«Μνήμη Ολοκαυτωμάτων Ρεθύμνου» στο Ρέθυμνο την Τετάρτη 23 Αυγούστου

 «Μνήμη Ολοκαυτωμάτων Ρεθύμνου» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Αυγούστου και ώρα 8.30 μ.μ στο αίθριο του Παλαιοντολογικού μουσείου της πόλης και συνδιοργανωνουν οι δήμοι Ρεθύμνου, Αμαρίου, Αρκαδίου και Αγίου Βασιλείου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.


Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν ο εκδότης των «Ρ.Ν.» Μανόλης Χαλκιαδάκης και ο μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης.



Θα παρουσιαστεί με την ευκαιρία το βιβλίο της Εύας Λαδιά με τίτλο «Μαρτυρικά χωριά Ρεθύμνου» που  εκδόθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το βιβλίο θα  παρουσιάσει ο κ. Γιώργος Καλογεράκης, ιστορικός, συγγραφέας, δρ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δάσκαλος και ιστορικός ερευνητής κ. Νίκος Δερεδάκης.

Θα παραστούν οι πρόεδροι και τα μέλη Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων και του Τ.Ε.Α.Σ.


Στον πρόλογο του βιβλίου, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Κάθε μαρτυρικό χωριό δεν αποτελεί μόνο ένα ματωμένο αποτύπωμα της ιστορίας, σε καιρούς που κυριαρχούσε η παραφροσύνη και η δίψα επεκτατισμού μιας επάρατης ιδεολογίας. Παραμένει και σύμβολο στις επόμενες γενιές, για να ξορκίζουν τα δεινά του πολέμου και να πασχίζουν για έναν κόσμο καλύτερο. 


Με αυτό το δεδομένο, η Περιφέρεια Κρήτης δίνει προτεραιότητα στη στήριξη προσπαθειών που διέσωσαν σελίδες από το συναξάρι κάθε χωριού, από τις αυθεντικές του πηγές. Ενισχύει σκοπούς όπως αυτός, της Εύας Λαδιά, που αναδεικνύει στοιχεία για την ολοκαύτωση χωριών του νομού Ρεθύμνου. 


Μαρτυρίες και μνήμες, συγκλονιστικές λεπτομέρειες από τους αυτόπτες μάρτυρες, μια συλλογή στοιχείων τα τελευταία 40 χρόνια, που γίνονται πολύτιμες πηγές πληροφοριών για τον ερευνητή του μέλλοντος. 


Κάθε μαρτυρικό χωριό του Ρεθύμνου παρουσιάζεται στην έκδοση αυτή με στοιχεία για την ιστορική του πορεία στον χρόνο, ενώ αναδεικνύονται και μορφές του που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στους χαλεπούς εκείνους καιρούς. Ο συνδυασμός της παρούσας έκδοσης με τα σχετικά ντοκιμαντέρ που έχουν ήδη υλοποιηθεί, συγκροτούν μια πολύτιμη κιβωτό εθνικής μνήμης….».

https://rethnea.gr/


ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........