Ο μεγάλος Αρμπεντές Τιμάται και φέτος την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στην περιοχή του «Βόθωνα» στο Μοχό

 Ο μεγάλος Αρμπεντές

Τιμάται και φέτος την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στην περιοχή του «Βόθωνα» στο Μοχό, όπου και η αφιερωματική εκκλησία, η μνήμη των Μοχιανών νεομαρτύρων επισκόπων, Κνωσού, Νεόφυτου Φυντικάκη και Χερρονήσου, Ιωακείμ Τροχαλάκη, που σφαγιάστηκαν στις 23 Ιουνίου 1821 από τους Τούρκους. Θα προηγηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 18.30 μέγας εσπερινός και την Πέμπτη 20 Ιουνίου θα τελεστεί η θεία λειτουργία.


Στις 23 και 24 Ιουνίου 1821 οι Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες σφαγές αρχικά στην πόλη του Ηρακλείου, που επεκτάθηκαν σε χωριά του νομού και ακολούθως στη Σητεία. Ήταν τόση η αγριότητα τους, που ονομάστηκε «ο μεγάλος Αρμπεντές», από το τουρκικό «arbede», που μεταφράζεται και ως διαμάχη ή σύγκρουση.



Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, οι Τούρκοι έσφαξαν μέσα στον παλαιό ιερό ναό του Αγίου Μηνά, τον Μητροπολίτη Κρήτης, Γεράσιμο Παρδάλη και τους επισκόπους Κνωσού, Νεόφυτο Φυντικάκη, Χερονήσου, Ιωακείμ Τροχαλάκη, Ιερόθεο Λάμπης και Σφακίων, Ζαχαρία Σητείας, τον επίσκοπο Διοπόλεως Καλλίνικο, ηγούμενους μοναστηριών και πολλούς άλλους αξιόλογους άνδρες που βρέθηκαν γύρω από την εκκλησία. Παράλληλα, λεηλάτησαν τη Μητρόπολη, ενώ οι νεκροί στο Μεγάλο Κάστρο και στα περίχωρά του ανήλθαν, κατά προσέγγιση, στους 800.


Θανάτωσαν τον επίσκοπο Πέτρας Ιωακείμ, τον Αρκαδίας, ο δε διαβόητος ονομαζόμενος Αφεντάκης, τούρκος επίσημος της επαρχίας Σητείας, αφού συγκέντρωσε στην αυλή του πύργου του, πλέον των τριακοσίων άοπλων Ελλήνων ανδρών, τους κατέσφαξε όλους .


Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με απόφαση του το 2001 ανακήρυξε όλους του σφαγιασθέντες επισκόπους και ιερείς νεομάρτυρες και εορτάζεται η μνήμη τους στις 23 Ιουνίου κάθε χρόνο.


Για φέτος λόγω του εορτασμού την ημερομηνία αυτή της Αγίας Τριάδος , έχει μετατεθεί ο εορτασμός της μνήμης τους για τις 20 Ιουνίου.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........