Το θέμα της εγκατάστασης αποθήκευσης φιαλών υγραερίου, που είναι επικίνδυνη για ατύχημα μεγάλης έκτασης, στην κατοικημένη περιοχή της Φοινικιάς Ηρακλείου, έφερε για άλλη μια φορά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στις 14.11.2023.
Παρόντες ήταν και κάτοικοι της Φοινικιάς που βλέπουν τη ζωή, την ασφάλειά τους και τα σπίτια τους να μπαίνουν στο ζύγι των επιχειρηματικών κερδών του επενδυτή που ετοιμάζει εγκατάσταση αποθήκευσης υγραερίου, 49tn, σε κατοικημένη περιοχή! Δηλαδή με οριακά μικρότερη ποσότητα από τους 50tn υγραέριο, που είναι το όριο για να αντιμετωπίζεται η επιχείρηση ως εγκατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα μεγάλης έκτασης.
Τους κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με ανυπολόγιστες συνέπειες, επισημαίνουν, επίσης, το ΤΕΕ/ΤΑΚ και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου.
Οι ίδιοι οι κάτοικοι -όπως και η σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χουστουλάκη Γενοβέφα, που εισηγήθηκε την Επερώτηση- αναφέρθηκαν σε μια σειρά ζητήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο. Τόνισαν ότι η αποθήκη φιαλών υγραερίου κατασκευάζεται δίπλα σε άλλες εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας, ότι δεν έχει έξοδο διαφυγής, ότι εφάπτεται στον δημοτικό δρόμο και δεν έχει κυκλοφοριακή σύνδεση.
Έκαναν ξεκάθαρη την αγωνία τους, αφού η υπό κατασκευή εγκατάσταση βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια, (κύριες κατοικίες, με μόνιμους κατοίκους), και στην περιοχή βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του παιδικού χωριού SOS.
Παρά τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα στοιχεία, η περιφερειακή αρχή - δια του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη- επέμεινε στην τήρηση της «νομιμότητας», βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια των κατοίκων. Αυτή η συζήτηση για τους αστικούς νόμους φέρνει στην επιφάνεια τις βαριές οι ευθύνες των κυβερνήσεων που η πολιτική τους θυσιάζει την ασφάλεια των κατοίκων για τα επιχειρηματικά κέρδη.
Είναι οι ίδιοι νόμοι που ωθούν στην εξαθλίωση τον λαό. Κάθε μέτρο αυτών των νόμων που χτυπάνε τον λαό και έχουν στόχο να βγάλει κέρδη το κεφάλαιο, το στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα όπως και οι εκλεγμένοι τους σε περιφέρειες και δήμους.
Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας συμβιβασμός με αυτή την πολιτική. Να δυναμώσει ο αγώνας των κατοίκων που κινητοποιούνται για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, για τα δίκαια αιτήματά τους, να απομακρυνθεί η εγκατάσταση αποθήκευσης φιαλών υγραερίου, που είναι επικίνδυνη για ατύχημα μεγάλης έκτασης στην κατοικημένη περιοχή της Φοινικιάς Ηρακλείου Κρήτης.
Αναφορικά με την Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης για τους ελλιπείς ή ανύπαρκτους καθαρισμούς ρεμάτων σε όλη την Κρήτη, η συζήτησή της αναβλήθηκε για το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, που έχει προγραμματιστεί στις 6 Δεκέμβρη.
Η αγωνία για ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω έλλειψης μέτρων πρόληψης, εκφράζεται από τους κατοίκους σε όλη την Κρήτη, όπως στην πρόσφατη περίπτωση που εκατοντάδες κάτοικοι από τον Κάμπο του Αγίου Σίλα μέχρι και τον Γιόφυρο, υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας, κρούοντας το «καμπανάκι» του κινδύνου, στην περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων.
Δε χρειάζεται κανένας εφησυχασμός!
Η καραμέλα της προστασίας «υπό φυσιολογικές συνθήκες» και του «τρεχάτε ποδαράκια μου» σε περίπτωση «ακραίων» καιρικών φαινομένων που επιστρατεύει η περιφερειακή αρχή, αξιοποιείται για να κρύβεται η ουσία, δηλαδή η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας.
«Ακραίο φαινόμενο» είναι η πολιτική και το σύστημά τους που θεωρούν «κόστος» την αντιπλημμυρική προστασία. Είναι η επικίνδυνη πολιτική που καταδικάζει τον λαό να ζει χωρίς τις απαραίτητες υποδομές αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης. Είναι η εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού και ο ανεπαρκής σχεδιασμός πολιτικής προστασίας, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δεν δίνει προτεραιότητα στα έργα υποδομής και τη στελέχωση των οργανισμών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις ανάγκες προστασίας της ζωής του λαού!
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου