Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι
2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
1½ φλιτζ. τσαγιού νερό
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
1/2 κοτόπουλο βρασμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια χωρίς τα κόκκαλα...
1½ φλιτζάνι τσαγ. ρύζι
2 - 3 συκωτάκια κότας ή γαλοπούλας
1 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες μικρές
1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
1 κουταλάκι σούπας αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού ζωμό κότας
και λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε τα συκωτάκια, τα αλατοπιπερώνετε και τα τσιγαρίζετε με λίγο βούτυρο. Προσθέτετε νερό και βράζετε το ρύζι (2 φλιτζάνια νερό - 1½ φλιτζάνι ρύζι). Λίγο πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε στη γέμιση τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και το κοτόπουλο. Ανακατεύετε και, τέλος, ρίχνετε μισή κουταλιά σούπας ζάχαρη.
Στο σημείο αυτό μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη. Bάζετε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι και ανοίγετε στη μέση μια λακκουβίτσα, όπου ρίχνετε το ελαιόλαδο, το βούτυρο που πριν έχετε αφήσει να μαλακώσει, το αλάτι και το νερό που έχετε ζεστάνει ελαφρά. Aνακατεύετε τα υλικά, έτσι ώστε η ζύμη που θα προκύψει να είναι τρυφερή και ομοιογενής.
Ανοίγετε ένα φύλλο κάπως χοντρό. Αλείφετε ένα ταψί με βούτυρο, απλώνετε το φύλλο και το πασπαλίζετε με κανέλα. Στρώνετε πάνω τη μισή γέμιση και πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και ζάχαρη. Απλώνετε πάλι ένα φύλλο που έχετε ανοίξει πολύ λεπτό, το βουτυρώνετε και στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση.
Τελειώνετε με ένα φύλλο κάπως χοντρό.Ραντίζετε το τελευταίο φύλλο με βούτυρο και το ζωμό της κότας και πασπαλίζετε με κανέλα και ελάχιστη ζάχαρη.Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45 - 55 λεπτά. Αφήνετε τον τζουλαμά να κρυώσει λίγο, πριν τον κόψετε σε κομμάτια και τον σερβίρετε.
Μπορείτε αντί για ζωμό να χρησιμοποιήσετε 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα, με το οποίο περιχύνετε τον τζουλαμά στη μέση του ψησίματος. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο φύλλο.
Ευχαριστούμε την Αναστασία Κοράκη για την συνταγή.
ΠΗΓΗ http://www.rethymnoguide.gr/
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου