Παρουσιάζεται την Κυριακή 6 Αυγούστου 2023 στην πλατεία του Αμαριανού στις 8.00 η ώρα το βράδυ, το νέο βιβλίο του Γεωργίου Α. Καλογεράκη με τίτλο :
Κρήτη 1940-1945
Ιστορικές σελίδες από το Καστέλλι και το πολεμικό του αεροδρόμιο, τόμος Β΄
Για το βιβλίο ο συγγραφέας γράφει στην εισαγωγή του : «Το πολεμικό αεροδρόμιο Καστελλίου, με ενεργό ρόλο τα χρόνια της κατοχής 1942-1944, απετέλεσε κομβικό σημείο των δυνάμεων του άξονα, ιδίως το καλοκαίρι του 1942 με την προέλαση του Ρόμελ στο μέτωπο της Αφρικής.
Καθ’όλη τη διάρκεια της τετράχρονης σκλαβιάς, ο αριθμός των στρατευμάτων κατοχής που επάνδρωναν όλες τις υπηρεσίες του αεροδρομίου, ανέρχονταν σε 2.500 οπλίτες και αξιωματικούς.
Ένας λόχος από 200 στρατιώτες με τους αξιωματικούς του μεταστάθμευε στο γειτονικό Αρκαλοχώρι και ένας άλλος λόχος με τον ίδιο αριθμό στρατευσίμων βρίσκονταν στο Θραψανό. Οι υπόλοιποι Γερμανοί στρατιώτες και αξιωματικοί, διέμεναν στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλίου και σε χώρους του αεροδρομίου.
Οι πρώτοι Γερμανοί έφτασαν στο Καστέλλι την 1η Ιουνίου 1941 και με τη φράση «Wo ist der Burgermeister», δηλαδή πού είναι ο Δήμαρχος ; αναζήτησαν τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γεώργιο Ζωγραφάκη ή Ξηρούχη.
Από τις πρώτες τους ενέργειες ήταν η συνέχιση της κατασκευής του ημιτελούς αεροδρομίου στον κάμπο του Καστελλίου, που είχαν αρχίσει να κατασκευάζουν οι σύμμαχοι από τον Ιανουάριο του 1941.
Επιτάχθηκαν τα καλύτερα σπίτια του χωριού για να στεγάσουν τις επί μέρους μονάδες και τους στρατιώτες τους, δημιουργήθηκαν βάσεις αντιαεροπορικών με πυροβόλα FLAK για την υπεράσπιση του αεροδρομίου, αποθήκες ιματισμού, φαρμάκων, πυρομαχικών, καυσίμων, τροφίμων, συνεργείων αυτοκινήτων κ.α.
Για όλα αυτά, χιλιάδες εργάτες από τις επαρχίες Πεδιάδος, Βιάννου, και Μονοφατσίου, συνέρρεαν καθημερινά για την εκτέλεση υποχρεωτικής εργασίας (καταναγκαστικής ή δεκαπενταμερίας όπως ονομάστηκε από τους ντόπιους), στα οχυρωματικά έργα των κατακτητών.
Οι καθημερινές πτήσεις εκατοντάδων εχθρικών αεροπλάνων, οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί, η μαθητική διαρροή, η μετεγκατάσταση των κατοίκων σε διπλανά χωριά, οι συλλήψεις και βασανισμοί, οι σποραδικές εκτελέσεις, οι θάνατοι από τις κακουχίες των καταναγκαστικών έργων, η λεηλασία των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η παιδική θνησιμότητα, ο φόβος, η πείνα και η ανέχεια, ήταν η καθημερινότητα των κατοίκων.
Η ζωή τους άλλαξε δραματικά με την έλευση των φασιστικών και ναζιστικών στρατευμάτων.
Το πολεμικό αεροδρόμιο Καστελλίου, βρέθηκε υπό την παρακολούθηση των ανδρών της Κρητικής Αντίστασης και του συμμαχικού στρατηγείου. Η οργάνωση δικτύων κατασκοπείας, οι μικρές δολιοφθορές που γίνονταν καθ’όλη τη διάρκεια της κατοχής, δύο μεγάλα σαμποτάζ στις 10 Ιουνίου 1942 και στις 5 Ιουλίου 1943, η διανομή προπαγανδιστικού υλικού, οφείλονται στην αντιστασιακή δράση των κρητικών ώστε να νικηθούν οι δυνάμεις του Γ΄ Ράιχ, οφείλονται στον διαρκή αγώνα τους για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Στον δεύτερο τόμο της σειράς :
ΚΡΗΤΗ 1940-1945
Ιστορικές σελίδες από το Καστέλλι και το πολεμικό του αεροδρόμιο
επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε σαράντα πέντε (45) άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου από 26 Φεβρουαρίου 2018 ως 27 Δεκεμβρίου 2022.
Εστιάζουμε σε πρόσωπα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, τη δράση και διαδρομή τους στον αντιφασιστικό αγώνα, τη σύνδεση των ενεργειών τους με το πολεμικό αεροδρόμιο Καστελλίου και τη συμβολή τους στη συμμαχική νίκη.
Ένα βιβλίο που απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά του τόπου μας, ένα βιβλίο για την ανάδειξη και προβολή της ιστορικής μνήμης της περιόδου 1941-1945, ώστε να μην
επέλθει η λήθη που τόσο πολύ προσπαθούν και επιδιώκουν στις μέρες μας οι σύγχρονοι αναθεωρητές της ιστορίας».
Παρουσιάζεται την Κυριακή 6 Αυγούστου το νέο βιβλίο του Γεωργίου Α. Καλογεράκη με τίτλο : Κρήτη 1940-1945 Ιστορικές σελίδες από το Καστέλλι και το πολεμικό του αεροδρόμιο, τόμος Β΄
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου