Η Αση Γωνιά έχει συνδεθεί με την ευλογία των κοπαδιών την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, ένα μοναδικό έθιμο στην Κρήτη.
Αση Γωνιά είναι ένα ορεινό χωριό στο Νομό Χανίων, 35 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Η Ασή Γωνιά είναι χωριό κτηνοτρόφων με 600 κατοίκους περίπου, και όπως λένε με περηφάνια οι κάτοικοι της, ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς.
Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.
Οι βοσκοί της περιοχής θεωρούν προστάτη τους τον Αη-Γιώργη και στις 23 Απριλίου συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αη-Γιώργη του Γαλατά.
Η εκκλησία βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού κι είναι ιδιαίτερο το θέαμα των αιγοπροβάτων να έχουν περικυκλώσει τις προτομές του Βενιζέλου και του Γύπαρη περιμένοντας τη σειρά τους να κατέβουν στο εκκλησάκι.
Τα ζώα, στολισμένα με τα πιο μελωδικά "λέρια", μαντρώνονται στην “κούρτα” έξω από την εκκλησία κι αρμέγονται ένα-ένα. Στη συνέχεια το κοπάδι ευλογείται από τον ιερέα της εκκλησίας.
Ο Ασηγωνιώτης βοσκός, αυτός ο απλοϊκός ποιμένας αυτή την ημέρα γιορτάζει μαζί με τα πρόβατά του και θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει τον Άγιο Γεώργιο είναι, να φέρει τα πρόβατά του στην χάρη του, να διαθέσει το γάλα το οποίο θα αρμεχτεί στους προσκυνητές.
Το έθιμο έχει πολύ βαθιές ρίζες στον χρόνο. Γινόταν και στην Τουρκοκρατία και κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας , δηλαδή χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι παρήγορο ότι ο Ασηγωνιώτης βοσκός επιμένει και ζει σε αυτό τον δυσπρόσιτο αλλά φιλόξενο τόπο, διατηρώντας τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου που βρήκε από τους προγόνους του.
Το γάλα από το άρμεγμα χύνεται σε ένα δοχείο απ’ όπου, μια ποσότητα άβραστη μοιράζεται στους επισκέπτες σε μπουκάλια, ενώ μια άλλη ποσότητα βράζεται σε καζάνια και επίσης δίδεται με ποτήρια σε όσους θέλουν να γευθούν αμέσως το αγνό γάλα από τα πρόβατα του χωριού.
Το γάλα μοιράζεται στους κατοίκους σε πλαστικά μπουκάλια επιτόπου, ενώ μια ποσότητα του βράζεται και προσφέρεται στον κόσμο σε ποτήρια μαζί με κρητικό παξιμάδι από κοπέλες του χωριού ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές.
Το έθιμο είναι πολύ παλιό και κανείς δεν μπορεί να πει πότε ακριβώς ξεκινά. Χαρακτηριστικά οι κάτοικοι της Αση Γωνιάς λένε ότι γίνεται από τότε που υπάρχει το χωριό.
Σε 30.000 υπολογίζονται τα ζώα της περιοχής κι είναι αδιανόητο για κάποιον Ασηγωνιώτη βοσκό να μην φέρει τα πρόβατα του να ευλογηθούν τη μέρα αυτή. Ακόμα κι οι βοσκοί που έχουν τα μαντριά τους πολύ μακριά απο την περιοχή, αρμέγουν τα ζώα τους και φέρνουν το γάλα στον Αγιο.
Η γιορτή κρατάει όλη μέρα, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, μέχρι να ευλογηθεί και να αρμεχτεί και το τελευταίο κοπάδι.
Πολύς κόσμος επισκέπτεται την Αση Γωνιά τη μέρα αυτή και τα καφενεία είναι από νωρίς γεμάτα.
Η ατμόσφαιρα είναι γιορταστική και η τσίκνα από τα σουβλάκια απλώνεται στον αέρα.
Τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν κι η γιορτή μετά το απόγευμα μεταφέρεται στα σπίτια των πολλών Γιώργηδων του χωριού.
Στην γιορτή συμμετέχουν όλες οι γενιές των Ασηγωνιωτών με τους πολλούς νέους να δίνουν την ξεχωριστή νότα στην τήρηση του εθίμου.
Τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν κι η γιορτή μετά το απόγευμα μεταφέρεται στα σπίτια των πολλών Γιώργηδων του χωριού μέχρι αργά τη νύχτα με ριζίτικα τραγούδια και χορούς.
Τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν κι η γιορτή μετά το απόγευμα μεταφέρεται στα σπίτια των πολλών Γιώργηδων του χωριού μέχρι αργά τη νύχτα με ριζίτικα τραγούδια και χορούς.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου