Το Ρέθυμνο τίμησε την επέτειο της Αρκαδικής Εθελοθυσίας

 Το Ρέθυμνο τιμά σήμερα την 157η επέτειο της Αρκαδικής Εθελοθυσίας. Οι εκδηλώσσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη παρέλαση που πραγματοποιείται στη λεωφόρο Κουντουριώτη. 


Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης. 


Στις εκδηλώσεις εορτασμού παραβρίσκεται και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στις 12 το μεσημέρι θα πραγαματοποιηθεί Δοξολογία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.


Στο μήνυμά του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Με αίσθημα τιμής και ευγνωμοσύνης τιμήσαμε για άλλη μια φορά φέτος της Εθελοθυσία του Αρκαδίου. 


Τα μηνύματα από εκείνα τα γεγονότα είναι επίκαιρα μέχρι και σήμερα, ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα δώσουν τη ζωή τους προκειμένου να διατηρήσουν την ακεραιότητα της πατρίδας, να πολεμήσουν για την ελευθερία, την ειρήνη και για τα δίκαια της Ελλάδος. 



Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω και χρόνια πολλά σε όλους τους άντρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, και ειδικά της αεροπορίας, οι οποίοι γιορτάζουν σήμερα τον προστάτη τους τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Με την ευκαιρία επίσης χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης δήλωσε: «Για άλλη μια χρονιά φέτος τιμούμε πάλι το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, μια επέτειος σύμβολο που σφράγισε και την ιστορία της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδος. Η εθελοθυσία των συγκεκριμένων ανθρώπων ήταν μια πράξη αυτοθυσίας και συγχρόνως ένας φάρος για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες που δεν πρέπει να δειλιάζουμε και να είμαστε έτοιμοι να θυσιάζουμε ακόμα και τη ζωή μας προκειμένου να υπερασπιστούμε τις αξίες, τα ιδανικά, την αξιοπρέπειά μας και την ελευθερία αυτού του ευλογημένου τόπου. 

Είμαστε πολύ χαρούμενη που φέτος την ημέρα της γιορτής της αεροπορίας, μας τίμησε και η αεροπορία με τη διέλευση δύο mirage πάνω από τον χώρο της παρελάσεως. Νομίζω ότι αυτό αποδεικνύει ότι όλοι μαζί, κοινωνία και στρατός, μπορούμε να πορευόμαστε και να διασφαλίζουμε την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων. Και του χρόνου, χρόνια πολλά και να είμαστε καλά και να τιμούμε τους ήρωές μας».

Η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ανέφερε για τη σημερινή μέρα: «Καλημέρα, χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά στο Ρέθυμνο, χρόνια πολλά στην Κρήτη, στην Ελλάδα. Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή, και θρησκευτική βέβαια που γιορτάζουμε τους Ταξιάρχες, αλλά ειδικά για το Ρέθυμνο είναι ένα μεγάλο εθνικοαπελευθερωτικό γεγονός αυτό που γιορτάζουμε  σήμερα.


 Είναι το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. 900 άνθρωποι μέσα στο Αρκάδι, ελάχιστοι οπλισμένοι, υπεράσπισαν την πατρίδα, υπεράσπισαν την ελευθερία, υπεράσπισαν τη θρησκεία και έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος. Τιμή και δόξα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους για ελευθερία και δημοκρατία».



Ο βουλευτής Ρεθύμνου Μανόλης Χνάρης έδωσε το δικό του μήνυμα λέγοντας: «Τιμούμε  με την παρουσία μας σήμερα το ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου στις 8 Νοεμβρίου του 1866, τη σημαντικότερη πράξη αντίστασης των Κρητών απέναντι στην οθωμανική κυριαρχία. Μια πράξη που έγινε παντού γνωστή και συγκίνησε όλη την Ευρώπη. Το μήνυμά της είναι διαχρονικό έως σήμερα και συμβολίζει ότι μπορούμε όλοι μαζί να αποκτήσουμε υψηλά ιδανικά με αγώνα και αίμα πολλές φορές, όπως είναι η ελευθερία, η ενότητα, η δημοκρατία και η ευημερία. Χρόνια πολλά σε όλους».


Στο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «157 χρόνια μετά τη θυσία των αγωνιστών του Αρκαδίου αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για την αυτοθυσία τους για να αγωνιστούν για την ελευθερία. Τιμή και δόξα σε όλους του ήρωες».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

https://rethnea.gr/

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........