Επάγγελμα Πυροσβέστης

 Ο Πυροσβέστης ανήκει στην ειδική υπηρεσία αμέσου δράσεως για την κατάσβεση πυρκαγιών, τον απεγκλωβισμό ατόμων ή την αντιμετώπιση πλημμυρών και φυσικών καταστροφών. 


Κύριο έργο του Πυροσβέστη είναι η φροντίδα για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των πολιτών, η κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση, οικήματα ή πλοία, η αντιμετώπιση θεομηνιών, ο απεγκλωβισμός ατόμων και ο καθαρισμός δρόμων μετά από τροχαία ατυχήματα.


 Σε σπάνιες περιπτώσεις τα πυροσβεστικά οχήματα χρησιμοποιούνται για την καταστολή βίαιων επεισοδίων σε συνεργασία με την αστυνομία.


Απαιτούμενες Δεξιότητες: Εξαιτίας της φύσης της, η εργασία του Πυροσβέστη απαιτεί:
•    Τόλμη, ανδρεία, αυταπάρνηση
•    Ψυχραιμία, δυναμισμό, ταχύτητα αντίδρασης
•    Επιδεξιότητα στο χειρισμό μηχανημάτων
•    Ευσυνειδησία, συνέπεια, επινοητικότητα
•    Ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών
•    Ικανότητα αντίληψης του χώρου
•    Διοικητικές ικανότητες
•    Καλή φυσική κατάσταση
•    Άριστη σωματική και ψυχική υγεία και κοινωνική ευαισθησία.


Ειδικότητες πυροσβέστη:
Γενικών καθηκόντων :


Αντιστράτηγος,υποστράτηγος,αρχιπύραρχος,πύραρχος,αντιπύραρχος,επιπύραγος,πυραγός,υποπυραγός,πυρονόμος,αρχιπυροσβέστης,πυροσβέστης.
Ειδικών καθηκόντων:
διοικητικός ,τεχνικός,υγειονομικός,πλοηγός κυβερνήτης,πλοηγός μηχανικός και προσωπικό πληροφορικής

2. Σπουδές που απαιτούνται
Προκειμένου να γίνει κάποιος Πυροσβέστης είναι απαραίτητο να φοιτήσει στη Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών, στην οποία για να εισαχθεί πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και τις προϋποθέσεις (απολυτήριο Λυκείου, επαγγελματική άδεια οδήγησης, απολυτήριο στρατού, άριστη υγεία), σύμφωνα με τον κανονισμό κατάταξης του Πυροσβεστικού Σώματος.
Για να γίνει κάποιος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, πρέπει να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις και να εισαχθεί στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. 

Το 50% των εισαγομένων στη σχολή Αξιωματικών καλύπτεται από αρχιπυροσβέστες. Το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από ιδιώτες πτυχιούχους ΑΕΙ, κυρίως θετικών ή φυσικών επιστημών (μηχανολόγους, δασολόγους, χημικούς μηχανικούς).

3. Συνθήκες εργασίας
Το επάγγελμα του Πυροσβέστη είναι δύσκολο, κοπιαστικό και απαιτητικό. Οι Πυροσβέστες εργάζονται κάτω από συνθήκες έντασης και άγχους και πολλές φορές ριψοκινδυνεύουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Οι συνθήκες εργασίας θεωρούνται επικίνδυνες και ανθυγιεινές, καθώς στους χώρους όπου επεμβαίνουν υπάρχουν δυνατές φλόγες, καπνοί, υψηλές θερμοκρασίες, αναθυμιάσεις χημικών, συντρίμμια κ.λπ., με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τραυματιστούν, να πάθουν κάποιο έγκαυμα και γενικότερα να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα ή και τη ζωή τους.


Οι Πυροσβέστες εργάζονται όλο το χρόνο, ακόμη και τις αργίες, με κυκλικές βάρδιες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η εργασία τους γίνεται ιδιαίτερα κουραστική και δύσκολη, αφού την περίοδο αυτή οι πυρκαγιές είναι συχνές. Οι Πυροσβέστες εργάζονται πάντοτε ομαδικά και πρέπει ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται σε ετοιμότητα να παρέμβουν για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκύπτουν.


Οι αποδοχές του πυροσβεστικού σώματος βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο καθώς υπόκεινται στο μυσθολόγιο των στρατιωτικών ενόπλεων δυνάμεων.Επίσης η ασφάλιση και η περίθαλψή τους είναι πλήρης,δηλαδή είναι όμοια με αυτή των δημοσίων υπαλλήλων.Τέλος η συνταξιοδότησή τους διέπεται από το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών σχολών.


4. Άσκηση επαγγέλματος
Μετά την αποφοίτηση από τις σχολές πυροσβεστών που διαρκούν για τον πρώτο κύκλο σπουδών 5 εξάμηνα και για τον δεύτερο κύκλο σπουδών 3 εξάμηνα οι απόφοιτη κατατάσονται στο πυροσβεστικό σώμα και τοποθετούνται σε διάφορες θέσεις όπου είναι ανάγκη.Τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ορίζονονται από το υπουργείο εθνικής άμυνας και η νομοθετικής τους κατοχύρωση είναι πλήρης και ακλώνητη.


5.Προοοπτικές απασχόλησης
Οι πυροσβέστες τοποθετούνται σε όλα τα τμήματα σε πανελλήνια κλίμακα ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε περιοχής.Ο καθένας μπορεί να αναρριχηθεί στην κλίμακα διαβαθμήσεων, εαν εμπλουτίσει το προσωπικό του βιογραφικό με επιπλέον πτυχεία γνώσεων(γλώσσες,σεμηνάρια,κ.α).

 

6.Βιβλιογραφία

Επιμέλεια:  Βασιλειάδης Νικόλαος


ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........