Καθυστερήσεις στην ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

 Έντονοπροβληματισμόστηδημοτικήαρχή,τουςεπαγγελματίεςαλλάκαιτην τοπική κοινωνία των Χανίων προκαλεί, όπως ενημερωθήκαμε από πρόσφατα δημοσιεύματα, η καθυστέρηση της πορείας ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς Χανίων. 


Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την καθυστέρηση είναι από τημιαμεριάηαποκάλυψητουενετικούτείχους,λίγαμόνοεκατοστάκάτωαπό τα θεμέλια της αγοράς και από την άλλη η καθυστέρηση στις διαδικασίες ιδιοκτησιακήςαλλαγήςτηςανάδοχουεταιρείας.Πρόκειταιγιαέναεμβληματικό έργο για την πόλη των Χανίων, αφού η Δημοτική Αγορά είναι ένα ιστορικό κτίριο, κατασκευασμένο πριν από 116 χρόνια, που φιλοξενούσε μέχρι την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής της πάνω 50 επιχειρήσεις. 


Όπως προκύπτει από τα σχετικάδημοσιεύματα,απότημεριάτηςΤεχνικήςΥπηρεσίας του Δήμου Χανίων έχουν γίνει άμεσα όλες οι απαραίτητες μελέτες και οι επικαιροποιήσειςτουςκαιαναμένεταιηέγκρισήτουςαπότοΚΑΣ,προκειμένου να προχωρήσει η ανάπλαση, η ενίσχυση της στατικότητας και να ξεκινήσει η τοποθέτηση της νέας στέγης, πιστού αντίγραφου της στέγης που είχε τοποθετηθεί στηνπρώτηανέγερσητηςΔημοτικής Αγοράς.


Είναι αδικαιολόγητη λοιπόνηκαθυστέρησηαυτή,καθώςοιμελέτεςείναιέτοιμες.Ναυπενθυμίσουμε ότιηανάδοχοςεταιρεία,κατάτηνυπογραφήτηςσύμβασης,είχεδηλώσειπως στόχος της εταιρείας ήταν το έργο να γίνει μέσα σε 18 μήνες. Τα έργα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2022 και ήδη η πορεία κατασκευής είναι εκτός χρονοδιαγράμματος.

Με δεδομένα όλα ταπαραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς και να παραδοθεί το έργο από την ανάδοχο εταιρεία όσο το δυνατόν συντομότερα, χωρίς να διακυβεύεταιηασφάλειακαιηλειτουργικότητάτου;

Ο ερωτών Βουλευτής ΓΡΑΜΜΕΝΟΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ



Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 1713/13.11.2023 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Βασίλειου Γραμμένου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς Χανίων με τον περιβάλλοντα χώρο του έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο “γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα νεοκλασικού κτηρίου προορισμένου για δημόσια χρήση”, με την υπ’ αριθ. ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1150/37337/27-06-1980 Υ.Α. (ΦΕΚ 870/Β/06-09-1980). Επιπλέον, το κτήριο

χωροθετείται εντός του κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Χανίων (Υ.Α. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/85418/3811/29-07-2011, ΦΕΚ 241/ΑΑΠ/21-09-

2011). Ειδικότερα, το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς (με το ακριβές περίγραμμά του) βρίσκεται εντός της Ζώνης Προστασίας Β2, ενώ ο περιβάλλων χώρος του (εκτός του τμήματος μεταξύ της βόρειας και της ανατολικής κεραίας του σταυρού) εντάσσεται στη Ζώνη Α3 Απολύτου Προστασίας, όπως ορίζονται με την αριθ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ47/67503/2099π.έ./23-03- 2012 Υ.Α. (ΦΕΚ 97/ΑΑΠ/28-03-2012) έγκρισης οριοθέτησης Ζωνών Α΄ και Β΄ προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Χανίων.

Με την αριθ. ΥΠΠΟ/ΔΑΝΣΜ/8258/233/25-09-2006 Υ.Α. είχε εγκριθεί η οριστική αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ μελέτη επισκευής της Παλαιάς Αγοράς Χανίων στην Κρήτη. Η ανωτέρω Απόφαση ανακλήθηκε μερικώς το 2010 (Υ.Α. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ47/58564/2737/18-06-2010) ως προς τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου να διεξαχθεί ανασκαφική έρευνα από την τότε αρμόδια 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Οι εργασίες αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, μετά από τη δημοπράτηση του έργου, ξεκίνησαν στις αρχές του 2022. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, κατά την υλοποίηση των εργασιών, επέβλεπε συστηματικά τις προγραμματισμένες εκσκαφές για την ενίσχυση της θεμελίωσης (περιμετρικά, εσωτερικά και εξωτερικά του κτηρίου), καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο του. Κατά τις εργασίες αυτές ήλθαν στο φως αρχαιολογικά κατάλοιπα από τον ενετικό προμαχώνα Piattaforma και τις χαμηλές πλατείες του. Με την αποκάλυψη των αρχαιολογικών καταλοίπων προέκυψαν τεχνικά ζητήματα, βάσει των οποίων κατέστη αναγκαία η επικαιροποίηση της μελέτης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων. 04.12.2023 12:48:22 ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΨΗΦΙΑΚΑ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ MARIA TSALA

Η επικαιροποιημένη μελέτη εφαρμογής του έργου με τίτλο “Άρση ετοιμορροπίας και αποκατάσταση φθορών λόγω θεομηνίας της Δημοτικής Αγοράς Χανίων” εστάλη στις 03/08/2023 από τον Δήμο Χανίων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, οι οποίες τη διαβίβασαν στις αρμόδιες Κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στις 15.11.2023 στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Χανίων πρόκειται άμεσα να υποβάλει συμπληρωματικά στοιχεία και επικαιροποίηση των σχεδίων της μελέτης για την κατά νόμο γνωμοδότηση, βάσει των διατάξεων του ν. 4858/2021.

Από τα ανωτέρω είναι προφανές ότι το έργο δεν παρουσιάζει καμία “αδικαιολόγητη καθυστέρηση”, όπως αναφέρεται στην Ερώτηση. Αντιθέτως, ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από τον ν. 4858/2021 διαδικασίες, προκειμένου αφενός να εξασφαλιστεί η προστασία των σημαντικών αρχαιολογικών καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν, αφετέρου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς Χανίων και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.

Η Υπουργός Πολιτισμού ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........