Μια νέα γυναικοκτονία και αλλεπάλληλες επιθέσεις βίας εναντίον των γυναικών συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία επηρεάζοντας τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης, εισοδήματος, ηλικίας, κοινωνίας και χώρας καταγωγής.
Η καθημερινή βία εντάθηκε τον καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού, σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της οικογένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων.
Ο κατάλογος των θυμάτων, παρά τις καταγγελίες και τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, δεν εξασφαλίζει τη δυνατότητα προστασίας των θυμάτων.
Τα πρόσφατα περιστατικά έμφυλης βίας και γυναικοκτονίας έχουν αφήσεις άφωνους και συγκλονισμένους σύσσωμη την ελληνική κοινωνία προκαλώντας βαθύ αποτροπιασμό και βαθύτερη θλίψη. Παράλληλα, γεννούν σοβαρές ανησυχίες για την έκταση του φαινομένου στη χώρα μας.
Συνεχίζοντας την ενημέρωση και την στήριξη των γυναικών που ζουν το πρόβλημα, ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς άμεσες παρεμβάσεις και τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων ως προς τον τρόπο πρόληψης βίας κατά των παιδιών και των γυναικών και της αποτροπής των γυναικοκτονιών.
Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σητείας έχοντας υπόψη τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011 και το ρόλο του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνοντας υπόψη ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρόβλημα και πρέπει να καταπολεμάται ακατάπαυστα, απαιτεί:
• Να αναγνωριστεί νομικά ως γυναικοκτονία το έγκλημα που διαπράττεται εναντίον της γυναίκας και σχετίζεται με την ακραία μορφή της βίας, η οποία ονομάζεται έμφυλη βία.
• Να αναπτυχθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες στα σχολεία, ώστε να εντοπίζονται οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα με στόχο την άμεση αντιμετώπιση.
• Εισαγωγή μαθημάτων για την ισότητα των δύο φύλων και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παράλληλα, με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
• Στελέχωση με εξειδικευμένο-εκπαιδευμένο προσωπικό στα Αστυνομικά Τμήματα ολόκληρης της χώρας με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας.
• Ανάπτυξη και στελέχωση δομών για κακοποιημένες γυναίκες σε όλους τους Νομούς της χώρας, ώστε τα θύματα να έχουν τη δυνατότητα καταγγελίας και υποστήριξης από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Η βία κατά των γυναικών υπονομεύει τις ζωές των κοριτσιών και των γυναικών παραβιάζοντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχει θέση σε καμία δημοκρατική κοινωνία.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας
Εμμανουήλ Δρακάκης
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου