Κάθε φορά που έχει ένα μικρόφωνο μπροστά της, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο κατηγορεί τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία, όπως λέει, θα μπορούσαν να γίνουν όπλα μαζικής καταστροφής στους δρόμους των ΗΠΑ.
Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι υποστηρίζει ότι Κινέζοι χάκερ από την ομάδα «Volt Typhoon» έχουν θέσει σε κίνδυνο τις αμερικανικές υποδομές.
Το Πεντάγωνο προειδοποιεί ότι κινεζικής κατασκευής γερανοί φορτίου ενδέχεται να ενσωματώνουν καμουφλαρισμένα κατασκοπευτικά όργανα.
Το Κογκρέσο επιμένει ότι το TikTok, δηλαδή οι Κινέζοι, έχει καταλάβει τους εγκεφάλους των Αμερικανών εφήβων…
Ο «κίτρινος κίνδυνος» επιστρέφει και είναι λογικό η Ουάσιγκτον να βρίσκεται σε νευρική κρίση, επειδή έχει χάσει σχεδόν όλες τις τεχνολογικές μάχες, που έχει δώσει ενάντια στην Κίνα. Η τεχνολογική στρατηγική της, η οποία είναι επί της ουσίας στρατιωτική, έχει αποτύχει. Οι δασμοί, οι κυρώσεις και οι πιέσεις έχουν ενθαρρύνει την Κίνα να αναπτύξει τις δικές της τοπικές εναλλακτικές λύσεις.
Ο «κίτρινος κίνδυνος» έχει δώσει τη θέση του στον «κίνδυνο της τεχνολογίας διπλής χρήσης», λένε οι ειδικοί της ασφάλειας και της άμυνας, οι οποίοι εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι τα προηγμένα συστήματα της Κίνας, θα μπορούσαν να μεταβούν από πολιτική σε στρατιωτική χρήση μόνο με το πάτημα ενός διακόπτη.
Ο εξειδικευμένος Τύπος δεν λυπάται επίθετα για να περιγράψει την αποτυχία. Ο Economist έχει τίτλο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να «δολοφονήσουν» τη Huawei [1] και αυτό που πέτυχαν είναι η επανεφεύρεση του μονοπωλίου.
Εκτός από την Huawei, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάστηκε να πιέσουν τους συμμάχους τους, όπως οι Ευρωπαίοι, καθώς και τις εταιρείες προμηθευτών για να εμποδίσουν την κινεζική εταιρεία. Το 2018 πίεσαν τους Καναδούς εταίρους να συλλάβουν την οικονομική διευθύντρια, Meng Wanzhou, η οποία ήταν επίσης κόρη του ιδρυτή του κινεζικού μονοπωλίου τεχνολογίας.
Η Huawei αντέδρασε αντικαθιστώντας εξαρτήματα ξένης κατασκευής με δικά της, από λειτουργικά συστήματα έως ημιαγωγούς. Το πέτυχε μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Αντί να μείνει έξω από τον κλάδο κινητής τηλεφωνίας, η εταιρεία παρουσίασε το Mate60 Pro+, το οποίο έχει το 70% των εξαρτημάτων του που κατασκευάζονται στην Κίνα και ουσιαστικά, δεν διακρίνεται από τα υπερσύγχρονα αντίστοιχα των 5G.
Τώρα η Ουάσιγκτον επιχειρεί το ίδιο με μηχανές λιθογραφίας ημιαγωγών, τις οποίες θεωρεί ως το πιο πρόσφατο σημείο συμφόρησης για την παραγωγή προηγμένων τσιπ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους συμμάχους τους να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε αυτή την τεχνική. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου πήγε στην Ολλανδία για να «συμβουλεύσει» στην εταιρεία ASML (Advanced Semiconductor Materials Lithography), τον μεγαλύτερο παραγωγό λιθογραφίας, και στην Ιαπωνία για να εκφοβίσει τους ηγέτες της Tokyo Electron, της δεύτερης εταιρείας στην παγκόσμια κατάταξη. Έπρεπε να πείσει τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών και τις ηγεσίες των δύο εταιρειών, να συμμετάσχουν στον τεχνολογικό πόλεμο κατά της Κίνας, στον οποίο εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Επί του παρόντος, οι Κινέζοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων της ASML, εκτός από τα πιο προηγμένα μηχανήματα υπεριώδους λιθογραφίας. Η Κίνα εξακολουθεί να διαθέτει πολύ εξελιγμένο εξοπλισμό λιθογραφίας εμβάπτισης DUV από την ASML, τη δεύτερη πιο προηγμένη σειρά προϊόντων της ολλανδικής εταιρείας. Το ίδιο ισχύει και για την Tokyo Electron, όπου η Κίνα αντιπροσωπεύει το 47% των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας. Είναι αστείο να πιστεύουμε ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος πελάτης των δύο μεγαλύτερων παραγωγών λιθογραφίας στον κόσμο, δεν μπορεί να επιτρέψει στους τεχνικούς της
να ανακατασκευάσουν τα υπάρχοντα προϊόντα των ASML και Tokyo Electron, για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του αποκλεισμού των ΗΠΑ.
Το νέο κινητό της Huawei δεν διαθέτει μικροεπεξεργαστή 4nm όπως το iPhone 15, αλλά έχει έναν 7nm που προσφέρει πλήρως λειτουργικές δυνατότητες 5G. Αυτή είναι μια δεύτερη καλύτερη λύση που προσφέρει στους Κινέζους καταναλωτές ένα πολύ καλό προϊόν.
114.000 εργαζόμενοι εργάζονται στο ερευνητικό εργαστήριο της Huawei, το 55% του εργατικού δυναμικού της, που τους αντιστοιχεί ένας προϋπολογισμό 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων (23% του κύκλου εργασιών της πολυεθνικής). Δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να παράγουν εμπορεύματα αιχμής.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις δυνατότητες της τοπικής λιθογραφικής κατασκευής της Κίνας. Μια τοπική κινεζική εταιρεία λιθογραφίας, η Naura Technology Group, παράγει μια εναλλακτική λύση στα πιο προηγμένα εργαλεία ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας της ASML. Η κινεζική εταιρεία έχει αναπτύξει μια νέα τεχνική που ονομάζεται SAQP (Self-Aligned Quad Pattern) που χαράσσει πολλαπλές γραμμές σε υπόστρωμα πυριτίου, βελτιώνοντας τόσο την πυκνότητα όσο και την απόδοση των μικροεπεξεργαστών.
Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών δείχνει ότι η άσκηση πίεσης στην Κίνα για να λύσει ένα πρόβλημα, την ενεργοποιεί. Αν την πιέσεις περισσότερο, θα το αντιμετωπίσει πιο γρήγορα. Είναι ένας παλιός πολιτισμός με μια πολύ πρόσφατη επανάσταση. Το 1949 ήταν μια φτωχή χώρα που χρησιμοποιούσε ποδήλατα. Σήμερα η Κίνα είναι εσωτερικά διασυνδεδεμένη με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας στον κόσμο.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ [1] https://www.economist.com/briefing/2024/06/13/americas-assassination-attempt-on-huawei-is-backfiring
Πηγή https://www.geoeurope.org/2024/07/07/oi-texnologikes-sygkrouseis-ipa-kina/
Τo geoeurope είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε από επιστήμονες και ειδικούς που έχουν ασχοληθεί με τη γεωπολιτική της Ευρώπης και έχουν διαπιστώσει συγκεκριμένα κενά στη ροή των πληροφοριών που διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές συζητήσεις στην ήπειρό μας.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου