Όσο μικρό κι αν είναι ένα παιδί ακούει συνέχεια από τους γονείς να μιλούν για την ώρα. «Σε 10 λεπτά πάμε για μπάνιο», «σε πέντε λεπτά έρχεται το σχολικό». Αρχικά δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου, αλλά μπορείτε να τα βοηθήσετε.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν τον… χρόνο στην ηλικία αφού σβήσουν τα τρία κεράκια στη γενέθλια τούρτα τους. Τότε είναι που ξεκινούν και οι ερωτήσεις του στυλ: «πότε είναι το αύριο;», «μετά τη Δευτέρα ποια μέρα είναι;».
Ουσιαστικά μετά τα πέντε έτη μπορούν σταδιακά να γνωρίσουν το ρολόι. Πώς θα τα βοηθήσετε;
• Πρωί: ώρα για σχολείο
• Μεσημέρι: ώρα για φαγητό
• Απόγευμα: βόλτα στις κούνιες
• Βράδυ: πιτζάμες… ώρα για ύπνο
Όσο μεγαλώνει τότε επιχειρείτε να του μάθετε πόσο διαρκεί η κάθε δραστηριότητά του. Μπορείτε, για παράδειγμα, να του δείξετε την ώρα που γράφει το ρολόι, όταν θα φεύγει για το σχολείο και όταν επιστρέφει ή όταν πέφτει για ύπνο και την ώρα που ξυπνά.
Μέχρι να κλείσει τα έξι, δηλαδή πριν πάει στην πρώτη δημοτικού, το παιδί έχει μάθει τις ημέρες, τις εποχές και τους μήνες. Αυτή είναι και η χρονική στιγμή, που μπορείτε να του δείξετε πώς λειτουργεί ένα απλό αναλογικό ρολόι.
Στην αγορά υπάρχουν εκπαιδευτικά αναλογικά ρολόγια, των οποίων οι δείκτες είναι διαφορετικά χρώματα και μετακινούνται χειροκίνητα.
Συμβουλή: Αποφύγετε να του μάθετε την ώρα σε ψηφιακό ρολόι, γιατί μετά θα δυσκολευτεί πολύ να «διαβάσει» ένα αναλογικό.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου