται το κινηματοθέατρο και δίπλα το ξενοδοχείο που ανακατασκευάζεται. Ακριβώς από πίσω ξεχωρίζει το συγκρότημα της υπαίθριας αγοράς με το επιβλητικό αίθριο και τον πύργο του ρολογιού. Στην άλλη πλευρά της προκυμαίας, υπάρχει το λιτό μνημείο των πεσόντων του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα», που βυθίστηκε το 1943 από βομβαρδισμούς των Γερμανών στη απαρχή της «Μάχης της Λέρου».
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου