Βουβωνοκήλη Συμπτώματα κήλης και οι καλύτερες τεχνικές θεραπείας

 

Τι είναι η βουβωνοκήλη

Οι κήλες που βρίσκονται στη βουβωνική περιοχή είναι οι πιο συχνές. Η βουβωνοκήλη αποτελεί σχεδόν το 80% των περιπτώσεων κήλης. Απαντάται συχνότερα σε άνδρες. Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση κήλης είναι ίσως τα πιο συχνά περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γενικός χειρουργός.


Η βουβωνοκήλη είναι η παθολογική πρόπτωση εντέρου (ή κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάγχνου) έξω από την κοιλιά δια μέσω του βουβωνικού πόρου.


Πρέπει να τονιστεί ότι η βουβωνοκήλη, όπως και κάθε κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, ποτέ δεν υποστρέφει και ποτέ δεν παραμένει σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πάντα εξελίσσεται. Δεν πρέπει να την αφήσουμε χωρίς θεραπεία, διότι δεν είναι δυνατό να θεραπευτεί από μόνη της.


Αν οι κήλες δεν αντιμετωπιστούν χειρουργικά, επιδεινώνονται σταδιακά και μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο μέχρι και τη ζωή του ασθενούς. Ο κατάλληλα εξειδικευμένος χειρουργός (Abdominal wall and Hernia specialist) είναι ο ιατρός που θα αντιμετωπίσει σωστά αυτή την πάθηση.


Τα συνήθη συμπτώματα της βουβωνοκήλης είναι:

  • Εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα
  • Αίσθημα βάρους
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Εξόγκωμα που μεγαλώνει με το βήχα ή την ορθοστασία
  • Αίσθημα τραβήγματος

Κάθε μορφή κήλης και κάθε στάδιο της νόσου προκαλούν λίγο διαφορετικά συμπτώματα. Άλλα συμπτώματα έχει η βουβωνοκήλη και άλλα η μηροκήλη (πρόπτωση ενός εσωτερικού κοιλιακού οργάνου μέσα από τον μηριαίο δακτύλιο). 


Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα όλες οι μορφές κήλης, καθώς μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές και ανεπανόρθωτες βλάβες. Η πιο απειλητική κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί ως επιπλοκή είναι η περίσφυξη του εντέρου, που σε λίγες ώρες θα οδηγήσει σε διάτρηση και περιτονίτιδα.

Διάγνωση βουβωνοκήλης

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης και εν γένει των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος γίνεται από το γενικό χειρουργό, ο οποίος θα κάνει την απαραίτητη κλινική εξέταση και θα πάρει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα διαγνώσει το στάδιο της νόσου και θα σχεδιάσει τη θεραπευτική μέθοδο που ενδείκνυται. Κάποιες φορές μπορεί να απαιτηθεί διενέργεια υπερηχογραφήματος ή ακόμη και αξονικής τομογραφίας, όμως γενικά η διάγνωση της βουβωνοκήλης είναι κλινική και μόνο.

Ειδική προετοιμασία για την επέμβαση

Είναι σημαντικό κατά την επίσκεψη στο γιατρό για την εξέταση και για τον προγραμματισμό της επέμβασης, να τον ενημερώσεις για το ιατρικό ιστορικό σου. Ο γιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί για τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις, για οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα από το οποίο πάσχεις ή οτιδήποτε άλλο αντιμετωπίζεις. Θα πρέπει επίσης να δοθεί πλήρες ιστορικό παλαιότερων χειρουργικών επεμβάσεων, ιδίως στη περιοχή της κοιλιάς.

Πριν από την επέμβαση θα σου δώσει οδηγίες για τη διατροφή που πρέπει να κάνεις.


Θεραπεία και αντιμετώπιση βουβωνοκήλης

Η θεραπεία των κηλών είναι μόνο χειρουργική. Δεν υπάρχουν φάρμακα ή αλοιφές που να μπορούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα. Ο ασθενής συνιστάται να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών (πόνος, μεγέθυνση κήλης, περίσφυξη).


Οι πρόσκαιρες λύσεις (όπως ζώνες και κηλεπίδεσμοι) μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και να φέρουν τον ασθενή κοντά σε επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή του επιπλοκές, όπως η περίσφυξη, ο ειλεός και η εντερική νέκρωση. Επιπρόσθετα, οι ζώνες δυσκολεύουν την επέμβαση και μετά από ένα διάστημα χρήσης τους δημιουργούν συμφύσεις και εξασθένηση των ήδη χαλαρών κοιλιακών τοιχωμάτων.


Η επέμβαση αποκατάστασης μιας βουβωνοκήλης ολοκληρώνεται μέσα σε 30-60 λεπτά και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο μόλις 3 ώρες μετά την επέμβαση. Αντιθέτως, αν αμεληθεί μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες νοσηλείας και μάλιστα, με πολύ πιο σύνθετο χειρουργείο.



Οι χειρουργικές μέθοδοι και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μιας βουβωνοκήλης είναι πλέον αρκετές και ένας εξειδικευμένος χειρουργός κηλών του κοιλιακού τοιχώματος πρέπει να τις γνωρίζει όλες, ώστε να μπορεί να προσφέρει την καλύτερη μέθοδο, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς.

Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ότι μια και μοναδική τεχνική θεραπεύει αποτελεσματικά όλες τις περιπτώσεις και τις μορφές βουβωνοκηλών.


Οι νεότερες και πιο σύγχρονες μέθοδοι ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν:

  • Την κλασική Λαπαροσκοπική τεχνική (TAPP).
  • Tην ενδοσκοπική τεχνική (ΤΕP), πολύ πιο προηγμένη τεχνικά από την κλασική Λαπαροσκοπική χειρουργική.
  • Την πιο εξελιγμένη μορφή της TEP, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012, την τεχνική eTEP, που αντιμετωπίζει ακόμη πιο δύσκολες περιπτώσεις.
  • Την τεχνική ONSTEP, η οποία ανήκει στην ομάδα των τεχνικών TIPP, οι οποίες δεν είναι ενδοσκοπικές ή λαπαροσκοπικές αλλά γίνονται με μια πολύ μικρή τομή
  • Τη Ρομποτική τεχνική αποκατάστασης, που γίνεται με τη χρήση του τελειότερου χειρουργικού ρομποτικού συστήματος, daVinci Xi.
  • https://www.doctoranytime.gr/p/kili

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........