Η «ΣΒΟΥΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ» έχει την χαρά να σας προσκαλέσει σε μια λογοτεχνική βραδιά, στα χνάρια της τοπικής παράδοσης, στην παρουσίαση του βιβλίου
Αροδαμοί κι Αγκαραθιές (Κρητικά διηγήματα) της Άννας Τακάκη-Μαρκάκη την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, ώρα 6:30 μ.μ. στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4, Ηράκλειο)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Βαρβάρα Τερζάκη Παλήκαρη (μελετήτρια του Νήματος και της Υφαντικής Τέχνης της Κρήτης),
Νίκος Λουκαδάκης (αρθρογράφος, μελετητής της Κρητικής Διαλέκτου),
Δημοσθένης Καραγιάννης (φιλόλογος, επιμελητής του βιβλίου)
Θα διαβάσει η Αθηνά Ιωάννα Λειβαδάρα
Την εκδήλωση θα επενδύσει μουσικά το συγκρότημα «ΆΘΟΣ» που αποτελείτε από την Στεφανία Χατζάκη και τον Νεκτάριο Μαρίνο.
Την παρουσίαση συντονίζει η λογοτέχνιδα Μαρία Καλογεράκη.
Λίγα λόγια για το έργο
«Τα διηγήματα που παραθέτω σ’ αυτό το βιβλίο βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα που έγιναν στον τόπο μας (Επαρχία Σητείας) τον περασμένο αιώνα, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Σκοπός μου, μέσα στη συλλογή αυτή, είναι πέρα από την ιδιαιτερότητα της εποχής, να καταγράψω την ηθογραφία, τη λαογραφία και κάποια ιστορικά γεγονότα. Κι επιπλέον ν’ αφήσω μέσα από τους διαλόγους, ζωντανή τη γλώσσα του τόπου μου, μια διάλεκτο που ολοένα αφανίζεται και αποτελεί σημαντικό μέρος του πολιτισμού μας.»
Άννα Τακάκη-Μαρκάκη, συγγραφέας
«Κάθε ιστορία της Άννας Τακάκη, είναι πιο εξωφρενική και παράλληλα πιο ανθρώπινη από την προηγούμενη. Το κοινό τους στοιχείο είναι η τρυφερότητα και ο σεβασμός, με τα οποία η συγγραφέας αντιμετωπίζει τους ήρωές της. Με εργαλεία την κατανόηση, την αγάπη και την εκφραστική δύναμη, κατορθώνει ν' αποφύγει τα στερεότυπα της "εξωτικής", τουριστικής Κρήτης και να περιγράψει μια μεγάλη νήσο στο μεταίχμιο της ισχυρής παράδοσης και της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης. Γνωρίζει καλά πως ο οικοδόμος μ’ όλη την πρωτογένεια της τέχνης του, είναι πάντα ο λαός.»
Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, μελετήτρια του νήματος
και της υφαντικής τέχνης της Κρήτης
«Οι «διδαχές» των διηγημάτων-παθημάτων τόσο διακριτικέ και διακριτές- εύληπτες, χωρίς τον παραμικρό βαρετό και αποτρεπτικό «διδακτισμό», διαχέουν τις διηγήσεις για όσους θέλουν κι επιθυμούν να «ταλαιπωρήσουν» λίγο τη σκέψη και το μυαλό τους, οι πεπεισμένοι, αλλά κι όσοι επιθυμούν να πειραματιστούν, πως το κεφάλι δεν το έχουμε μόνο για να φοράμε καπέλο!»
ΔημοΣθένης, φιλόλογος, επιμελητής
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου