Το Βάι βρίσκεται 94km ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 24km ανατολικά της Σητείας, στις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Είναι η πιο διάσημη παραλία της ανατολικής Κρήτης, καθώς κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο φοινικόδασος με δέντρα του Θεόφραστου (Phoenix theophrasti). Το όνομα του μάλιστα προέρχεται από το βάι που είναι ο φοίνικας (π.χ. Κυριακή των Βαΐων).
Η αποικία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με 5000 περίπου δέντρα, ενώ μικρότερες αποικίες υπάρχουν σε άλλα μέρη της Κρήτης και στα Κανάρια νησιά. Σύμφωνα με το θρύλο, οι φοίνικες φύτρωσαν από τα κουκούτσια χουρμάδων που πέταξαν πειρατές από την Αφρική. Ωστόσο, το φοινικόδασος έχει ηλικία 2000 χρόνων, γεγονός που δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή την εικασία. Πλέον η θεωρία έχει αντικαταστήσει τα πειρατικά πλοία με φοινικικά, 20 αιώνες πριν.
Το παραδεισένιο φοινικόδασος είναι φυτρωμένο σε μια μεγάλη κοιλάδα και ποτίζεται από τα νερά που την διαρρέουν. Στην έξοδο του φοινικόδασους στη θάλασσα, σχηματίζεται μια εξωτική αμμουδερή παραλία με ανοιχτή άμμο, που με το φόντο των φοινικόδεντρων, θυμίζει παραλίες από Αφρικανικά τοπία και την Καραϊβική. Η περιοχή ανήκει στην περιουσία της πανίσχυρης Μονής Τοπλού, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Ανατολική Κρήτη. Στη Μονή, που είναι κτισμένη σαν φρούριο, υπάρχει μια εκπληκτική συλλογή από Βυζαντινές εικόνες.
Το Βάι ήταν άγνωστο ως τις αρχές τις δεκαετίας του 1970, όταν γυρίστηκε εδώ μια διαφήμιση για την σοκολάτα με καρύδα της Bounty, η οποία είχε ως μαγευτικό φόντο τους φοίνικες. Στη διαφήμιση έπεφταν καρύδες από φοίνικες, ωστόσο αυτό ήταν τρικ, καθώς οι φοίνικες του Θεόφραστου παράγουν μόνο χουρμάδες.
Η διαφήμιση έκανε αυτό το άγνωστο μέρος διάσημο σε όλο το κόσμο και έτσι οι εκδιωγμένοι από τα Μάταλα χίπηδες άρχισαν να έρχονται και να κάνουν τις διακοπές τους στον επίγειο αυτό παράδεισο. Την δεκαετία του 1980, όταν η μόδα του χιπισμού ξεπεράστηκε, οι χίπηδες έδωσαν τη θέση τους σε ορδές κατασκηνωτών που διέμεναν κάτω από τα δέντρα, βρώμισαν την παραλία και προκάλεσαν μεγάλη οικολογική καταστροφή.
Αυτός ήταν ο λόγος που η Ελλάδα κήρυξε το Βάι ως προστατευόμενη περιοχή. Έτσι, το περιφραγμένο φοινικόδασος του Βάι σήμερα προστατεύεται και απαγορεύεται αυστηρά η διαμονή στην παραλία.
Η παραλία, όπως είπαμε, έχει ανοιχτή άμμο και καταγάλανα νερά. Σε λίγα σημεία όταν μπαίνετε έχει λείους βράχους, ενώ απέναντι υπάρχουν μικρά νησάκια που ομορφαίνουν το τοπίο.
Η παραλία είναι οργανωμένη, όσο επιτρέπει βέβαια το καθεστώς προστασίας της, με ομπρέλες, ντους, θαλάσσια αθλήματα, καντίνες και μια ταβέρνα. Τα κοντινότερα δωμάτια βρίσκονται εκτός της προστατευόμενης περιοχής, 15’-25’ περπάτημα. Α
ν θέλετε να απομονωθείτε, υπάρχει μια υπέροχη παραλία με άμμο 5’ βόρεια από το Βάι, ενώ άλλη μια ιδανική επιλογή είναι η παραλία της Ψιλής Άμμου στα νότια.
Αν έρθετε με αυτοκίνητο τότε θα πρέπει να το αφήσετε στον χώρο στάθμευσης και να περπατήσετε ως την παραλία που είναι ακριβώς δίπλα. Επίσης, υπάρχουν δρομολόγια με λεωφορεία ΚΤΕΛ από τη Σητεία, ενώ όλα τα πρακτορεία ταξιδίων διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές.
Το μόνο μειονέκτημα τστο Βάι είναι ότι από την πρώτη στιγμή νομίζεις ότι θέλουν να σου βάλουν το χέρι στην τσέπη. Πράγματι οι τιμές για το πάρκινγκ, τις ομπρέλες και το φαγητό είναι πολύ τσουχτερές.
ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ
ΣTOIXEIA: http://www.cretanbeaches.com/
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου