Τις τελευταίες μέρες, η περιφερειακή αρχή Κρήτης εμφανίζεται σε δημοσιεύματα λίγο έως πολύ σαν απατημένη σύζυγος, τάχα «δυσαρεστημένη» με την κυβέρνηση που έχει «περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» και γι’ αυτό θα «αναγκαστεί» να καταφύγει στον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Δεν ξέρει η περιφερειακή αρχή ότι η κυβέρνηση μειώνει συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση σε Δήμους και Περιφέρειες;
Ότι το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί διαχρονικά υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων και θέλουν τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή από τη φοροληστεία σε βάρος του λαού) να πηγαίνουν στους λίγους και όχι για τις ανάγκες των πολλών.
Πιο συγκεκριμένα, η κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση των ΚΑΠ, που χρηματοδοτούνται αναλογικά από τα έσοδα των ΦΠΑ, Φόρου Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, δεν συμβαδίζει ούτε καν με τις προβλέψεις του Νόμου 3852/2010 (Καλλικράτης).
Για παράδειγμα στους δήμους με βάση τον νόμο θα έπρεπε φέτος να δοθούν 8,5 δις και δίνονται μόνο 2,2 δις και στις περιφέρειες θα έπρεπε να δοθεί 1,5 δις και δίνεται μόνο 0,7 δις!
Μήπως ξεχνά η περιφερειακή αρχή Κρήτης ότι στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι συνυπεύθυνη; Τη στηρίζει μέχρι κεραίας και την εξειδικεύει στο νησί μας, με βάση τον σχεδιασμό του κεφαλαίου. Αναγκάζεται, βέβαια, να περιγράφει -με λίγη γκρίνια- την κατάσταση της υποχρηματοδότησης, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν κρύβεται. Στην ουσία όμως, όχι μόνο δεν διεκδικεί, αλλά συγκαλύπτει τις εκάστοτε κυβερνητικές ευθύνες.
Δεν λέει κουβέντα για το πού πάνε τα χρήματα που δεν δίνονται από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια, για τις συνέπειες των περικοπών, τις οποίες βιώνει ο λαός της Κρήτης με τα γνωστά αποτελέσματα από τους σεισμούς, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την έλλειψη υποδομών κτλ.
Τα ίδια τα νούμερα δεν αφήνουν περιθώρια για τις αυταπάτες που προσπαθεί να καλλιεργήσει η διοίκηση της Περιφέρειας ότι «φέρνει λεφτά», παρά τις περικοπές. Αποδείχνεται ότι η περικοπή των ΚΑΠ είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί να την καλύψει ούτε η μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης περιορισμένου μέρους του ΠΔΕ και άλλων προγραμμάτων - «χρηματοδοτικών εργαλείων» στο Περιφερειακό Ταμείο, με διορισμένο (από την κυβέρνηση) πρόεδρο τον περιφερειάρχη.
Με τις «δανειακές συμφωνίες» που λογαριάζει η περιφερειακή αρχή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), βάζει πλάτη στην πολιτική των περικοπών, θέλει να απαλλάξει (με αρνητικές συνέπειες για τον κρητικό λαό) την κυβέρνηση από την υποχρέωση της χρηματοδότησης της Περιφέρειας.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την επιλογή.
Έχουμε γνώμονα το λαϊκό συμφέρον και διεκδικούμε, στηριζόμενοι στη δύναμη του εργατικού- λαϊκού κινήματος, την πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τ.Δ. και των οφειλόμενων σε αυτή και να δοθεί για την υλοποίηση έργων που καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης
Μαρινάκης Αλέκος, Βρύσαλης Δημήτρης, Μανουσάκης Νίκος
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου