Εκδήλωση Μνήμης για τον Στρατηγό Πυροβολικού Εμμ. Χατζδάκη

 Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 και ώρα 10:00, στον χώρο της Προτομής Χατζηδάκη στο Καλάμι Απτέρων

Ο Συνταγµατάρχης Πυροβολικού Χατζηδάκης Εµµανουήλ γεννήθηκε στο Καλάµι Χανίων Κρήτης το 1927. 

Την 15η Μαρτίου 1947 εισήχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε την 3η Μαρτίου 1949. Κατατάγηκε στο πεζικό στο 564 ΤΠ στο Βίτσι µε το βαθµό του Ανθυπολοχαγού. 


Έλαβε µέρος στις επιχειρήσεις του Γράµµου–Βίτσι όπου και τραυµατίστηκε στις 25 Ιουνίου 1949. Την 17η Απριλίου 1950 µετατάχθηκε στο Πυροβολικό. Φοίτησε σε όλα τα Σχολεία του Πυροβολικού, στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού, τη Σχολή Στατιστικής και τη Σχολή Πυροβολικού ∆υτικής Γερµανίας. Υπηρέτησε σε πολλές Μονάδες του Ελληνικού Στρατού και διετέλεσε ∆ιοικητής της 149 ΜΜΒΠ.


 Την 8η Σεπτεµβρίου 1973, µετατέθηκε στη Κύπρο και ανέλαβε ∆ιοικητής της 173 ΜΑ/ΤΠ µε έδρα στο στρατόπεδο «Ανδρέα ∆ηµητρίου» στη περιοχή Καραόλου της Επαρχίας Αµµοχώστου. Κατά τη 1η φάση της Τουρκικής Εισβολής (20–22/07/1974) η Μοίρα υποστήριξε µε τα πυρά της τον αγώνα του 201 ΤΠ και του 386 ΤΕ στις επιθέσεις κατά του Σακκάρια, του Καραόλου αλλά και του Τουρκοκυπριακού Θύλακα εντός των τειχών της Αµµοχώστου. 


Κατά τη αεροπορική προσβολή που έγινε στις 22 Ιουλίου 1974, µισή ώρα πριν την ανακωχή, έπεσε ηρωικά µαχόµενος όταν πλήγηκε το παρατηρητήριο της Μοίρας από ρουκέτα Τουρκικού Αεροσκάφους. Τάφηκε στο Νεκροταφείο Σταυρού της Αµµοχώστου. 


Τιµήθηκε µε το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας ∆’ Τάξεως, τον Χρυσό Σταυρό Β’ Τάγµατος Φοίνικος, τον Χρυσό Σταυρό Β’ Τάγµατος Γεωργίου Α’, το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ’ Τάξεως και τον Σταυρό ταξιαρχιών Τάγµατος του Φοίνικος

Εκδήλωση Μνήμης για τον Στρατηγό Πυροβολικού Εμμ. Χατζδάκη

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........