Παγκρήτιος φωτογραφικός διαγωνισμός Waterways

 «Δημιουργία περιοδικής έκθεσης φωτογραφίας σε συνδυασμό με φωτογραφικό διαγωνισμό» (WATERWAYS, ΑΡ. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟΥ 5.1.1) ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Δ1) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ (ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ) 


Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σητείας και το Γεωπάρκο της Σητείας, στα πλαίσια της πράξης "Υδάτινοι δρόμοι & Ιστορίες στο Ε4 και στα Γεωπάρκα της Ανατολικής Μεσογείου με Ακρωνύμιο «Waterways»" προκηρύσσει Παγκρήτιο φωτογραφικό διαγωνισμό με τις παρακάτω θεματικές ενότητες: 


1. Μνημεία νερού στο Γεωπάρκο της Σητείας 


2. Βασικά Στοιχεία που σχετίζονται με το νερό πάνω και κοντά στο Ε4(Νερόμυλοι, γεφύρια κ.ά.) 


3. Χλωρίδα και πανίδα στο υδάτινο στοιχείο ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ WATERWAYS: «Υδάτινοι Δρόμοι και Ιστορίες στο Ε4 και στα Γεωπάρκα της Ανατολικής Μεσογείου» Το έργο WATERWAYS έχει συνολικό προϋπολογισμό 822.486,00 €. 


Κεντρικός δικαιούχος του έργου είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και συμμετέχουν επίσης από την ελληνική πλευρά το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και ο Δ. Σητείας και από την πλευρά της Κύπρου η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδου (ΑΝΕΤ) και το Ερευνητικό Κέντρο ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ. 


Ο Δ. Σητείας συμμετέχει στο έργο ως δικαιούχος (Δ4) με προϋπολογισμό 113.120,00 € Στόχοι του έργου WATERWAYS Κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας και η αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών παρέμβασης της Κρήτης και της Κύπρου επί του Ε4 Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Διαδρομών κυρίως ορεινών περιοχών που μειονεκτούν σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και οι οποίες είναι οι πιο επιρρεπείς στην κλιματική αλλαγή. 


Η αύξηση της επισκεψιμότητας θα επιτευχθεί μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος με την εισαγωγή του υδάτινου στοιχείου ως σημαντικού παράγοντα διαμόρφωσης τόσο του φυσικού τοπίου όσο και του πολιτισμού στις περιοχές αυτές. 


Το έργο ταυτίζεται πλήρως με τον ειδικό στόχο «3.2. Βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος» εμπλουτίζοντας υφιστάμενες δράσεις των περιοχών Φύση 2000 και Γεωπάρκα, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής του τοπικού πληθυσμού, ενισχύοντας την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και αναπτύσσοντας βάσεις για μελλοντική συνεργασία με αντίστοιχους φορείς διαχείρισης. 


Μέσω των επιστημονικών & εκπαιδευτικών εργαλείων, των διαδραστικών μακέτων ανάδειξης υδάτινων δρόμων και Ιστοριών στο Ε4 και στα Γεωπάρκα της Ανατολικής Μεσογείου, αναμένεται να αυξηθεί και η ευαισθητοποίηση των πολιτών – επισκεπτών - μαθητών σε θέματα γνωριμίας, εξοικείωσης και προστασίας των υδατικών πόρων και να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά στις περιοχές παρέμβασης. 


Επιπλέον στόχος του έργου είναι να διαφυλαχθεί και να βελτιωθεί το περιβάλλον σε συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης μέσω πιλοτικής διαχείρισης και αποκατάσταση διαταραγμένων οικοσυστημάτων εντός των Γεωπάρκων της κοινοπραξίας και επί του Ε4. 


Η πιλοτική αποκατάστασης θα αποτελέσει το παράδειγμα και θα θέσει τις βάσεις για μελλοντική αποκατάσταση διαταραγμένων θέσεων που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο. Επίσης στόχος είναι η χαρτογράφηση, καταγραφή, ανάδειξη, προώθηση και ανάπτυξη σημείων ενδιαφέροντος περιοχών φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος μέσω κατάλληλων δράσεων που θα υλοποιηθούν από τους εταίρους. 


Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την πράξη στην ιστοσελίδα: http://www.projectwaterways.eu 


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 

1. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλουν μέχρι πέντε (5) φωτογραφίες σε κάθε κατηγορία, δηλ. συνολικά μέχρι δεκαπέντε (15) φωτογραφίες. 


2. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το Παράρτημα 1: ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ -PARTICIPATION FORM και Παράρτημα 


2: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - AFFIRMATION. 

Το Παράρτημα 2 θα πρέπει να παραδοθεί σε ξεχωριστό και κλειστό φάκελο. 


3. Οι φωτογραφίες μπορούν να δοθούν σε ψηφιακό δίσκο, ή USB. Κάθε φωτογραφία να είναι σε ψηφιακό αρχείο jpg σε ανάλυση 300 dpi, η μεγαλύτερη πλευρά να είναι 3000 pixels, με ελάχιστο μέγεθος αρχείου 2 mb και μέγιστο 6 mb. Το χρωματικό προφίλ να είναι sRGB. 


4. Οι φωτογραφίες, το Παράρτημα 1 και το Παράρτημα 2 θα πρέπει να παραδοθούν ή/και αποσταλούν σε κλειστό φάκελο (κάθε φάκελος θα αναγράφει ως σημείωση ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ WATERWAYS) στο γραφείο του Γεωπάρκου Σητείας υπ όψιν Κου Περάκη Βαγγέλη, Οδός Καραμανλή, τκ 72300 


5. Ο κάθε διαγωνιζόμενος επιλέγει ένα πενταψήφιο κωδικό αριθμό, ο οποίος θα αποτελεί το ψευδώνυμο του/της. Το όνομα κάθε αρχείου θα πρέπει να είναι: Ένας τυχαίος πενταψήφιος κωδικός αριθμός (ο κωδικός που επέλεξε για ψευδώνυμο ο διαγωνιζόμενος), το γράμμα (ψηφίο) που θα καθορίζει την κατηγορία, ο αριθμός της φωτογραφίας σύμφωνα με το Δελτίο Συμμετοχής και ο τίτλος της φωτογραφίας. 


Παράδειγμα : 75238-Γ3-Αντανάκλαση.jpg Τυχαίος κωδικός είναι ο αρ. 75238 Το Γ είναι η κατηγορία και το 3 είναι ο αριθμός της φωτογραφίας σύμφωνα με το Δελτίο Συμμετοχής. 


6. Κάθε φωτογραφία θα πρέπει να έχει δικό της διαφορετικό τίτλο. Δεν θα γίνονται αποδεκτές φωτογραφίες με τίτλο «Άτιτλο». Επίσης να αποφεύγεται ο ίδιος τίτλος σε 2 ή και 3 φωτογραφίες και να σημειώνεται δίπλα αριθμός. 


Π.χ. «πηγή 1», «πηγή 2», «πηγή 3»… Οι τίτλοι θα πρέπει να γράφονται, με πεζά γράμματα, και όχι με κεφαλαία. Επίσης στους ελληνικούς τίτλους να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες, και στους αγγλικούς τίτλους να γράφονται με αγγλικούς χαρακτήρες. Συνιστάται να αποφεύγονται φωτογραφίες οι οποίες οι τίτλοι γράφονται με greeklish. Συνιστάται, να αναφέρεται η τοποθεσία και το περιεχόμενο της φωτογραφίας. 


7. Όλες οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένα από την περιοχή του Γεωπάρκου της Σητείας με ιδιαίτερη αναφορά στις περιοχές από όπου διέρχεται το μονοπάτι Ε4 ( Χρυσοπηγή- Κάτω Ζάκρος) . 


8. Απαγορεύεται η χρήση κορνίζας (Border), η εμφάνιση του ονόματος του φωτογράφου ή οτιδήποτε άλλο μαρτυρά την ταυτότητα του φωτογράφου. Φωτογραφίες με τα πιο πάνω δεν θα γίνονται αποδεκτές . 


9. Τελευταία ημερομηνία παράδοσης των συμμετοχών θα είναι η: Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023 


10.Η κρίση θα γίνει από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, η απόφαση της οποίας, θα είναι οριστική και αμετάκλητη. Θα δοθούν 1ο 2ο, 3ο βραβείο, καθώς και τρεις έπαινοι σε κάθε κατηγορία ( βραβεία και διπλώματα). Κάθε συμμετέχων θα δικαιούται μόνο ένα βραβείο σε κάθε κατηγορία. 


1ο Βραβείο για κάθε κατηγορία 300 Ευρώ 2ο Βραβείο για κάθε κατηγορία 200 Ευρώ 3ο Βραβείο για κάθε κατηγορία 100 Ευρώ Τα βραβεία και οι έπαινοι θα δοθούν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί από τους διοργανωτές. 


11.Οι διοργανωτές θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε από τις φωτογραφίες που θα υποβληθούν, σε οποιαδήποτε δραστηριότητα τους, με ονομαστική αναφορά στο φωτογράφο. Ειδικότερα, ενημερώνονται οι συμμετέχοντες ότι οι βραβευθείσες φωτογραφίες και άλλες φωτογραφίες που θα επιλεγούν, θα αναρτηθούν σε ειδικές εκθεσιακές πινακίδες και θα περιοδεύσουν σε διάφορα σημεία του Γεωπάρκου της Σητείας και στην Κρήτη, όπου θα γίνει περιοδική έκθεση του διαγωνισμού. 


12.Ο φωτογράφος πρέπει να είναι ο πνευματικός δημιουργός των έργων που θα υποβάλει και θα φέρει την ευθύνη για πρόσωπα που εικονίζονται. 


13. Σε περίπτωση που αποδειχθεί πως βραβευμένη, ή επιλεγμένη φωτογραφία, ή μέρος αυτής, δεν ανήκει στον φωτογράφο που την υπέβαλε, θα αφαιρείται. 


14.Η υποβολή φωτογραφιών στο διαγωνισμό θα σημαίνει αποδοχή όλων των πιο πάνω κανονισμών. Μη συμμόρφωση με οποιοδήποτε από τους πιο πάνω κανονισμούς θα συνεπάγεται με αποκλεισμό από τον διαγωνισμό. 


15.Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Αξιολόγησης δεν μπορούν να συμμετέχουν στον Διαγωνισμό. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις σχετικά με τους κανονισμούς: →


 ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΣΗΤΕΙΑΣ → Εmail perakisv@sitia.gr / Τηλέφωνο 28430 29222 → My Sitia Secrets Ο.Ε → Εmail mysitiasecrets@gmail.com Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης είναι οι 1.Καλαμπόκης Μανώλης - φωτογράφος 2.Βιδάκης Νίκος – Αντιπρύτανης Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου 3. Τηνιακός Δημήτρης – Ερασιτέχνης Φωτογράφος 4. Περάκης Βαγγέλης Συντονιστής Παγκόσμιου Γεωπάρκου Σητείας 5. Πουλάς Μιχάλης φωτογράφος


ΚΑΝΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........