Συμπληρώνονται φέτος, 81 χρόνια από την ιστορική Μάχη της Κρήτης που αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης Κρητικών και συμμάχων κατά της πανίσχυρης τότε πολεμικής μηχανής των Ναζί.
Στιγμές, από την εποποιία εκείνης της εποχής υπάρχουν σήμερα καταγεγραμμένες σε πολλά σημεία της κρητικής γης.
Μνημειακοί χώροι, κοιμητήρια, μουσεία, αποτυπώνουν σε κάθε γωνιά του νησιού τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Το ΑΠΕ - ΜΠΕ παρουσιάζει ένα ξεχωριστό πολεμικό κειμήλιο, που χρησιμοποίησαν στη Μάχη της Κρήτης, οι γερμανικές στρατιωτικές μονάδες.
Πρόκειται για ένα πολυχρηστικό ποδήλατο, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις και κατασκευάστηκε ειδικά για να καλύψει μέρος των αναγκών του γερμανικού στρατού.
Το συγκεκριμένο ποδήλατο έχει ως έτος κατασκευής το 1939 και είναι μάρκας Diamant. Αποτελεί μέρος της συλλογής του μέλους της λέσχης φίλων κλασικών μοτοσικλετών και ποδηλάτων Μανώλη Μαρκαντωνάκη που όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, το βρήκε πριν από μερικά χρόνια σε κάποιο χωριό της Κρήτης.
Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, «κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο οι περισσότερες γερμανικές εταιρείες κατασκευής ποδηλάτων που υπήρχαν τότε, έφτιαξαν ποδήλατα για τον στρατό ξηράς (πεζικάριους). Σύμφωνα με στοιχεία περίπου 1.300.000 ποδήλατα χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο για τις ανάγκες του γερμανικού στρατού.
Τα ποδήλατα ήταν ιδανικά κυρίως για μικρές αποστάσεις και το πλεονέκτημα τους ήταν ότι δεν χρειαζόταν καύσιμα, που λόγω των πολλών μετώπων ήταν περιζήτητα για τους Γερμανούς»
Η χρήση του πολεμικού ποδηλάτου
Ο κ. Μαρκαντωνάκης μας εξηγεί την χρήση αυτής της ξεχωριστής πολεμικής «μηχανής».
Όπως μας περιγράφει, τα ποδήλατα είχαν διαφορετικές χρήσεις όπως για παροχή βοήθειας σε τραυματίες (είχαν κουτιά πρώτων βοηθειών), άλλα ποδήλατα ήταν εξοπλισμένα με βάσεις που έφεραν βαρύ οπλισμό με εκτοξευτές οβίδων κατά των τανκς, ποδήλατα ταχυδρομικά, ασυρματιστών, αξιωματικών, αλλά και απλών στρατιωτών τα οποία είχαν ειδική βάση για να στερεώνουν το τουφέκι.
Όλα τα ποδήλατα ήταν εξοπλισμένα επίσης με κουβέρτα, παγούρι, μπέρτα για την βροχή, φανάρι συσκότισης (ίσα που έβλεπαν τον δρόμο), για να μην γίνονται αντιληπτοί από τον αντίπαλο όταν έπρεπε να μετακινηθούν το βράδυ. Επίσης είχαν μια ροδέλα κάτω από το τιμόνι, που όταν την περιέστρεφαν ασφάλιζε το μπροστινό σύστημα και το ποδήλατο μπορούσε να μετακινηθεί σε κακοτράχαλους δρόμους της εποχής χωρίς να ταλαντεύεται (παρέμενε σταθερό) πήγαινε ευθεία, χωρίς να κινδυνεύει ο αναβάτης να πέσει.
Το συγκεκριμένο ποδήλατο της συλλογής του μεταφέρθηκε μαζί με δεκάδες άλλα από τους Γερμανούς κατά την απόβαση στη Μάχη της Κρήτης. Ανήκε σε ασυρματιστή και φέρει κουβέρτα, τηλέφωνο, παγούρι, μπέρτα, βάση για το τουφέκι, και κάλυμμα για το φανάρι (συσκότιση). Μπροστινό φρένο και φρένο κόντρα πίσω.
ΑΠΕ ΜΠΕ
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου