Ο παραδοσιακός οικισμός Σαμωνάς του δήμου Αποκορώνου

 Ο παραδοσιακός οικισμός Σαμωνάς βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό στην επαρχία του Αποκόρωνα 25 χιλιόμετρα από τα Χανιά. 

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό χωριό με λίγους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τη μελισσοκομία.



Τα σπίτια που θα μείνετε είναι χτισμένα στην πλαγιά ενός λόφου και έχουν εντυπωσιακή θέα, ενώ οι ιδιοκτήτες μιλούν για την «πολυτέλεια, απλότητα και αυθεντικότητα» που τα χαρακτηρίζουν.




Οι κατοικίες έχουν όλες τις ανέσεις, είναι διώροφες και έχουν απεριόριστη θέα στο βουνό και τη θάλασσα. Είναι χτισμένες με πέτρα και ξύλο και έχουν αυλή, ανεξάρτητη βεράντα ή μπαλκόνι και ήσυχες γωνιές.

 Η διακόσμηση τους αποτελείται από πολλά αντικείμενα λαϊκής τέχνης και αντίκες.


Για την ονομασία του χωριού επικρατούν διάφορες απόψεις. Μία από αυτές συνδέει το όνομα με την παλιά εικόνα του Αγίου Σαμωνά που φυλάσσεται σε εκκλησία στο χωριό και βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του.

Μπορεί κανείς να επισκεφτεί την αιωνόβια Ελιά του Σαμωνά, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μνημειακή από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.), αφού το δέντρο είναι ηλικίας χιλιάδων χρόνων. 

Ακριβώς πίσω της συναντώνται τα ευρήματα του αρχαίου οικισμού «Κυλίντρα»  της υστερομινωϊκής Περιόδου.

Σπουδαίο αξιοθέατο  στο χωριό αποτελεί και το σπήλαιο του Σαμωνά.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........