Συγκίνηση και σεβασμός για την Εύα Λαδιά στην παρουσίαση του βιβλίου της “Μαρτυρικά χωριά Νομού Ρεθύμνου”

 Σε μια συγκινητική εκδήλωση, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Ρέθυμνο το βιβλίο της Εύας Λαδιά, με τίτλο “Μαρτυρικά χωριά Νομού Ρεθύμνου” από τις εκδόσεις “Γραφοτεχνική” μια ιστορική έρευνα για τα χωριά που υπέστησαν Ολοκαυτώματα, τα Ανώγεια, την Λοχριά, το Γερακάρι, τις Βρύσες, το Άνω Μέρος, τα Σακτούρια, η Κοξαρέ, η Καλή Συκιά, η Κρύα Βρύση και το Ροδάκινο.


Συγκίνηση που κορυφώθηκε όταν ο Ανωγειανός καλλιτέχνης και πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων, Βασίλης Δραμουντάνης, τραγούδησε το ποίημα της Ειρήνης Αναγνωστάκη “Ω, Παναγιά μου Ανωγειανή” και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.



Τα Ανώγεια εκπροσώπησαν ακόμα εκ μέρους του Δήμου Ανωγείων, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Δραμουντάνης, ενώ το παρόν έδωσε και ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Γεώργιος Σμπώκος.



Η βραδιά ήταν υπέροχη στο αίθριο του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων. Την παρουσίαση έκανε ο ιστορικός ερευνητής και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωάννινων  Γιώργος Καλογεράκης, ενώ η εκδήλωση έγινε με την συνδιοργάνωση των Δήμων Ανωγείων, Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. 


Την βραδιά συντόνιζε ο δάσκαλος και ιστορικός ερευνητής Νίκος Δερεδάκης, ενώ για το σπουδαίο έργο της Εύας Λαδιά μίλησαν και ο εκδότης των “Ρεθεμνιώτικων Νέων” Μανόλης Χαλκιαδάκης και ο μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης.


Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της βραδιάς έκανε και ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Γεώργιος Σμπώκος που τόνισε μεταξύ άλλων:

“Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσα σε αγαπημένους φίλους, που μαζί και ενωμένοι, παλέψαμε για να δώσουμε ακόμη μια ώθηση στη πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας, του Ρεθύμνου και να σηκώσουμε ακόμα πιο ψηλά την ιστορία και τον πολιτισμό του.



Ανάμεσα στους διαλεχτούς φίλους και συνεργάτες, ξεχωριστή θέση κατέχει η Εύα Λαδιά. Ιδιαίτερα την περίοδο που εκτελούσα καθήκοντα δημάρχου Ανωγείων και παράλληλα ήμουν πρόεδρος στην τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ρεθύμνης και στο πρώτο συμβούλιο περιοχής Ρεθύμνου.


Κατά τη δεκαετία του 1990 τα μέγιστα βοήθησε και ο αείμνηστος δημοσιογράφος, Σπύρος Λούπης. Όμως εκεί που ήταν ιδιαίτερη η παρουσία της Εύας, ήταν ο τομέας του Πολιτισμού. Με πρωτοβουλία δική της ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Κρήτης, μια θαυμαστή Εθνική προσπάθεια και ο οποίος συνέσφιξε τους δεσμούς του με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Κύπρου, με σημαντικά αποτελέσματα.


Εύα μου, προσωπικά θέλω να σου εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, όχι μόνο για την πολύτιμη βοήθεια σου στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά ιδιαίτερα στην εξηκονταετή προσπάθεια μου να καταγράψω τη ζωή και τον πολιτισμό των Ανωγείων και κατ’ επέκτασιν του ορεινού Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου. Εύα σε ευχαριστώ θερμά για την πολυσχιδή βοήθεια που μου προσέφερες και εύχομαι ο καλός Θεός να σου δίνει υγεία και δύναμη να συνεχίσεις τις ωραίες προσπάθειες σου και το πετυχημένο έργο σου” ολοκλήρωσε.


Να αναφέρουμε επίσης ότι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δήμων του Ρεθύμνου, ιδρύθηκε φορέας που θα τιμάει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου με ειδική εκδήλωση στην πόλη του Ρεθύμνου την μνήμη των Ολοκαυτωμάτων του Νομού.


Συγχαρητήρια Εύα για αυτό το νέο “διαμάντι” που προσέφερες στην ιστορική μνήμη και την καταγραφή όλων των σημαντικών γεγονότων της Κατοχής, Ευχόμαστε να έχεις υγεία και δύναμη να συνεχίσεις το σπουδαίο ιστορικό, δημοσιογραφικό και κοινωνικό σου έργο. Καλοτάξιδο το βιβλίο σου!


*Στην φωτογραφία βλέπουμε στη μέση την δημοσιογράφο και ερευνήτρια Εύα Λαδιά μαζί με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων Μιχάλη Δραμουντάνη και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων Βασίλη Δραμουντάνη, μετά το πέρας της εκδήλωσης.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........