Παρουσιάζεται την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στα Χανιά ο τόμος « Νεώρια Χανίων»

 


Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη , παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων ο τόμος «Νεώρια Χανίων».


Στον τόμο όπως αναφέρει η πρόσκληση για την εκδήλωση , περιγράφεται το σύνολο των ερευνών και σχεδιαστικών προτάσεων, αναφορικά με τα επτά Νεώρια στο λιμάνι της Παλιάς Πόλης των Χανίων.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση , « από την 4η Ιουλίου 2020 , ημέρα υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης, η ομάδα μελέτης αποτελούμενη από ιστορικούς αρχιτέκτονες, γεωλόγους, γεωφυσικούς, χημικούς, πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους, εργάστηκε για τον κοινό στόχο , να αποδοθούν στην πόλη οι επτά θόλοι των βενετικών «Νεωρίων» ως στέγη συλλογικών δραστηριοτήτων.



Με την ολοκλήρωση των ερευνών και των προτάσεων στερέωσης και επανάχρησης των Νεωρίων παρουσιάζεται το εν λόγω βιβλίο, το οποίο εστιάζει στα αποτελέσματα της συνεργασίας των τεσσάρων φορέων».



Στον τόμο σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρουσιάζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα των εργασιών, που ανέλαβε η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης και οι εξωτερικοί συνεργάτες η ιστορία της κατασκευής, οι συσχετισμοί με το σύνολο της άμυνας της πόλης κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα έως το 1645, έτος της οθωμανικής κατάκτησης, η πορεία του συνόλου στον χρόνο, τα πορίσματα των τεχνολογικών προσεγγίσεων σχετικά με τα υλικά δόμησης και το έδαφος έδρασης, τις μετρήσεις για τη δομική συμπεριφορά των επιμέρους στοιχείων, τημοντελοποίηση του φορέα, τον έλεγχο της φέρουσας ικανότητας του συνόλου.



Επίσης, παρουσιάζονται οι διαδικασίες, που οδήγησαν στη νέα πρόταση, τις σύγχρονες χρήσεις και τον σχεδιασμό νέων κατασκευών προς ένταξη κάτω από τους θόλους που υπάρχουν σήμερα.


ΑΠΕ ΜΠΕ



Παρουσιάζεται την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στην πόλη ο τόμος « Νεώρια Χανίων»

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........