21 Απριλίου εορτή της Ζωοδόχου Πηγής

 Η γιορτή του ονόματος Ζωή είναι κινητή και εξαρτάται από το πότε πέφτει το Ορθόδοξο Πάσχα . Πρόκειται για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής που πέφτει πάντα την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα.




Δηλαδή η Ζωή γιορτάζει το 2023 Παρασκευή 21 Απριλίου.

Καθώς και για τα προσεχή έτη το όνομα "Ζωή" γιορτάζει:

● 2024: Παρασκευή 10 Μαΐου
● 2025: Παρασκευή 25 Απριλίου

Η αλήθεια είναι ότι όταν μια γιορτή είναι κινητή, μπορεί πολλοί να μπερδεύονται ή να ξεχνάνε. Σίγουρα όμως οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για μια Ζωή θα ξέρουν και πότε γιορτάζει.

Η Ζωοδόχος Πηγή είναι ένα προσωνύμιο της Θεοτόκου (μητέρας του Χριστού). Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται από την εποχή των Βυζαντινών χρόνων.

Ο αυτοκράτορας Λέων ο πρώτος όταν ήταν ακόμα απλός στρατιώτης θέλησε να βοηθήσει έναν διψασμένο τυφλό άντρα που έψαχνε απεγνωσμένα για νερό. Στο σημείο που βρισκόντουσαν δεν έβρισκαν πουθενά νερό. Τότε ακούστηκε η φωνή της Θεοτόκου που αποκάλυψε το σημείο που βρισκόταν η θαυματουργή Ζωοδόχος Πηγή.

Ο Λέων έδωσε στον τυφλό να πιει από την πηγή και άλειψε τα μάτια του με το θαυματουργό νερό. Τότε έγινε ένα θαύμα και ο τυφλός ξαναβρήκε το φως του.

Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Λέων έγινε αυτοκράτορας θέλοντας να τιμήσει την Θεοτόκο έχτισε στο σημείο έναν ναό αφιερωμένο στην Παναγία Ζωοδόχου Πηγής.

Σήμερα υπάρχουν πολλές εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στη Ζωοδόχο Πηγή. Επίσης υπάρχουν και πολλά εξωκλήσια που συνήθως βρίσκονται στην ύπαιθρο σε γραφικές τοποθεσίες και κοντά τους βρίσκεται μία πηγή που ρέει καθαρό πόσιμο νερό.




ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........