"Ο ΛΥΡΑΡΗΣ". Ένα βιβλίο που συναρπάζει και συνδυάζει Λυρική Ποίηση και Πεζογραφία, αλλά και αυθεντικές, Κρητικές Μαντινάδες.
Ο Λυράρης λεγόταν Μιχάλης Ριζικιανάκης ή Ριζικιανός, από την Κρήτη, από τα χωριά Αποδούλου και Κλήμα, ο οποίος έζησε, και επέζησε, τον Αλβανικό και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο βιβλίο διηγείται την ιστορία της ζωής του. Ο ανιψιός του, Ζαχαρίας Γ. Μαθιουδάκης, την κατέγραψε.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι αυθεντικό, εύστοχο και ζωντανό:
«Ούτε το όνομα μου δεν μπορώ να γράψω! Η μουσική της λύρας μου έρχεται πάντα στο κεφάλι μου. Μέρα νύχτα οι μελωδίες και τα τραγούδια μου δεν με αφήνουν να ησυχάσω. Για να ζήσω και επιζήσω έγινα επαγγελματίας Νομάδας: Αγροφύλακας, κτίστης, εργάτης, φαμπρικάρης, αγρότης, κηπουρός, ψαράς, χασάπης και ζωέμπορας ήμουνα. Από τα παιδικά μου χρόνια το παίξιμο της λύρας με ενθουσίαζε. Και αν υπάρχει ζωή, μετά τη ζωή, τότε θα ήθελα, παντού και πάντα, να είμαι λυράρης.»
Ο Ζαχαρίας. Γ. Μαθιουδάκης γεννήθηκε το 1932 στο Κλήμα Ηρακλείου Κρήτης. Το 1958 μετανάστευσε στην Δυτική Γερμανία. Σπούδασε Γεωοικονομία, Γεωργική Οικονομία, Αγροτική Πολιτική, Αγροτική Κοινωνιολογία, Αγροτική Ιστορία, Αγροτικό Δίκαιο και Συνεταιριστική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδη- Χόενχάιμ. Εκεί αναγορεύτηκε Διδάκτωρ, Dr. Γεωργικών Επιστημών.
Βιβλία του Ζαχ. Γ. Μαθιουδάκη στην ελληνική γλώσσα: 1) Εκεί που ο Δίας έφερε την Ευρώπη- Ποιήματα, Δοκίμια, Μύθοι και Διηγήματα(2006). 2) Αν είχε ο Άδης Ομορφιές 2005(γερμ./ελλ.). 3) Νίκος Κατσαράκης- Ένας Κρητικός Οδυσσέας- Δρόμοι και Σταυροδρόμια της Ζωής του και η Πνευματική του Δημιουργία(2008). 4) Γιοχάνες Πετεν- Το παιγνίδι με το Θεό Ταύρο- Πέτρες για ένα Κρητικό Μωσαϊκό, Μυθιστορηματικά, Χρονολογικά Δοκίμια και Ποιήματα(2007). 5) Ο ΛΥΡΑΡΗΣ(2015). 6) Ένας Νεαρός, ένα Φίδι, ένας Σκύλος και μια Γάτα(2016).
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου