Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια και παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου 2024 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου στον φερώνυμο Ιερό Ναό, που βρίσκεται στο ισόγειο του μεγαλοπρεπούς και περικαλλούς Ι. Ενοριακού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Σητείας.
Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος, πλαισιωμένος από τους Εφημερίους της πόλεως και άλλων Ενοριών της περιοχής, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.
Στη μεστή ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε με λόγο απλό και συνάμα θεολογικό για τη σημασία της μεγάλης θεομητορικής και δεσποτικής εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου.
Όπως σημείωσε, η Υπεραγία Θεοτόκος και ο Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ τηρούν το μωσαϊκό νόμο την τεσσαρακοστή ημέρα από την κατά σάρκα γέννηση του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και αφιερώνουν το Θείο Βρέφος, ως πρωτότοκο αγόρι, στον Θεό μεταβαίνοντας στο ναό της Ιερουσαλήμ, όπου ο Δίκαιος Συμεών υποδέχεται τον Σωτήρα του κόσμου και επιζητά απόλυση από τη ζωή, αφού τον αξίωσε να δουν τα μάτια του και να ακουμπήσουν τα χέρια του τον Λυτρωτή «πάντων των λαών» και Εκείνον που αποτελεί «φως εις αποκάλυψιν εθνών».
Επίσης επεσήμανε, ότι κατά την Υπαπαντή του Κυρίου ειπώθηκαν ύψιστης αξίας προφητικά λόγια από τον άγιο Συμεών τον Θεοδόχο αλλά και από την αγία Άννα την προφήτιδα, που φανερώνουν περίτρανα τη σωτήρια αποστολή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στον κόσμο, όπως είναι η φράση «ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγόμενον», που σημαίνει ότι από τότε έως σήμερα ο Χριστός είναι σημείο αντιλεγόμενο για τους ανθρώπους ανάλογα με τη στάση που τηρούν απέναντί Του, και η προφητεία «σου δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία» που αναφέρεται στον πόνο του Σταυρού του Υιού της που θα ζήσει η Παναγία.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι υποδείγματα προετοιμασίας για την αναχώρηση από αυτή την πρόσκαιρη ζωή υπήρξαν ο Δίκαιος Συμέων αλλά και η προφήτισσα Άννα, που παρά την προχωρημένη ηλικία της ήταν αφιερωμένη και παρέμενε στο ναό ζώντας εν νηστεία και προσευχή, και παρότρυνε κατά τη μεγάλη αυτή εορτή όλοι να δοξάσουμε τον Ενανθρωπήσαντα Υιό και Λόγο του Θεού, για την άμετρη φιλανθρωπία και την άκρα συγκατάβασή Του προς τον άνθρωπο, καθώς ο Δημιουργός του παντός καταδέχθηκε να αναπαυθεί στις γεροντικές αγκάλες του Δικαίου Συμεών και να λάβει ευλογία από αυτόν Εκείνος που ευλογεί, συντηρεί και δίνει ζωή σε όλα τα δημιουργήματά Του.
Τέλος, ο Σεβ. μίλησε για την αξία της μητρότητας και την ιερότητα της μάνας διαχρονικά μέσα στην ορθόδοξη παράδοση και διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, και σημείωσε ότι οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στις αξίες και τις παραδόσεις μας και να εναποθέσουμε στην Παναγία μας, την Μητέρα του Χριστού και μάνα όλων μας, τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας, αλλά και να Την θεωρούμε πάντοτε στη ζωή μας πρότυπο μάνας, υπομονής, ταπείνωσης, πίστης, καθαρότητας, υπακοής και αγάπης.
Στον Αρχιερατικό Εσπερινό της πανηγύρεως του Ιερού Ναού της Υπαπαντής του Κυρίου έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Προηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι συνταξ. Εφημέριοι πρωτ. Μιχαήλ Θαλασσινός, πρωτ. Γεώργιος Τσικαλάκης, πρωτ. Εμμανουήλ Αυγουστινάκης και πρωτ. Μιχαήλ Μπετείνης, οι Εφημέριοι των Ενοριών Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Αγίας Αικατερίνης Σητείας Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, Χαμεζίου Οικονόμος Χριστοφόρος Τζανιδάκης, Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας Οικονόμος Νικόλαος Ροδουσάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ από το Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο πολιός πρωτ. Γεώργιος Γουλιέλμος.
Εκκλησιάστηκαν αρκετοί πιστοί, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Φυγετάκης.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου