Ο Πατριάρχης Κων/πόλεως της Αρμενικής Εκκλησίας στην Γκουβερνιώτισσα

 Ο Πατριάρχης Κων/πόλεως της

Αρμενικής Εκκλησίας στην Γκουβερνιώτισσα
Σήμερα είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στους εκθεσιακούς χώρους της Γκουβερνιώτισσας τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας κ.κ. Σαχάκ Μασαλιάν ο οποίος συνοδευόταν από τον Αποστολικό Τοποτηρητή της Εξαρχίας των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών Hovsep Bezazian, τον γενικό Ποιμένα Αρμενίων Κρήτης Αρχιεπίσκοπο Γεζνίκ Πετροσιάν,και μέλη της Αρμενικής παροικίας του Ηρακλείου.



Η ξενάγηση του μακαριότατου Πατριάρχη ξεκίνησε από το ναό όπου θαύμασε τις καταπληκτικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τον παντοκράτορα που βρίσκεται στον τρούλο του ναού, αλλά και από την εκπληκτική συντήρηση που έχει γίνει από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες του τόπου μας.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στη Λαογραφική γωνιά αλλά και στη νέα έκθεση που λειτουργεί φέτος με τίτλο: « η ιστορία της Κρήτης μέσα από τον τοπικό Τύπο».


Ο μακαριότατος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Τουρκο - Αιγυπτιακή περίοδο όπου οι εφημερίδες ήταν δίγλωσσες και την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής αφού θύματα των σφαγών στην Σμύρνη ήταν και οι Αρμένιοι ενώ υπήρξαν και πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μαζί με τους Μικρασιάτες.



Ξεχωριστό ήταν το ενδιαφέρον του και για τα εκκλησιαστικά κειμήλια, για τα ξυλόγλυπτα τέμπλα αλλά και για την έκθεση Ταμάτων καθώς τα αναθήματα δεν υπάρχουν ως συνήθεια στην Αρμένικη Εκκλησία.
Φυσικά, στο τέλος, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ποταμιών «η Γκουβερνιώτισσα» πρόσφεραν απλόχερα την κρητική φιλοξενία τους μέσα στο δροσερό δασύλλιο της Γκουβερνιώτισσας.




Ευχαριστούμε θερμά τον γενικό ποιμένα Αρμενίων Κρήτης Αρχιεπίσκοπο Γεζνίκ Πετροσιάν και την εκπρόσωπο της παροικίας του Ηρακλείου Σάντυ Αβεδισιάν για την επιλογή τους να έρθουν στην Γκουβερνιώτισσα.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........