Τελική Εκδήλωση Παρουσίασης Αποτελεσμάτων Ανοικτών Οικομουσείων

 Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας (Ο.Α.Σ. Α.Α.Ε. ΟΤΑ), ως επικεφαλής, και ο Δήμος Σητείας, ως εταίρος του έργου Ανοικτά Οικομουσεία - Eco.Muse, διοργάνωσαν την τελική εκδήλωση ενημέρωσης, παρουσίασης και διάχυσης των αποτελεσμάτων στο Πολύκεντρο Σητείας, την Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023.


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Σητείας, κ. Γιώργος Ζερβάκης, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου και την σημασία του για τη Δημοτική Αρχή και υπογράμμισε την απόφαση και την δέσμευσή της, το Eco.Muse να είναι η αρχή σειράς πρωτοβουλιών προς τη κατεύθυνση της ήπιας ανάπτυξης, απευθύνοντας ανοικτό κάλεσμα για συνεργασία και συνέχεια προς τους υπόλοιπους εταίρους. 


Στην παρέμβαση του ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, συνεχάρη τον Ο.Α.Σ. και τον Δήμο για την πρωτοβουλία, τονίζοντας την ανάγκη για σύγχρονες και καινοτόμες δράσεις και επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης της πρωτοβουλίας Eco.Muse.


Σκοπός της τελικής εκδήλωσης ήταν τόσο η παρουσίαση και διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου στο Ανοικτό Οικομουσείο της Σητείας και της Μαραθάσας της Κύπρου, όσο και η ανταλλαγή εμπειριών και καλλών πρακτικών από ανάλογες πρωτοβουλίες άλλων περιοχών. Στην διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα συνολικά αποτελέσματα του έργου και επιμέρους δείγματα του έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και η ψηφιακή αποτύπωση των δράσεων των δύο Οικομουσείων.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές από τα Οικομουσεία Aώου/Vjosa και Ζαγορίου, αλλά και από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Σητείας, μετέφεραν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, ενώ ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κατά το οποίο συζητήθηκαν οι προτεραιότητες και οι ενέργειες ώστε να παραμείνει ζωντανό το όραμα των Οικομουσείων και να επιχειρήσουν τη δικτύωση, με άλλα Οικομουσεία στην Ελλάδα και στον κόσμο.


Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων κα συλλόγων καθώς και κάτοικοι, εθελοντές, εκπαιδευτικοί και πολλοί μαθητές.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, οργανώθηκε επίσκεψη στις κτιριακές υποδομές, καθώς και σε αντιπροσωπευτικά εκθέματα και τοπόσημα του Ανοικτού Οικομουσείου Σητείας.


Η Πράξη “Δίκτυο Ανοικτών Οικομουσείων για την Ανάδειξη και Ήπια Ενίσχυση Περιοχών με Περιβαλλοντική Ιστορικότητα, με ακρωνύμιο Eco.Muse”, υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», και συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς (Ε.Τ.Π.Α) και Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........