Συμπληρώνεται σήμερα Κυριακή 15 Οκτωβρίου ένας χρόνος απο την μεγάλη καταστροφή που πλημμύρισε την Σητεία

Συμπληρώνεται σήμερα Κυριακή 15 Οκτωβρίου ένς χρόνος απο την μεγάλη καταστροφή που πλημμύρισε την Σητεία


Βιβλική ήταν η καταστροφή, στη Σητεία του νομού Λασιθίου, από τα πλημμυρικά φαινόμενα που χτύπησαν την Κρήτη. 

Εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν. Καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και βρέθηκαν στο λιμάνι και στη θάλασσα.


Άνθρωποι κινδύνευσαν, οι κόποι μιας ζωής χάθηκαν στα λασπόνερα. Το ρεύμα είχε κοπεί ώρες λόγω πλημμύρας στον υποσταθμό της ΔΕΗ στη Σητεία.

Οι πυροσβέστες δέχθηκαν δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβασή τους για να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος ανήμποροι και ηλικιωμένοι. 

"Αυτή τη φορά η καταστροφή προκλήθηκε από έναν ξεροπόταμο, η οποίος χρησιμοποείται ως διάβαση εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια. 

Οι ποσότητες του νερού που δέχθηκε ο ξεροπόταμος ήταν τεράστιες με αποτέλεσμα  να έχουμετο πλημμυρικό φαινόμενο". 


Στη Σητεία, όπως και αλλού, δεν υπήρχαν έργα υποδομών αλλά και η κατάλληλη προετοιμασία ώστε οι επιπτώσεις του φαινομένου να αμβλυνθούν και δυστυχώς δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ακόμη σοβαρή αντιμετώπιση των επιπτώσεων.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι , πέραν των αρχικών προκαταβολών αποζημίωσης, οι αγρότες, οι επαγγελματίες αλλά και οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει ακόμη όλο το ποσόν της αποζημίωσης. 


Επιπλέον, στους πληγέντες επαγγελματίες της Σητείας δόθηκε δε φορολογική διευκόλυνση, όπως προβλέπεται από την αντίστοιχη νομοθεσία, αλλά μόνο παράταση φορολογικών υποχρεώσεων για 3 μήνες και αυτή όχι με ουσιαστικά κριτήρια, ενώ δεν έγιναν ενέργειες προς διευκόλυνση όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα αρκετοί επαγγελματίες να χάσουν τις ρυθμίσεις τους. 

Μόλις στις 9 Αυγούστου του 2023, μετά από ένα χρόνο σχεδόν από τις πλημμύρες στη Σητεία,  ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υπέγραψε την υπ’ αριθμ.13944/2023 (ΦΕΚ Β’ 5019/09-08-2023) Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία χορηγείται επιχορήγηση με τη μορφή δεύτερης (2ης )προκαταβολής  για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022 σε περιοχές του Δήμου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης.


Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου του 2022, τη Σητεία επισκέφτηκε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υπουργό  Ναυτιλίας, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας , τη Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος  και τη Γενική Γραμματέα Υποδομών .

Τότε, η  Κυβέρνηση υποσχέθηκε έργα αποκατάστασης και έργα πρόληψης. Δυστυχώς, τα έργα υποδομών, αγροτικοί δρόμοι κλπ καρκινοβατούν και δεν έχουν προχωρήσει ακόμη. Το ίδιο συμβαίνει και με απλά προληπτικά έργα, όπως π.χ. ο έγκαιρος  καθαρισμός των ποταμών Παντέλη και Σκλαβεδιάκου.

  Ανάμεσα στις  εξαγγελίες των Υπουργών ήταν και εκείνη του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για χρηματοδότηση 400.000€, με σκοπό τον καθαρισμό του βυθού και την αποκατάσταση της Λιμενικής ζώνης από τα φερτά υλικά, η οποία χρηματοδότηση δεν έχει δοθεί έως και σήμερα.


ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........