Ο Κώστας Γκούφας που σμίγει τις παρέες και γράφει ιστορία στις Πατσίδες

Λέει ο λαός μια φράση πώς οι παρέες γράφουν ιστορία...
Και συχνά πυκνά αυτή η φράση έρχεται μπροστά μας ολοζώντανη με ήχους και με στίχους, αποδεικνύοντας μας ότι η ιστορία γράφεται απο τις παρέες.


Σάββατο βράδυ 13 Ιανουαρίου στο χωριό Πατσίδες του δήμου Αρχανών Αστερουσίων ένας Άνθρωπος πολλαπλασίασε τις στιγμές μας, γλύκανε τα αυτιά μας, σήκωσε το ποτήρι του, και αγκάλιασε τους φίλους του για ακόμα μια φορά.


 Η Παρέα λέγεται ότι, ως λέξη, κατάγεται από την εβραιοϊσπανική λέξη parea και, κατά συνέπεια, από την ισπανική λέξη pareja, που σημαίνει ζευγάρι. Μια ομάδα που κάνει συντροφιά, αλλά και η συντροφιά αυτή καθ’ αυτή ορίζονται και εξηγούνται από την λέξη παρέα.


Ο κοινός παρανομαστής που λέγεται Κώστας Γκούφας ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πατσίδων και  διευθυντής του Κρητικού Ραδιοφώνου ΚΡΗΤΙΚΟΣ  88.7 μας έκανε όσους παρευβρεθήκαμε στην όμορφη βραδιά που ζήσαμε όλους... χωριανούς και μια παρέα.


Με λύρες, λαγούτα μαντολίνο και με μαντινάδες που γεννιούνται στην στιγμή και αγκαλιάζουν τα πάθη μας, τις χαρές μας τις λύπες μας πορευτήκαμε και διασκεδάσαμε  συνοδεία εκλεκτού κρασιού, παραδοσιακής τσικουδιάς και βέβαι πεντανόστιμων λιχουδιών.


Σε λίγα μόλις εττραγωνικά ο ένας δίπλα στον άλλο με χάρη, τάξη κι επιβλητικότητα ο ένας διαδέχεται τον άλλο στις μαντινάδες κάνοντας στη ζωντανή καρδιά του λαϊκού μας πολιτισμού το αίμα να χοχλακά. 


Όλοι επιζητούν την λύτρωση στο τραγούδι και στον χορό , στην μυσταγωγία και στην μεθιά που ξέρουν να προσφέρουν και να απολαμβάνουν οι μερακλήδες 


Σε μια εποχή που οι Άνθρωποι ( κρύβονται ) πίσω απο τα προβλήματα τους. την οικονομική ανέχεια που καθημερινά τους χτυπά την πόρτα και την σιωπή που τους κατακλύζει , είναι σημαντικό και άξιο θαυμασμού να απογειώσουμε και να θαυμάσουμε την ικανότητα ενός Ανθρώπου που η πίστη του και το πείσμα του να είναι ενάντια στα προβλήματα και κοντά στις λύσεις τους οδηγεί και όλους όσους τον συναναστρέφονται να σηκώσουν τον μπέτι τους και να σηκώσουν και το ποτήρι τους γλεντώντας τις λύπες και τις χαρές του.



Ο Κώστας Γκούφας έσμιξε τους φίλους του γύρω απο ένα τραπέζι σε ένα χωριό που η φήμη του ξεπέρασε εδώ και χρόνια τα όρια του Νομού που ανήκει τόσο με τις δράσεις που πραγματοποιεί, όσο και με τον κόσμο που το έχει επισκεφτεί, με αφορμή εκδηλώσεις αλλά και παρέες.


Ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κύριος Μανόλης Κοκοσάλης, ο αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Ηρακλείου κύριος Γιώργος Αγριμανάκης, ο διευθυντής των σούπερ μάρκετ CRM Αριάδνη κύριος Γιώργος Σωμαράκης, ο ασφαλιστής και πρόεδρος του συλλόγου ΕΣΥ ΠΡΟΤΑ κύριος Γιάννης Λίονάκης, ο κύριος Μαρίνος Μαρκάκης, ο υπέυθυνος του μουσικού προγράμματος του Ράδιο Κρήτη 101.5 κύριος Αντώνης Γενναράκης,  ο κύριος Νίκος Λειβαδιωτάκης φοροτεχνικός ο κύριος Αντώνης Φρουδάκης λογιστής ιδιοκτήτης του ιδιωτικού ΚΕΠ, η μαγείρισα και μουσικός παραγωγός του ΚΡΗΤΙΚΟΣ 88.7 κυρία Νεκταρία Κοκκινάκη, ο γνωστός δημοσιογράφος κύριος Νίκος Παπαδάκης, ο πρόεδρος του ομίλου ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ - SUPER RADIO - ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΜ κύριος Μανόλης Χνάρης μαζί με τον γίο του, και βέβαι ο πρωτεργάτης Κώστας Γκούφας απέδειξαν με διάθεση παρέας ότι αυτά που μας ενώννουν είναι περισσότερα απο αυτά που μας χωρίζουν.



Πως είναι δύσκολα τ απλά που λέει και ένα τραγούδι έγινε πράξη με μιάς όταν οι φίλοι τίμησαν τον εμπνευστή της παρέας.

Και πώς να μην είναι απλά και όμορφα και γεμάτα απο γλύκα τα παρεάκια όταν απογειώνονται απο ήχους αγαπημένων Κρητικών Καλλιτεχνών.


Ο Γιώργης Βρέντζος ΚΑΤΗΣ, με το μελωδικό του ταξιδιάρικο μαντολίνο, ο Βασίλης Δραμουντάνης Μπίλης με τις γεμάτες συγκίνηση μαντινάδες του, ο Ευτύχης Μερτζάνης με το Μαντολίνο, τα αδέρφια Κωσταντίνος και Αντώνης Σωμαράκης και ο Αντώνης Χαριτάκης στο λαγούτο.







Μοναδική στιγμή να δανείζεται το μαντολίνο και να γεννά ήχους και μαντινάδες ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κύριος Μανόλης Κοκοσάλης πλάι στον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Πατσιδών Κώστα Γκούφα.


Η επινοητικότητα κοι φιλικές γνωριμίες και η έντονη δράση και προσωπικότητα του προέδρου του συλλόγου έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στην ανάδειξη, προώθηση και επίλυση διαφόρων θεμάτων που αφορούν το χωριό, ενώ συμβάλει σημαντικά στην διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής παράδοσης μέσα από τις δράσεις του.


Ο πολιτιστικός σύλλογος συνέβαλε σημαντικά στην βελτίωση της εικόνας του χωριού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με καθαρισμούς χώρων.















 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........