Η μοντέρνα τάση στην Ευρώπη είναι η μείωση του χρόνου εργασίας σε τέσσερις μέρες αλλά στην Ελλάδα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αρνείται να εργαστεί και ανοίγει το εξάημερο.
Οι Ισπανοί και οι Ιρλανδοί καθιερώνουν το τετραήμερο με 38,5 ώρες τη βδομάδα και με στόχο να γίνουν 37,5 κι εμείς οδηγούμαστε στο επιβαλλόμενο με διευθυντικό δικαίωμα των έξι ημερών, δηλαδή 48 ώρες τη βδομάδα. Στην Ευρώπη η πραγματικότητα λέει ότι οι εργαζόμενοι με υψηλό βαθμό προστασίας και υψηλής ειδίκευσης στην πράξη ήδη εργάζονται λιγότερες από 40 ώρες.
Σε πολλές χώρες στο δημόσιο τομέα ήδη απολαμβάνουν μείωση του χρόνου εργασίας και συζητείται η τετραήμερη βδομάδα. Στο Βέλγιο και τη Πορτογαλία γίνονται πιλοτικά προγράμματα.
Από τη δεκαετία του 1980 καθιερώθηκε το πενθήμερο και 40 ώρες τη βδομάδα αλλά ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της κυβέρνησης οδηγεί στο εξαήμερο και στις 48 ώρες τη βδομάδα, σαράντα χρόνια μετά! Οπισθοδρομικοί πρωτοπόροι! Δηλαδή κατρακυλούμε σε εργασιακή ζούγκλα! Οι ξένοι μένουν άφωνοι που οδηγούμαστε ξανά σε συνθήκες του 19ου αιώνα.
Δηλαδή την ώρα που σε πολλές χώρες υιοθετείται η μείωση του εργασιακού χρόνου, η κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης δεξιάς πηγαίνει ανάποδα! Οι εφημερίδες στην Ευρώπη αφιερώνουν σχόλια που καθιστούν τη χώρα μας περίγελο.
Ο χρόνος είναι μεγάλος δάσκαλος, αλλά δυστυχώς πάντα σκοτώνει όλους τους μαθητές του, έλεγε ο Έκτορ Μπερλιόζ. Ο χωρόχρονος δύσκολο σύγχρονο θέμα! Σαν μοντέρνες κοινωνίες ας ρυθμίσουμε το χρόνο κάνοντας πιο εύκολη και πιο όμορφη τη ζωή μας! Ας μειώσουμε το χρόνο εργασίας. Ας σκεφτούμε με κανόνες των καιρών μας και της επιστήμης.
Φανταστείτε να μιλήσομε στην υπουργό εργασίας για τετραήμερο και 37,5 ώρες αλλά και περαιτέρω μείωση την χειμωνιάτικη περίοδο όπως προτείνουν οι επιστήμονες. Θα έχει πολύ πλάκα! Για φανταστείτε το!
Ας μειώσουμε το χρόνο εργασίας κύριε υπουργέ! Κι εκείνος θα απαντάει με στόμφο, “Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αρνούνται να εργαστούν! Πρέπει να εργάζονται οι συνταξιούχοι, να αυξηθεί το συντάξιμο όριο στα 68 με στόχο να πάει στα 70, το 48ωρο είναι κατοχυρωμένο, επιβαλλόμενο διευθυντικό δικαίωμα, έκτακτη μέρα εργασίας κι ότι σαν λένε είναι Face news!” και λέει η υπουργός ότι... «το πενθήμερο είναι ο κανόνας. Είναι η δυνατότητα για μια έξτρα ημέρα εργασίας». Άρα δεν είναι εξαήμερο, αλλά πενθήμερο πλέον μία ημέρα εργασίας.
Για 37,5ώρες και τετραήμερο πάει η Ευρώπη! Έτσι είναι οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και ανάποδα πάνε στην Ελλάδα. Βέβαια στη χώρα μας σε τομείς για παράδειγμα της εστίασης και των ξενοδοχοϋπαλλήλων δουλεύουν ακαταπαύστως χωρίς ρεπό και τρελά ωράρια αλλά ποιος νοιάζεται για αυτούς! Οι νέοι φεύγουν για καλύτερες δουλειές και συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό και προοπτικές για επιστροφή δεν υπάρχουν. Το δημογραφικό πρόβλημα γίνεται όλο και πιο μεγάλο. Το μέλλον από μόνο του δεν λύνει προβλήματα και οι σύγχρονες τεχνολογίες δεν έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις εργασιακές σχέσεις. Κι αν επιμένεις θα σου πουν ότι θα μειωθεί η ήδη χαμηλή παραγωγικότητα!
Άρα ο Έλληνας είναι δικασμένος να δουλεύει περισσότερο από τους Ευρωπαίους, να αμείβεται χαμηλότερα, να πληρώνει ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες, ενέργεια και βασικά προϊόντα αλλά πρέπει να νοιώθει ότι όλα είναι τέλεια! Έτσι λέει η κυβέρνηση άρα έτσι πρέπει να είναι! Για αυτό δουλεύουν σήμερα 200.000 εβδομηντάρηδες, για αυτό ισχύει ακόμη η προσωπική διαφορά, για αυτό ισχύει ότι το 60% των συντάξεων είναι κάτω από τα 900 ευρώ και οι μισθοί είναι από τους χαμηλότερους στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και ο καφές της παρηγοριάς είναι από τους ακριβότερους στην γηραιά ήπειρο! Το πολύ - πολύ να δώσει η κυβέρνηση κανένα επιδοματάκι και συμπληρώνει ότι το επίδομα ανεργίας δεν πρέπει να είναι αντικίνητρο για την εργασία και άρα πρέπει να είναι το ελάχιστο, χωρίς αυξήσεις! Κι αφού ζητάτε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, στηρίζετε τα δικαιώματα των “αχρήστων και των τεμπέληδων” που δεν αντέχει η οικονομία της χώρας, θα πει ο κυβερνητικός εξουσιαστής κλείνοντας το λόγο του επισημαίνοντας, «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;».
Βέβαια οι εφημερίδες στο εξωτερικό και τα Social media θα συνεχίσουν να ειρωνεύονται την “ελληνική πρωτοτυπία” όταν δεκάδες κυβερνήσεις στρέφονται στη τετραήμερη εργασία. «Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, ενώ έρευνες έχουν επίσης αποδείξει ότι αμείβονται πολύ λιγότερο», γράφει ο Guardian.
Greece introduce the six - day week!
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου