Σαν σήμερα 28 Μαρτίου 2022 Έφυγε απο την ζωή ο Καλλιτέχνης τσαγκάρης Σπύρος Χαιρέτης γεμίζοντας θλίψη την οικογένεια του αλλά και τους πολλούς φίλους που είχε.
Αξιώθηκε και έκανε μια όμορφη οικογένεια με την αείμνηστη γυναίκα του Σοφία, αποκτώντας 3 γιούς, τον αείμνηστο Μιχάλη, τον Γιώργο και τον Νίκο.
Απόκτησε εγγόνια και δισέγγονα.
Τα 2 τελευταία χρόνια της ζωής του ταλαιπωρήθηκε με την υγεία του, αλλά δεν το έβαλε ποτέ κάτω, πάντα γελαστός με διαύγεια και με διάθεση να σμίξει Ανθρώπους να τους διαβάσει τα ποιήματα του, να τους κεράσει, να τους ξεναγήσει στο μικρό λαογραφικό μουσείο που είχε φτιάξει στο σπίτι του στα Σπήλια Ηρακλείου.
Ταλαιπωρημένος Ανθρωπος απο τα παιδικά του φτωχικά χρόνια, εργάτης των χεριών του , αλλά του λόγου καλλιέργησε τις γνώσεις του και την θέληση του να μαθαίνει, να ζωγραφίζει, να σμιλεύει, να ζωγραφίζει.
Έχασε τον μεγάλο του γιό Μιχάλη πρίν απο λίγα χρόνια, ένα γεγονός που τον στιγμάτισε και τον έβαλε στην καινούργια του αιώνια θλίψη, και σε συνδυασμό με την φυγή της αγαπημένης του γυναίκας , ο Σπύρος Χαιρέτης περάσε στην ζωντανή αιωνιότητα .
Έφυγε να ξανασυναντήσει την οικογένεια του πέρνωντας μαζί του μόνο τα γραπτά του για να διαβάζει στους αγγέλους ποίηση.
Στο καλό αγαπημένε μου θείε.
Με τον αγαπημενο σου συνοδοιπορο και εμπνευστη της ζωης σου Νικο Καζαντζακη θα σε αποχαιρετησω, ολα τ αλλα θα τα κρατησω για εμενα που μεγαλωσα την μιση μου ζωη στο σπιτι σου.
Ο Σπύρος Χαιρέτης με καταγωγή απο το Καμάρι του Νομού Ηρακλείου ήταν τσαγκάρης στο επάγγελμα για πολλά χρόνια, και διατηρούσε το μικρό του κατάστημα δίπλα στην Αρμένικη εκκλησία στην περιοχή καμαράκι στο Ηράκλειο Κρήτης. Καλλιτέχνης στο να μπαλώνει παπούτσια, να πιάνει ένα κομμάτι δέρμα και με το καλαπόδι να το κάνει στιβάνι, μπότα.
Τον θυμάμε μικρός να πηγαίνω με τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου και να τον βέλπω χωμένο μπροστά στον πάγκο του ανάμεσα σε δέρματα και κόλλες, φορώντας την ποδιά του.
Ο Σπύρος Χαιρέτης συνταξιούχος όπως είπαμε παραπάνω βρήκε πλέον περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί πιο ενεργά με το μεράκι του που δεν είναι άλλο απο την ζωγραφική και την ξυλογλυπτική.
Ενας ανήσυχος Άνθρωπος ήταν πάντα, και τα χέρια του πάντα δούλευαν απο τις εντολές που έστελνε το μυαλό του και η ματιά του.
Ζωγράφισε πάνω σε πέτρα, σκάλισε κορμούς δέντρων, έγραψε ποίηση, διάβασε πολλά βιβλία και έμαθε Ιταλικά. Γερός και δυνατός ακόμα κοντά στα 87 του χρόνια συνεχίζε να αγωνίζεται και να εκπλήσει τον κόσμο και τους φίλους του με τις δημιουργίες του.
Πάνω απο 50 χρόνια η μάνα Γή είναι η μούσα του,και τα τα προϊόντα που γεννάει γίνονται τα υλικά του με τα οποία δημιουργεί.
Εργα μιας ολόκληρης ζωής, μικρές στιγμές του που χαράχτηκαν πάνω σε πέτρα, ξύλα και κορμοί που βοηθήθηκαν απο το χέρι του και την φαντασία του για να αλλάξουν όψη στο ήδη διαμορφωμένο σχήμα τους.
Λευκές κόλες που αποτύπωσαν με τις μπογιές του πρόσωπα, πουλιά και μέρη της Κρήτης.
Ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Ξυλούρης ο Οδυσσέας Ελύτης, η Μελίνα Μερκούρη, τραγουδιστές, ηθοποιοί αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας οι πρωταγωνιστές του.
Βιώματα μιας ολόκληρης ζωής απο δύσκολα παιδικά χρόνια, που δεν στάθηκαν εμπόδιο να κάνουν τον Σπύρο Χαιρέτη να γίνει ακόμα πιο αγωνιστής της ζωής τόσο στην οικογένεια του μεγαλώνοντας 3 παιδιά μαζί με την γυναίκα του Σοφία όσο και απο την δουλεία του ώς τζαγκάρης.
Η αγάπη του για την ζωή στον συνεχή καθημερινό αγώνα του, χάραξε ένα παράλληλο δρόμο συνεχούς ανησυχίας και δημιουργίας.
Ο Σπύρος Χαιρέτης Άνθρωπος πολυτάλαντος απλός φιλέρευνος και αεικίνητος που τ δεν αφήνει ποτέ το πνεύμα του στάσιμο .
Ο ποιητικός του λόγος πηγαία λυρικός. απλός και αληθινός.
87 ετών μαθητής, φίλος παιδιών απο ηλικίες 2 ετών.
Εργα που με καμάρι τα θεωρεί παιδιά του και όλα του θυμίζουν κάποια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του. Εργα κληρονομιά στα εγγόνια του και στα δισέγγονα του.
Ο Σπύρος Χαιρέτης είχε πραγματοποιήσει άλλες 3 εκθέσεις στα χωριά Αρχάνες και Καμάρι με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Ο Σπύρος Χαιρέτης συνταξιούχος ασχολειίται πιο ενεργά με το μεράκι του που δεν είναι άλλο απο την ποίηση τη ζωγραφική και την ξυλογλυπτική.
Ενας ανήσυχος Άνθρωπος ήταν πάντα, και τα χέρια του πάντα δούλευαν απο τις εντολές που έστελνε το μυαλό του και η ματιά του.
Ζωγράφισε πάνω σε πέτρα, σκάλισε κορμούς δέντρων, έγραψε ποίηση, διάβασε πολλά βιβλία και έμαθε Ιταλικά.
Ο Σπύρος Χαιρέτης με τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου και το μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Σκαλανίου Κική Αλεξανδρίδου.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Το 2019 ο δήμος Μαλεβιζίου βράβευσε Τον πολυτάλαντο καλλιτέχνη Σπύρο Χαιρέτη στην συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου.
Πρόκειται για έναν αυτοδίδακτο καλλιτέχνη, ποιητή, γλύπτη και ζωγράφο, με καταγωγή από το Καμάρι, που με τα έργα του εντυπωσιάζει το κοινό σε κάθε έκθεσή του.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ανέφερε: «Αγαπητοί Συνάδελφοι, νιώθω πολύ μεγάλη ικανοποίηση που το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να τιμήσει απόψε ένα πολύ αξιόλογο συμπολίτη μας. Πρόκειται για έναν εκλεκτό Μαλεβιζιώτη, τον κ. Σπύρο Χαιρέτη, που μας κάνει την τιμή να βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας.
Επιτρέψτε μου αγαπητοί συνάδελφοι, με δυο λόγια να σας τον παρουσιάσω:
Ο σεβάσμιος Σπύρος Χαιρέτης είναι ένας αυτοδίδαχτος, λαϊκός καλλιτέχνης, με πλούσιο και πολυσχιδές έργο στους τομείς που αποτελούν τις μεγάλες αγάπες του: Την ποίηση, τη ζωγραφική και την γλυπτική.
Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
Σαν σήμερα 28 Μαρτίου 2022 Έφυγε Απο Την Ζωή Ο Καλλιτέχνης Τσαγκάρης Σπύρος Χαιρέτης
Reviewed by kritipoliskaixoria
on
Μαρτίου 28, 2024
Rating: 5
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου