Η Μουσικοθεατρική παράσταση - Κλήδονας το λαικό έθιμο απο την Αρχαιότητα έως σήμερα το Σάββατο 22 Ιουνίου στο Σκαλάνι

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαλανίου με την Περιφέρεια Κρήτης συνδιοργανώνουν τη μουσικοχορευτική - χοροθεατρική παράσταση "Κλήδονας, το λαϊκό έθιμο από την αρχαιότητα έως σήμερα, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 και ώρα 19:00, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σκαλανίου.


Θα παρουσιάσουν τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαλανίου υπό την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων Μαρίας Μαργιολάκη και Γιάννη Στιβακτάκη.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Την παραμονή του Αη-Γιαννιού, οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου αναθέτουν σε κάποιο μέλος της συντροφιάς, συνήθως σε μια «Μαρία» (στη Θράκη ο ρόλος αυτός δίνεται στην ονομαζόμενη «Καλλινίτσα»), της οποίας και οι δύο γονείς είναι εν ζωή, να φέρει από το πηγάδι ή την πηγή το «αμίλητο νερό».




Η ονομασία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η εν λόγω κοπέλα και η συνοδεία της πρέπει να ολοκληρώσουν την αποστολή αυτή, τηρώντας απόλυτη σιωπή.
Επιστρέφοντας στο σπίτι όπου τελείται ο κλήδονας, το νερό αδειάζετε σε πήλινο -ως επί το πλείστον- δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα αντικείμενο, το λεγόμενο ριζικάρι. Συνήθως, πρόκειται για κάποιο προσωπικό αντικείμενο, συχνά μάλιστα πολύτιμο.


Στη συνέχεια, το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα «κλειδώνεται» και τοποθετείται σε ανοιχτό χώρο.

«Κλειδώνουμε τον κλήδονα με τ'Αγιαννιού τη χάρη,
κι όποια 'χει καλό ριζικό να δώσει να τον πάρει».

Η Μουσικοθεατρική παράσταση - Κλήδονας το λαικό έθιμο απο την Αρχαιότητα έως σήμερα το Σάββατο 22 Ιουνίου στο Σκαλάνι

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........