2 νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς

 Επιστολές Σκαπανέων της Μακρονήσου"

& "Ο Πύργος στη Ρίζα της Μαδάρας"
της Ευμορφίας Μπουντουράκη Βαγιάκη
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΚΑΠΑΝΕΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ
Ανέκδοτες επιστολές από το κολαστήριο της Μακρονήσου...



Ανεξήγητο πράγμα ήταν και παραμένει η δύναμη ψυχής και η αντοχή των Σκαπανέων της Μακρονήσου. Πόσοι ακριβώς πέρασαν από τη Μακρόνησο, ακόμα δεν ξέρουμε. Ο Γιώργος Πικρός στο Χρονικό της Μακρονήσου αναφέρει πως από το ΒΕΤΟ (που ήταν και ο ίδιος) «πέρασαν 28.700 στρατιώτες. Πόσοι σταμάτησαν στα πρώτα μέτρα! Πόσοι στη μέση! Πόσοι τρελάθηκαν, πόσοι σκοτώθηκαν, και πόσοι τελειώνουν αυτόν το δρόμο…».
 Ο ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΜΑΔΑΡΑΣ
«Δύο συμβάντα μου έδωσαν αφορμή να γράψω τούτο το βιβλίο. Το ένα συντάραξε τη ζωή μου και με γύρισε πολλά χρόνια πίσω, στα παιδικά μου χρόνια, στο πατρικό μου σπίτι, τη ζωή μου στο χωριό και μετέπειτα στην Αθήνα. Το άλλο είναι μια φιλική παρότρυνση από έναν πολύ καλό παιδικό μου φίλο..

Θέλω με αυτά τα γραφτά να αφηγηθώ όσα έζησα, είδα και άκουσα από τους παλαιότερους. Ιστορίες ανθρώπινες, ιστορίες αγωνίας, ιστορίες αναστεναγμών, υπομονής, αδικίας, ιστορίες προσμονής και ελπίδας, ιστορίες προπαντός αληθινές…

Διηγήσεις για το μεγαλείο, τη δύναμη και το κουράγιο που είχε ο λαός μας και ξεχωριστά ο αγροτικός πληθυσμός. Διηγήσεις για τους αγώνες και την αγωνία να μη χάσουμε τη λευτεριά μας…Τα γραφτά μου αυτά τα αφιερώνω στη γενιά μου, στη γενιά της Αντίστασης, στους απανταχού Βαφιανούς και στα παιδιά μας που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μακριά από το χωριό μας…».Η Ευμορφία Μπουντουράκη Βαγιάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ιστορικό χωριό Βαφές το 1930. Το τελευταίο από εννιά παιδιά φτωχής αγροτικής οικογένειας, έζησε δύσκολα και στερημένα παιδικά χρόνια. Ακολούθησε η γερμανική κατοχή, κατόπιν ήρθε η Εθνική Αντίσταση και στη συνέχεια ο Εμφύλιος Πόλεμος και τα επακόλουθά του που δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τη ζωή όλων. Όταν τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού της, φοίτησε δύο χρόνια στο Γυμνάσιο Βάμου, πεζοπορώντας καθημερινά από το χωριό της στο Γυμνάσιο. Μετά την απελευθέρωση, πήγε στην Αθήνα όπου έμεναν τα μεγαλύτερα αδέλφια της. 


Στην Αθήνα τελείωσε το 7ο Γυμνάσιο Θηλέων και μια σχολή Λογιστικής. Εργάστηκε πολλά χρόνια στο λογιστήριο μεγάλης βιομηχανίας. Παντρεύτηκε τον συγγραφέα Γιώργη Πικρό (Βαγιάκη) που στάθηκε όχι μόνο σύντροφος στη ζωή της, αλλά και δάσκαλός της. Με την απόκτηση του δεύτερου παιδιού της σταμάτησε να εργάζεται στο λογιστήριο της εταιρείας και συνεργάστηκε με τον Γιώργο Πικρό στις εκδόσεις και στην επιμέλεια βιβλίων με πολλούς εκδοτικούς οίκους.


 Με το γράψιμο ασχολήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια, αρχής γενομένης από την εφημερίδα «Κρυονερίδα», όργανο του Συλλόγου Βαφιανών Αττικής. Επίσης, συνεργάζεται με τη εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα».
Εικόνες εξωφύλλου: Γαλάτεια Βαγιάκη

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........