Στο παρόν βιβλίο εξετάζεται η πρόσληψη της Μάχης της Κρήτης σε τεκμήρια του ελλαδικού και διεθνούς τύπου της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καταγράφοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις των εμπόλεμων και των ουδετέρων για τα ίδια γεγονότα και τα επιχειρήματα της εκατέρωθεν προπαγάνδας στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Μέσα από την έρευνα και την ανάλυση δημοσιευμάτων αντιπροσωπευτικών εφημερίδων της ναζιστικής Γερμανίας, της κατεχόμενης Γαλλίας και Ελλάδας, της φασιστικής Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της συμμαχικής Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και των ουδετέρων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μελετάται το διάστημα από τις 20 Μαΐου έως τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 1941, όταν η Μάχη εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τύπου της εποχής.
Παρουσιάζεται ο προπαγανδιστικός ρόλος των εφημερίδων κυρίως για την κινητοποίηση και την εμπλοκή των «μετόπισθεν» στον ολοκληρωτικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παράλληλα το βιβλίο αποτελεί μία μελέτη περίπτωσης για την κατανόηση του ρόλου των εντύπων και της λειτουργίας του φαινομένου της λογοκρισίας και της προπαγάνδας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδεικνύοντας τη σύνθετη σχέση μεταξύ πολιτικής, ιστορίας και δημοσιογραφίας στο εν λόγω επεισόδιο του πολέμου.
Η Μαρίνα Μπάντιου γεννήθηκε το 1991 στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Είναι διδάσκουσα Διδακτικής της Ιστορίας και Προφορικής Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης διδάσκει εργαστηριακά σεμινάρια για την τεκμηρίωση του τύπου και των προφορικών μαρτυριών ως πηγές της σύγχρονης ιστορίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης Ιστορικών Πηγών» του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παράλληλα διατελεί Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, πραγματοποιώντας ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο στο Johannes Kepler Universität στο Linz της Αυστρίας.
Στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ιστορική έρευνα, διδακτική και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο ομώνυμο τμήμα, για την εκπόνηση της οποίας έλαβε πλήρη υποτροφία από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε σημαντικό αριθμό επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Διαστάσεις 17 Χ 24, σελίδες: 412
Επιμέλεια έκδοσης: Μαρίνα Μπάντιου & Χρήστος Τσαντής
Φωτογραφία στο εξώφυλλο: Χάρτης Εξωφύλλου: Positions of British warships sunk during campaign in Crete, May 1941 – Θέσεις των βρετανικών πολεμικών πλοίων, τα οποία βυθίστηκαν κατά την εκστρατεία στην Κρήτη, Μάιος 1941. Πηγή: Chapter 7, Playfair, I.S.O. (1956). The Mediterranean and Middle East: «The Germans come to the Help of their Ally» (1941). HISTORY OF THE SECOND WORLD WAR. II. London: Her Majesty’s Stationery Office. This work created by the United Kingdom Government is in the public domain.
ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ
kritipoliskaixoria
Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου