Εορτάζει σήμερα Κυριακή 1 Οκτωβρίου ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας Άνω Καλλιθέας Ρεθύμνου

Σήμερα Δευτέρα 1 Οκτωβρίου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας Άνω Καλλιθέας Ρεθύμνου

Ο Ναός αυτός καλύπτει τις πνευματικές ανάγκες των κατοίκων της άνω Καλλιθέας Ρεθύμνου και το κεντρικό κλίτος του, είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ελευθερώτρια.

Με αισθήματα κατάνυξης και βαθιάς ευλάβειας, πλήθος πιστών προσήλθαν στην Παναγία την Ελευθερώτρια


«Η Παναγία  η Ελευθερώτρια δεν ονομάσθηκε έτσι μόνο γιατί ελευθέρωσε το ευσεβές γένος μας κάποτε, δεν ονομάστηκε έτσι μόνο  γιατί στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αναγνωρίστηκε ως Υπέρμαχος Στρατηγός.


 Και γι’ αυτό πολύ σοφά εκείνοι οι πρόγονοί μας καθιέρωσαν αυτή την ημέρα, την 1η Οκτωβρίου, να εορτάζεται η Αγία Της Σκέπη, η οποία βέβαια για τα ελληνικά δεδομένα μετατέθηκε λίγο αργότερα, την 28η Οκτωβρίου, για να ενωθεί με την εθνική μας εορτή. Και για να τιμάται τότε πάλι η Παναγία, αφού συνδέθηκε για μια ακόμη φορά με την πολύ πρόσφατη ιστορία μας. Τότε σε αυτό το γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή της δεύτερης εθνικής μας εορτής. 


Για  την εκκλησία απόψε και αύριο  είναι η γιορτή της Αγίας Σκέπης Της Παναγίας. Απόψε και αύριο είναι η γιορτή της  Υπερμάχου Στρατηγού του γένους, απόψε και αύριο είναι η γιορτή της Ελευθερώτριας. 


Της Ελευθερώτριας όχι τόσο από τους ορατούς μας  εχθρούς, από αυτούς που μας κυκλώνουν γύρω, από αυτούς που στέκονται προ των πυλών ή έξω των τειχών των πόλεών μας,  αλλά προπάντων της Ελευθερώτριας από κάποιους άλλους εχθρούς, που είναι μέσα μας.


Τους εσωτερικούς μας εχθρούς, που είναι τα πάθη μας, τα οποία μας υποδηλώνουν σε μια άλλη δουλεία, που είναι οι πειρασμοί μας,  που είναι ο ίδιος ο διάβολος, ο οποίος θέλει να μας βγάλει από τον δρόμο του Θεού και να μας βάλει στους δικούς του δρόμους, με μοιραία την κατάληξη. Από αυτό μας ελευθέρωσε η Παναγία και γι’ αυτό εορτάζεται και ονομάζεται έτσι, ως Ελευθερώτρια. Ελευθερώτρια  των ψυχών μας πρώτα και έπειτα των σωμάτων και της πατρίδας μας. 


Ελευθερώτρια από ό,τι μας απασχολεί, Ελευθερώτρια από ό,τι μας προβληματίζει, Ελευθερώτρια από ό,τι μας πονεί,  Ελευθερώτρια από τις σωματικές και πρωτίστως από τις ψυχικές μας ασθένειες. Ελευθερώτρια από όλα εκείνα που ταλανίζουν πνευματικά τις υπάρξεις μας. Αυτό λοιπόν μας κάλεσε η Εκκλησία να θυμηθούμε απόψε στην γιορτή Της, προβάλλοντας μας αυτό Της το όνομα. 


Ξέρετε πολύ καλά  πως ο λαός μας έχει στολίσει την Παναγία με μυριάδες ονόματα. Αν ψάξει κανείς, αν διαβάσει, θα βρει χιλιάδες ονόματα από την ευσέβεια του λαού μας, τα οποία έχουν αποτελέσει κοσμήματα στο δικό Της όνομα. Αυτό όμως που απόψε και αύριο η Εκκλησία μας προβάλλει  έχει όλα αυτά και πολλά άλλα μηνύματα τα οποία δεν σας είπα σεβόμενος την κόπωσή σας».


ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........