Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Σητείας. Απέχει 35 χμ. περίπου από τη Σητεία και είναι το ακρότερο χωριό του Οροπεδίου, σε υψόμ. 410 μ. Έχει περίπου 200 κατοικους που ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού, σταφίδας, κρασιού, καθώς επίσης και με το ψάρεμα.
Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Τσω.
Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Τσω.
Δε μπορούμε να εξακριβώσουμε από πού προήλθε. Η σημερινή του ονομασία οφείλεται στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας.
Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες (Εμμ. Αγγελάκης, "Σητειακά" τόμ. Δ', σ. 17), το χωριό υπήρχε επί Ενετοκρατίας, αλλά καταστράφηκε από τους Τούρκους πειρατές, το 1471, και κατοικήθηκε ξανά το 16ο ή 17ο αιώνα.
Ωστόσο, το χωριό δεν αναφέρεται ούτε με την παλιά του ονομασία στις ενετικές απογραφές.Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το χωριό δεν κατοικήθηκε από Τούρκους. Στην κοινότητα ανήκουν οι μικροσυνοικισμοί Λειβάρι, Αχλάδι, Σταλός και Αμυνδάλι.
Για τους αρχαιολόγους, οι θέσεις των μικροσυνοικισμών αυτών παρουσιάζουν μεγάλο διαφέρον. Συγκεκριμένα στη θέση Σταλό ανακαλύφθηκαν μινωικός οικισμός και θολωτοί τάφοι. Επίσης στην τοποθεσία Λειβάρι, υπάρχει σπήλαιο με την ονομασία Αλογαρά.
Είναι πολύ πιθανό να ήταν κατοικία ανθρώπων στους μινωικούς χρόνους. Όπως μας πληροφορούν οι κάτοικοι, βρέθηκαν στο χώρο του πολύτιμα αντικείμενα που, όπως πιστεύουν, ανήκαν σε κάποια αρχόντισσα της μινωικής εποχής.
Εκκλησίες του χωριού είναι η Αγία Τριάδα, Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Άγιος Νικόλαος και το Άγιο Πνεύμα. Παλιότερες οικογένειες θεωρούνται οι Ζαφειράκηδες, οι Σταυρακάκηδες, οι Ζαφετάκηδες, οι Κρουσανιωτάκηδες κ.ά.
http://www.ellinismos.gr/
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
http://www.ellinismos.gr/
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου