Ενημερωτική καμπάνια για το διεθνές σήμα βοήθειας προς τα θύματα κακοποίησης "HELP ME" στο Ρέθυμνο

 Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, που εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου, πραγματοποιεί το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρεθύμνης.


   Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δρ Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα και επιστημονικά στελέχη του Κέντρου, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενημερωτική καμπάνια με βάση το διεθνές σήμα βοήθειας «HELP ME», που διεξάγουν το Κέντρο Συμβουλευτικής σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Ρεθύμνης. 



Πρόκειται για δύο κινήσεις χεριού με τις οποίες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια με διακριτικότητα, ώστε να μην γίνουν αντιληπτές από τον κακοποιητή τους, θύματα εκφοβισμού (bullying), εμπορίας ανθρώπων (trafficking), ενδοοικογενειακής βίας, απαγωγής κλπ.




   Όπως αναφέρει η κ. Γκίκα, είναι μία σημαντική κίνηση που μπορεί να αποβεί σωτήρια για την προστασία του θύματος και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει γνώση εκ μέρους του θύματος, της χρήσης των συγκεκριμένων συμβολικών κινήσεων και να αναγνωρίζεται από τους αποδέκτες προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια.

  


 Το διεθνές σήμα για να ζητάμε «Βοήθεια- Help Me» είναι: «Η παλάμη σηκωμένη ανοιχτά ενωμένα δάχτυλα, με τον αντίχειρα εμπρός (σημαίνει ότι κάποιος-α θέλει να πει/ να ειδοποιήσει για κάτι) ή κλείνουμε τα δάχτυλα πάνω στον αντίχειρα εγκλωβίζοντάς τον (για να καταδείξουμε / αναγνωρίσουμε ότι κάποιος-α είναι εγκλωβισμένος-η), Και οι δύο χειρονομίες ερμηνεύονται ως έκκληση για βοήθεια». 



Το «Signal For Help» είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Canadian Women's Foundation, η οποία ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας, κατά την οποία σημειώθηκε αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να παρέχει στα θύματα κακοποίησης τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια, χωρίς να αφήσουν ψηφιακά ή άλλα ίχνη.



   Όπως διευκρινίζει η κ. Ελευθεριάδου Γκίκα, «προκειμένου το απλό αλλά πολύτιμο αυτό σήμα να γίνει γνωστό ώστε να χρησιμοποιείται από τα θύματα και να είναι αναγνωρίσιμο από όλους, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης, το Κέντρο Συμβουλευτικής του δήμου και η ΔΗΕΠΙΣ, συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου, αλλά και άλλες συλλογικότητες που θα συμβάλλουν στην προώθηση και τη διάχυσή του στην τοπική κοινωνία». 



Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, με εσπερίδα με θέμα «Διαζύγιο: Νομικές και Ψυχολογικές προσεγγίσεις», στο Σπίτι του Πολιτισμού.


ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........