Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι το πραξικόπημα της Παρασκευής στη Ρωσία ήταν μια maskirovka, δηλαδή μια επιχείρηση εξαπάτησης, που ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον ρωσικό στρατό για να φέρει τα στρατεύματά του πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Κάτω από το πρόσχημα του πραξικοπήματος της Wagner, έχουν συγκεντρώσει εφεδρικές δυνάμεις στα δυτικά σύνορα.
Αν δεν ήταν maskirovka και αν η Wagner ήταν όντως ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα θα ήταν απλά, μια αθέτηση αστικής σύμβασης, που οι διαμαρτυρόμενοι επέλεξαν μια μορφή ακτιβισμού για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
Όσοι εξέτασαν το πραξικόπημα της Wagner στη Ρωσία, συνήθως δεν αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες της Wagner εκτός συνόρων, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.
Αν η Wagner ήταν πραγματικά μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, οι αφρικανικές χώρες που έχουν αγοράσει τις υπηρεσίες της πρέπει να τρέμουν. Μπορεί να θέλουν να κάνουν το ίδιο στις αντίστοιχες χώρες τους.
Είναι αξιόπιστες οι υπηρεσίες της Wagner; Ποιον ακριβώς να εμπιστευτούν; Μια ιδιωτική εταιρεία ή τον ρωσικό στρατό; Εάν η Wagner δεν εκπληρώσει τα συμβόλαιά της με τις αφρικανικές χώρες, σε ποιον να παραπονεθούν;
Το πραξικόπημα επανεξετάζει για άλλη μια φορά την πραγματική φύση αυτής της στρατιωτικής μονάδας, η οποία, βεβαίως, δεν είναι όπως τη χρωματίζουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αν και δεν είναι αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Φυσικά, είναι πολύ πιθανό το έναυσμα της προσπάθειας να ήταν η απόφαση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να ενσωματώσει πλήρως τη μονάδα στον ρωσικό στρατό, δηλαδή να τερματίσει την επιχειρησιακή της αυτονομία, κάτι που, μέχρι τώρα, της επέτρεπε να διατηρήσει τη μυθοπλασία μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας.
Σήμερα η τάση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 με την αποαποικιοποίηση του Τρίτου Κόσμου συνεχίζεται. Οι πρώην αποικίες της Δύσης προσπαθούν να ξεφύγουν από τα πλοκάμια των μεγάλων δυνάμεων και, για να το κάνουν, προσεγγίζουν χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, που τους παρέχουν στρατιωτική και οικονομική κάλυψη.
Αλλά δεν αρκεί πλέον το εμπόριο όπλων. Τα σύγχρονα όπλα είναι πολύπλοκα και μαζί με τα όπλα πηγαίνουν οι εκπαιδευτές που εκπαιδεύουν τους τοπικούς στρατούς στη διαχείρισή τους και στις σύγχρονες τακτικές μάχης, που είναι σαν να οδηγείς ένα ποδήλατο: δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μάθεις από το να ανέβεις σε αυτό. Η Wagner δεν αντικαθιστά ούτε συμπληρώνει τους αφρικανικούς στρατούς: τους συνοδεύει.
Η Ρωσία εξάγει ασφάλεια και οι αφρικανικές χώρες αγόρασαν ένα ολόκληρο πακέτο που ονομάζουν Wagner, το οποίο συνοδεύεται από μια τιμή και, πιθανότατα, ακόμη και από ένα βιβλίο παραπόνων.
Αν επρόκειτο απλώς για ένα συμβόλαιο ασφάλειας, οι αφρικανικές χώρες θα μπορούσαν να βρουν μια άλλη εταιρεία παρόμοια ή ακόμα καλύτερη από τη Wagner, για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αυτή η εταιρεία θα είχε την ίδια πολιτική φύση με τη Wagner και θα ήταν περίπου ίδια: ένα μακρύ χέρι του Πενταγώνου. Ή κάποιας άλλης δυτικής χώρας. Είναι αυτό ακριβώς που προσπαθούν να αποφύγουν στην Αφρική.
Πηγή: https://www.geoeurope.org/2023/06/26/i-wagner-stin-afriki/
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου