Ο Τσούτσουρας είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Κοινότητος Καστελλιανών στο νότιο άκρο του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, στο νομό Ηρακλείου.
Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 57 χλμ και 32 χλμ από το Αρκαλοχώρι. Αποτελεί σημαντικό λιμάνι της νότιας Κρήτης στο Λιβυκό Πέλαγος, ενώ είναι τόπος παραθεριστών το καλοκαίρι, κυρίως για τους κατοίκους του Ηρακλείου και των γύρω χωριών.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 93 κατοίκους.
(Από το ενετικό Zuzzuro) βρίσκεται 63km νότια της πόλης του Ηρακλείου, στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού του Μίντρη.
Είναι χτισμένος στην τοποθεσία που ήταν χτισμένη και η αρχαία πόλη Ίνατος, η οποία ήταν επίνειο της Πριανσού.
Για την ακρίβεια οι δύο ενωμένοι οικισμοί του Πέρα Τσούτσουρου και του Τσούτσουρου είναι ένας ενιαίος παραθαλάσσιος οικισμός, ο οποίος σήμερα είναι το λιμάνι των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου.
Η περιοχή είναι πολύ καλά οργανωμένη και ανεπτυγμένη τουριστικά, όντας ωστόσο ένας προορισμός για πολύ ήρεμες διακοπές.
Μπροστά από το χωριό υπάρχει το μικρό λιμάνι της περιοχής. Ανατολικά και δυτικά του λιμανιού σχηματίζονται δύο μεγάλοι υπήνεμοι κόλποι συνολικού μήκους 2km, οι οποίοι έχουν υπέροχη χοντρή άμμο και πεντακάθαρη θάλασσα.
Η παραλία είναι λίγο οργανωμένη με ομπρέλες, αλλά και πολλά αλμυρίκια κοντά. Είναι ιδανική για οικογενειακές διακοπές, καθώς δίπλα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ανέσεις για διαμονή, διασκέδαση και διατροφή. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Τσούτσουρα ως βάση για εξορμήσεις στις υπόλοιπες τριγύρω παραλίες.
Μάλιστα, το κολύμπι στον Τσούτσουρο θεωρείται ιαματικό και θεραπευτικό από πολλούς Κρητικούς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της θάλασσας σε αλάτι και ιώδιο. Αρκετοί γιατροί προτείνουν το κολύμπι στο Τσούτσουρα για όσους έχουν μυοσκελετικά και ορθοπεδικά προβλήματα.
Ο Τσούτσουρας είναι μια περιοχή που κρύβει ενέργεια και ακόμη ζει με την έντονη παρουσία των μύθων και των λαϊκών διηγήσεων, των παραμυθιών για δράκους, θεριά, με αφηγήσεις για λαθρανασκαφές του παρελθόντος, αλλά και σύγχρονες φανταστικές διηγήσεις και παραδοξολογίες.
Στην αρχαία Ίνατο λατρευόταν η Ειλείθυια, η θεά του τοκετού. Μπορείτε να επισκεφτείτε το σπήλαιο που λατρευόταν η θεά για πολλούς αιώνες.
Στο σπήλαιο, που βρίσκεται στα βόρεια του χωριού, έχουν βρεθεί πολλά λατρευτικά αφιερώματα των πιστών στη θεά, όπως χάλκινα και πήλινα ειδώλια ανδρών, εγκύων γυναικών και ερωτικών συμπλεγμάτων, κοσμήματα, πήλινοι διπλοί πέλεκες, πήλινα ομοιώματα πλοίων, καθώς και αιγυπτιακά ειδώλια από φαγεντιανή. Ειδικά τα τελευταία μαρτυρούν την ακτινοβολία του ιερού σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια, το άγνωστο αυτό σπήλαιο ήρθε στο προσκήνιο, κάνοντας το Τσούτσουρα γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο σπήλαιο, αλλά και σε όλη τη περιοχή, βρέθηκαν αντικείμενα απίστευτης τεχνολογικής εξέλιξης από τους Μινωίτες, τα οποία πήρε ο Αμερικανικός στρατός με πλήρη μυστικότητα για να εμπλουτίσει την τεχνογνωσία του.
Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε η τηλεοπτική εκπομπή «Πύλες του Ανεξήγητου». Όσο αληθείς κι αν είναι αυτές οι θεωρίες, γεγονός είναι ότι η περιοχή πράγματι εκπέμπει μια ιδιαίτερη μοναδική ατμόσφαιρα.
Δυτικά του Τσούτσουρα φαίνονται δύο παράλληλες βουνοκορφές, τις οποίες οι ντόπιοι ονομάζουν Δία και Ήρα, καθώς τους θυμίζουν δύο ξαπλωμένα κορμιά. Από εκεί ξεκινούν τα Αστερούσια Όρη, που αγκαλιάζουν από νότια την εύφορη κοιλάδα της Μεσαράς.
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, ο βασιλιάς Αστερίωνας ανέθρεψε σε αυτά τα βουνά τους γιους του Δία, Μίνωα, Ραδάμανθυ και Σαρπηδόνα, οι οποίοι στη συνέχεια βασίλεψαν στη Κνωσό, στη Φαιστό και στα Μάλια, αντίστοιχα, οικοδομώντας έτσι τον πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Δυτικά του λιμανιού, στον Πέρα Τσούτσουρο, υπάρχει η περιοχή Κέρκελος (ή πατούσα του Δία), όπου έδεναν οι αρχαίοι Ίνατες τα πλοία τους.
Εκεί έχουν εντοπιστεί ίχνη της αρχαίας Ινάτου, μέσα και έξω από το νερό. Ακριβώς νότια του Κέρκελου, η ακτή είναι γεμάτη πανέμορφες σπηλιές και μοναδικούς καρστικούς σχηματισμούς.
Μάλιστα σε μια από αυτές, τη Δρακοσπηλιά, λέγεται ότι οι κάτοικοι είχαν βρει ένα σκελετό δράκου, τον οποίο έκαψαν για να κάνουν χώρο και να σκάψουν για αρχαία.
Η ιστορία φαίνεται φανταστική, αλλά οι πολλές μαρτυρίες των κατοίκων που τον είχαν δει (και ζουν ακόμη) έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες. Στα ανατολικά, δίπλα στη παραλία, έχει ανασκαφεί ένας μινωικός οικισμός, το Αλιόρι.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου