Η κρήνη του Τεκέ Ιμπραήμ Μπαμπά στο Ηράκλειο

  Η κρήνη του Τεκέ Ιμπραήμ Μπαμπά, κατασκευάστηκε την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, δηλαδή κάπου ανάμεσα στα έτη 1669 – 1898 . Η οθωμανική κρήνη χτίστηκε στην δεξιά παρειά του κτιρίου που στέγαζε τον τεκέ των Χαλεβητζήδων.


Ο τεκές σήμερα δεν διατηρείται, ενώ η κρήνη βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Το μνημείο είναι δίπλα στον ανασκαφικό χώρο [2Α.Κ.2] που βρίσκεται επί της οδού Αλμυρού. Η κρήνη είναι κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο και είχε ιδιαίτερο διάκοσμο. 



Η κόγχη της κρήνης πλαισιώνεται από πεσσούς και ψευδοπαραστάδες με δωρικά επίκρανα που βαίνουν σε τόξο. Στην απόληξη του τόξου υπάρχει διακοσμητικό ανάγλυφο στοιχείο (κλειδί), με φυτικό διάκοσμο, ενώ στα μέτωπα του τόξου παρατηρείται μοτίβο που μιμείται το μοτίβο της ψάθας


Η κρήνη στεγάζεται με γείσο, ενώ στη βάση της υπάρχει λιτή, ορθογώνια γούρνα, που πλαισιώνεται με χαμηλού ύψους πεσσούς (πεζούλες)

Σήμερα, η πλάκα του κρουνού, το ιδιαίτερο ανάγλυφο κόσμημα που υπήρχε στον κρουνό, καθώς και τούρκικη επιγραφή που υπήρχε στο πάνω μέρος της κόγχης έχουν αποσπαστεί, υπό άγνωστες συνθήκες. Η κρήνη βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ενώ το στενό πλάτος της οδού Αλμυρού δεν συνεισφέρει στην προβολή της.

 Η έντονη βλάστηση, λόγω εγκατάλειψης, που υπάρχει στη γύρω περιοχή, τα γκράφιτι, καθώς και η κακή κατάσταση της λιθοδομής της κρήνης και του τοίχου του τεκέ, ουσιαστικά εγκλωβίζουν το μνημείο και δεν το αναδεικνύουν. Δεν υπάρχει ειδική σήμανση στην περιοχή για την ύπαρξή του.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........