Το κτήριο του "Ευαγγελισμού" η Γαλλική Σχολή Καλογραιών

Το κτήριο του "Ευαγγελισμού", που δεσπόζει αγέρωχο στην οδό Θεοτοκοπούλου 18, δύο βήματα από το κέντρο της πόλης κι άλλα τόσα από τη θάλασσα, χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. 


Έχει τρεις ορόφους και αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της πόλης του Ηρακλείου.


Για πολλές δεκαετίες, στεγάστηκε εκεί το εκπαιδευτήριο ονόματι "Γαλλική Σχολή Καλογραιών". 

Τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής μετατράπηκε σε γερμανικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Μετά την απελευθέρωση και μέχρι το 1985, για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες, το κτήριο λειτούργησε ως κλινική: 

Τη Γενική Κλινική "Ευαγγελισμός". Μετά τη διακοπή της λειτουργίας της, ο "Ευαγγελισμός" πέρασε μέσα σε λίγα χρόνια στην κυριότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Για περίπου 18 χρόνια, το κτήριο παρέμενε ανεκμετάλλευτο. Από το Μάιο του 2002 μέχρι και σήμερα τελεί υπό κατάληψη από ντόπιους - και μη - αναρχικούς.

 Στο χώρο κατάληψης του "Ευαγγελισμού" πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα γενικές συνελεύσεις, ανοικτές συζητήσεις, προβολές ταινιών, πάρτι, συναυλίες και άλλες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.


  Από το 1985, όταν ο "Ευαγγελισμός" σταμάτησε να λειτουργεί ως κλινική, μέχρι και το 2002, οπότε και αναρχικοί φοιτητές, εργαζόμενοι και μαθητές κατέλαβαν το χώρο, το κτήριο είχε εγκαταλειφθεί στη μοίρα του.







Ο “Ευαγγελισμός” να θυμίσουμε για την ιστορία είχε σαν γιατρούς τους γιατρούς Χατζάκη.  Καργιωτάκη, Ιορδάνη Δατσέρη και Κώστα Μαρκατάτο, ο οποίος δώρισε και το μερίδιό του, το 1/3, στο Πανεπιστήμιο. 


Το κτήριο αυτό ηταν στα οράματα του μεγάλου μας πια απόντα, Μανόλη Δετοράκη, εκεί να στεγαστεί το Μουσείο της Ιστορίας της Ιατρικής



ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........