Το 1937 στου "Χατζή το Χάνι" άρχισε να λειτουργεί η πρώτη ταβέρνα της περιοχής

Το κοκκίνη Χάνι είναι σχετικά νέος παραλιακός οικισμός. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Γουβών του νομού Ηρακλείου. Συγκροτήθηκε από κατοίκους που έμεναν στα χωριά Ανώπολη, Κάτω Βάθεια και Ελιά, οι οποίοι από πολύ παλιά (πριν το 1986) κατέβαιναν "στον κάμπο" και καλλιεργούσαν τα "μποστάνια" τους. 


Έτσι δημιουργήθηκαν στην περιοχή και τα πρώτα καταλύματα διαμονής. Την περίοδο εκείνη οι οδοιπόροι από και προς το Λασίθι και την Σητεία χρειάζονταν κάποιο κατάλυμα να διανυκτερεύσουν. 



Ξεκινούσαν έτσι πριν ξημερώσει για το υπόλοιπο της διαδρομής τους ως το μεγάλο "Μεγάλο Κάστρο" (σημερινό Ηράκλειο), για να είναι μπροστά στις πύλες του όσο πιο νωρίς μπορούσαν.


 Αυτό γιατί την εποχή εκείνη η είσοδος από τα τείχη ήταν ελεγχόμενη και οι "καστρόπορτες" έκλειναν με τη δύση του ηλίου και άνοιγαν πάλι νωρίς το πρωί. 


Ο βασικός λόγος που προτιμούσαν οι αγρότες που μετέφεραν τα προϊόντα τους αλλά και οι ταξιδιώτες από την Ανατολική Κρήτη, να διανυκτερεύσουν στα καταλύματα - πανδοχεία ή αλλιώς "χάνια" της περιοχής, ήταν το "κακό όρος".


 Η περιοχή αυτή ανάμεσα στο Κοκκίνη Χάνι και την Αμνισσό, ήταν επικίνδυνη την νύχτα, αφενός λόγω της μορφολογίας του εδάφους (βραχώδης και απότομη) και αφετέρου λόγω των ληστών που παραμόνευαν εκεί. Τα πιο ξακουστά πανδοχεία υπήρξαν του "Κοκκίνη το χάνι" και του "Χατζή το χάνι ή της Γιάγκαινας". 

Στο πρώτο από τα δύο χάνια του Κοκκίνη το Χάνι - γινόταν παλιά και η ανταλλαγή των ταχυδρομικών σάκων καθώς και ενίοτε η αλλάγη φρουράς σε κατάδικους που μεταφέρονταν από νομό σε νομό. Έτσι λοιπόν ολόκληρη η περιοχή πήρε την ονομασία της από το χώρο που γίνονταν αυτές οι "συναλλαγές". 


Αυτό το όνομα για τον οικισμό, επικράτησε, ακόμα και παλαιότερων ονομασιών της περιοχής όπως Αρμυλίδες, Βαθειανός κάμπος, ή ακόμα και Νίρου Χάνι (εξαιτίας των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κάτω από του Νίρου το Χάνι).

Το 1937 στου "Χατζή το Χάνι" άρχισε να λειτουργεί η πρώτη ταβέρνα της περιοχής, η οποία κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, λόγω της μεγάλης διακίνησης στρατευμάτων στην περιοχή, βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. 

Χτίστηκε όμως ξανά από τους ιδιοκτήτες της και η πελατεία της άρχισε να αυξάνει, ιδίως μετά τη διάνοιξη φαρδύτερων δρόμων καθώς η απόσταση πλέον από το Ηράκλειο σχεδόν εκμηδενίστηκε. Το 1963 για να στεγάσει την συνεχώς αυξανόμενη πελατεία του ξεκίνησε την κατασκευή ενός πραγματικά πρωτοποριακού σχεδιαστικά κτηρίου, το σημερινό εστιατόριο Χατζής.



Με δικά του έξοδα ο ιδιοκτήτης του έφερε το ηλεκτρικό από μεγάλη απόσταση και έγινε η αιτία που ηλεκτροδοτήθηκαν και τα υπόλοιπα οικήματα της περιοχής. 



Ο πρώτος "μεταλλάκτης" του ΟΤΕ στην περιοχή είχε εγκατασταθεί μέσα στην ταβέρνα εξυπηρετώντας τις ανάγκες για τηλεφωνία των παραθεριστών και των αρκετών μονίμων πλέον κατοίκων που είχαν αρχίσει να εγκαθίστανται στου Κοκκίνη το Χάνι. Έτσι πολλοί πελάτες και φίλοι έγιναν και ιδιοκτήτες γης της περιοχής χτίζοντας και αυτοί με την σειρά τους την εξοχική τους κατοικία. Έτσι του Κοκκίνη το Χάνι έγινε ένα από τα γνωστότερα παραθεριστικά θέρετρα της Κρήτης.



Σήμερα, 47 χρόνια μετά, το ιστορικό εστιατόριο Χατζής, που προσέλκυσε γενιές κρητικών, πλήρως ανακαινισμένο και διατηρώντας παράλληλα την παλιά του αίγλη, βρίσκεται στο ίδιο πάντα σημείο για να δεχτεί και να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. 


Μοναδικές γεύσεις, μεταξύ των οποίων το εξαιρετικό μοσχάρι γάλακτος στα κάρβουνα, ψημένο με τον παραδοσιακό αργεντινικό τρόπο και σερβιρισμένο ζουμερό σε καυτό μαντέμι. Ξεχωρίζει ακόμη ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος με το πεντανόστιμο αρνί και γουρουνόπουλο και άλλες ιδιαίτερες και ελκυστικές απολαύσεις.



Το νέο εστιατόριο "Χάτζης" διαθέτει ακόμη ένα μεγάλο παιδότοπο και ένα χώρο όπου τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν παιδικές ταινίες ή να παίξουν ομαδικά παιχνίδια με τη συντροφιά και την επίβλεψη ενός φιλόξενου και διασκεδαστικού κλόουν.



Έτσι ο χώρος του εστιατορίου "Χατζής" προσφέρεται για παιδικά parties, εκδηλώσεις, συνέδρια, γιορτές και βαπτίσεις, τις οποίες αναλαμβάνουμε με ιδιαίτερη υπευθυνότητα, αλλά και για τις οικογένειες ή τις παρέες που θέλουν να απολαύσουν ξεχωριστές γεύσεις σ'ένα όμορφο και φιλόξενο περιβάλλον.



Το εστιατόριο "Χατζής" είναι πλέον ένας μοντέρνος πολυχώρος για φαγητό, καφέ και παιχνίδι, προορισμένος για κάθε ηλικία και για κάθε γούστο.


https://www.xatzisrestaurant.gr/

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........