Οι Ζωφόροι (κάτοικοι 341 το 2001) είναι χωριό στην επαρχία Πεδιάδας του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στο Νομό Ηρακλείου. Βρίσκεται σε πεδινή περιοχή στην οποία άλλοτε υπήρχαν έλη σε απόσταση 27 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (παράγεται ελαιόλαδο, σταφίδα). Από πολιτιστική και λαογραφική άποψη ενδιαφέρον έχει το έθιμο του ραντίσματος των αμπελιών με αγιασμό την ημέρα του Αγίου Τρύφωνος (την 1η Φεβρουαρίου).
Στον οικισμό λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο.
Στις 29 Αυγούστου εορτάζεται στο ναό του Αγίου Ιωάννου η αποτομή της κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου. Ο ναός αυτός οικοδομήθηκε το 1870.
Παλιός ναός είναι και αυτός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος έμεινε ανέπαφος κατά θαυμαστό τρόπο από τους Τούρκους, ενώ σύγχρονος είναι αυτός της Αναλήψεως. Τέλος, στα δυτικά του χωριού υπάρχει και η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου
Ιστορικά στοιχεία
Το χωριό ήταν φέουδο του Ανδρέα Κορνάρου και το δώρισε στην ανιψιά του, κόρη του Βιτσέντζου Κορνάρου, ο οποίος πιστεύεται ότι έγραψε τον "Ερωτόκριτο"Στην απογραφή του Καστροφύλακα οι Ζωφόροι αναφέρονται με την ονομασία Sofforus με 109 κατοίκους. ..
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο χωριό κατοικούσαν κυρίως Τούρκοι, στην περιοχή που σήμερα λέγεται Αρχοντικά.
Η ονομασία του χωριού προέρχεται πιθανότατα από το "ζωή +φέρω" και υποδηλώνει ότι οι κάτοικοι του χωριού με το να κατοικήσουν εκεί το γέμισαν ζωή.
Στη διάρκεια της ναζιστικής επέλασης, στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί προσπάθησαν να βομβαρδίσουν από αέρος τον τόπο αυτό, όμως κατά θαυμαστό τρόπο ένα σύννεφο καπνού τους εμπόδισε και έτσι οι Ζωφόροι δε βομβαρδίστηκαν.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου