Οι Αρχάνες είναι ένας τόπος ιστορίας και ομορφιάς -έχει ανακηρυχθεί το δεύτερο πιο όμορφο χωριό της Ευρώπης-, που λειτουργεί ως πόλος έλξης για σπουδαίους ανθρώπους, οι οποίοι το επιλέγουν ως τόπο κατοικίας τους.
Η καλύτερη απόδειξη αυτού είναι η περιβαλλοντική αξιοποίηση που γνώρισαν οι Αρχάνες και η ανακύρηξή τους ως το δεύτερο ομορφότερο χωριό της Ευρώπης, με την απόσπαση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Ανάπλασης Χωριού, την περίοδο που στο δημαρχειακό θώκο βρισκόταν ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Η ανάδειξη των Αρχανών, η διατήρηση της αρχιτεκτονικής, η πρωτοποριακή για την εποχή υπογειοποίηση των καλωδίων, η δημιουργία κοινωνικών δομών είναι ευθέως συνδεδεμένα με τα δεκατέσσερα χρόνια που ήταν δήμαρχος Αρχανών.
Ο ίδιος λέει: «Ηταν μια συλλογικη προσπάθεια που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχε το σύνολο των κατοίκων και όλοι οι φορείς.
Ενεργοποιήσαμε την τοπική κοινωνία, που ήταν ήδη δραστήρια και πολιτικοποιημένη», λέει ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος μας θυμίζει ότι στις Αρχάνες εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα, η Μαρία Πλουμίδου. «Μέσα από αισθητικές παρεμβάσεις δώσαμε υπεραξία στις περιουσίες των Αρχανιωτών, βελτιώνοντας την ποιοτητα ζωής τους», θα πει.
Οι δημοτικές εκλογές του 1975 πραγματοποιήθηκαν σε δύο γύρους σε όλη την Ελλάδα στις 30 Μαρτίου και (όπου δεν συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσοστό εκλογής από τους υποψηφίους) στις 6 Απριλίου 1975.
Κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η εφαρμογή ενός νέου εκλογικού συστήματος, με βάση το οποίο ο υποψήφιος (δήμαρχος ή κοινοτάρχης) έπρεπε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% των ψήφων ώστε να εκλεγεί Σε αντίθετη περίπτωση, διεξάγεται επαναληπτική εκλογή την επόμενη Κυριακή.
Οι εκλογές έγιναν σε πολιτισμένα επίπεδα με υποχρεωτική συμμετοχή, σε 264 Δήμους και 5.761 Κοινότητες έγιναν επαναληπτικές εκλογές σε 79 Δήμους. Στις κοινότητες και στους δήμους μέχρι 20.000 κατοίκων ίσχυσε η μονοσταυρία.
Ήταν οι πρώτες εκλογές στο είδος τους έπειτα από 10 χρόνια.
Η Μαρία Πλουμίδου, πρώην δήμαρχος Αρχανών,
Έκανε δυο τετραετίες και ολοκλήρωσε τη θητεία της το 1982.
Στη θητεία της δεν έμεινε στο να "διοικεί", αλλά πήρε κοινωνικές πρωτοβουλίες, μπήκε μπροστά στους κοινωνικούς αγώνες και άνοιξε την πόρτα για να γίνει γνωστή η "Αρχάνα" σε όλη την Ελλάδα.
Η Μαρία Πλουμίδου δίνει μια συγκλονιστική μαρτυρία: Εκείνες τις άγριες ημέρες του Ιούνη του 1947 είχαν συλλάβει τον πατέρα της, τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης κομμουνιστή γιατρό Αντώνη Πλουμίδη και τον είχαν φυλακίσει στο Τμήμα Μεταγωγών.
Η Μαρία, έφηβη τότε, ερχόταν από τις Αρχάνες και τον έβλεπε καθημερινά. Την επαύριο του θανάτου του Περγαλίδη μετέφεραν τον πατέρα της στην Ασφάλεια, ακριβώς στη θέση του μαρτυρίου του Σ.Π.
Εκεί τον βασάνισαν και του έκαναν δυο φορές εικονική εκτέλεση. Στους τοίχους και το πάτωμα ήταν ακόμη ξερό το αίμα του. “Εδώ θα χυθεί και το δικό σου” του έλεγαν. Και ο γιατρός Αντώνης Πλουμίδης που πεθανε σε βαθύ γήρας, έλεγε συχνά: “Χάιδεψα το αίμα του Στρατή στον τοίχο με τα χέρια μου”.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου